Annonce
Danmark

Erhvervsredaktøren: Dan Jørgensen sparker en åben dør ind. Men det virker

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har fået massiv opbakning til beslutningen om at stoppe det danske olie- og gaseventyr i Nordsøen i 2050. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce

Jublen var umulig at overhøre, da regeringen, anført af klimaminister Dan Jørgensen (S), natten til fredag satte en slutdato på olieeventyret i Nordsøen.

Klimabevægelsen var top-lykkelig over endnu en skalp i kampen mod fossile brændsler. Selv olieindustrien virker tilfreds, fordi den får nogle klokkeklare rammevilkår at arbejde under, indtil det hele stopper i 2050.

I Danmarks store olieby, Esbjerg, havde man for længst set skriften på væggen og glæder sig over en klar plan, der kan omstille de sorte oliejob til grønne klimajob hen over de kommende årtier.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Aftalen fandt endda bred opbakning her over midten i dansk politik, og det er afgørende, når beslutningerne rækker årtier ud i fremtiden.

Men der var selvfølgelig mislyde: At der langt mere er tale om symbolpolitik end en modig beslutning truffet af et folketing, der heroisk kæmper for at opfylde sine egne, ambitiøse klimamål.

Det er også rigtigt. Den ottende udbudsrunde, som nu er aflyst, hang i forvejen i laser. Det enorme olieselskab, franske Total, trak sig fra udbuddet i oktober, og det udløste en akut tænkepause for regeringen.

Total, der har overtaget Mærsks aktiviteter i Nordsøen, kunne ikke længere gennemskue, hvad Danmark ville med Nordsøen. Dermed var der kun én ansøger tilbage, britiske Ardent Oil, og statens rådgiver i klimaspørgsmål, Klimarådet, fik medvind med sit forslag om at afblæse hele udbudskonkurrencen.

Det er nemt at fokusere på de 13 milliarder kroner, som vi sammenlagt står til at miste over en lang årrække på grund af den natlige beslutning i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Det skal sættes i forhold til de 541 milliarder kroner, som Danmark siden 1972 har tjent på olie- og gasboringerne i Nordsøen.

Men man kan også tage klimakasketten på og notere sig, at slutdatoen for den danske oliejagt vitterligt trækker overskrifter over hele verden. Danmark præsenteres som den største olieproducent i EU (Norge og Storbritannien er langt større olielande, men står uden for EU). Derfor er vi også det første af de større olieproducerende lande, der træffer en så vidtgående beslutning.

Fredag fortalte britiske The Guardian, at den danske beslutning omgående lægger pres på Storbritanniens premierminister, Boris Johnson. Han skal i november 2021 være vært for COP 26, FN’s klimakonference, i Glasgow.

- Alles øjne vil næste år være rettet mod Storbritannien, lød det fra Greenpeace-talsmanden Mel Evans, der roste Danmarks ”klimalederskab”. Han fortsatte:

- Hvis Johnson ønsker at skabe et globalt momentum for overgangen til ren energi, skal han aflyse den næste udbudsrunde med olie- og gaslicenser, stoppe al fremtidig efterforskning og afskaffe det lovmæssige krav om at udvinde mest muligt fra Nordsøen.

Klimaforkæmperne vil altså konstant henvise til Danmark som foregangsland, imens olieindustrien bliver presset til at finde andre indtjeningsmuligheder. Tag blot den amerikanske oliegigant Exxon Mobil, der for få dage siden måtte nedskrive sine værdier med over 100 milliarder kroner.

Herhjemme har danske Mærsk med salget til Total droppet at være olieproducent. Dong Energy, der nu hedder Ørsted, har massiv succes med omstillingen fra fossile brændsler til etablering af vindmølleparker. Den danske stat tjener allerede flere penge på sine Ørsted-aktier end på olieproduktionen i Nordsøen.

Nu mangler blot den reelle grønne omstilling, der kan erstatte de tusindvis af arbejdspladser, der er bundet til den danske olieindustri. Hvis det vitterligt lykkes at oplagre CO2 i de udtjente olie- og gasfelter i Nordsøen, er cirklen nærmest sluttet.


Er der mere tale om symbolpolitik end en modig beslutning truffet af et folketing, der heroisk kæmper for at opfylde sine egne, ambitiøse klimamål?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce