Annonce
Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Boghandlere ruster sig til konkurrencen fra Amazon

Forlaget Gyldendal har indgået en aftale om at levere danske bøger til amerikanske Amazon, og dermed tyder det på, at en dansk udgave af den globale netbutik er kommet endnu tættere på.

Det er i særklasse farligt for de danske boghandlere, for Amazon har råd til priskrige, som ingen andre kan være med på. Samtidig har Amazon en forrygende succes med at lokke kunderne ind i loyalitetsprogrammet Amazon Prime, der gør det utroligt attraktivt at lægge flest mulige indkøb i netbutikken.

Det kunne være et søm til danske boghandleres ligkiste, men nyheden med Amazon og Gyldendal var ikke den eneste, der brød frem i en ellers tætpakket nyhedsuge. Boghandlerkæden Bog & Idé har nemlig rykket hurtigt og overtager 14 ud af de 29 Arnold Busck-butikker, der gik konkurs tilbage i april. Dermed får Bog & Idé cementeret sin position som den største boghandler i Danmark, og kæden bliver udvidet til en række byer, der ellers manglede på Bog & Idés danmarkskort.

Flere medier overså den vigtigste detalje i netop den nyhed: At det ikke er en stor Bog & Idé-koncern, men en flok selvstændige Bog & Idé-butiksejere, der på egen hånd har købt de konkursramte butikker. De første får nyt navn på facaden allerede i næste uge, og det er næsten ikke til at begribe, at det kan lade sig gøre.

Man skal se for sig, at den lokale Bog & Idé-indehaver går i sin bank og beder om et møde. Indleder med, at det i flere år har været hårdt at drive fysiske butikker, fordi bøger kan købes allevegne. I netbutikker, supermarkeder og senest som digitale abonnementer.

Dernæst vil Bog & Idé-butiksejeren og bankrådgiveren ikke komme udenom en snak om coronakrisen, der har holdt butikker tvangslukket, sendt forbrugertilliden i bund og i øvrigt ikke har nogen slutdato. Til sidst er de nået frem til sagens kerne, nemlig at butiksejeren gerne vil overtage en konkurrerende butik, der vel at mærke gik fallit, fordi den ikke kunne klare sig i markedet.

Det kunne ligne svære odds, men Bog & Idé-indehaverne er ikke desto mindre lykkes med at rejse kapital til lynhurtigt at overtage en solid stribe lukkede Arnold Busck-butikker.

Det sker selvfølgelig kun, fordi mange butikker faktisk er gået ganske udmærket igennem mange år. Boghandlerne har heller ikke været hårdest ramt af coronakrisen. Kædens dirketør Marianne Lyngby Pedersen fortalte i avisen i søndags om, hvordan boghandlerne under coronakrisen har været ”det sidste åbne kulturtilbud” i en tid, hvor alt fra biografer til museer og biblioteker har været lukket.

Det har næppe været en guldgrube for boghandlerne, men dog langt bedre end at sælge tøj eller sko i en tid, hvor folk har holdt sig hjemme og klaret sig med garderoben fra sidste år. Og nok til at overbevise banken om, at der er basis for at drive endnu flere bogbutikker.

Hos Boghandlerforeningen er man på stikkerne over Amazons mulige indtog. Man har tænkt sig at bekæmpe Amazon med al den nærhed, som en amerikansk kæmpe ikke kan kopiere, og det kræver masser af lokale læse- eller kundeklubber, tæt dialog med kunderne på sociale medier og meget andet.

Det nemmeste i verden er at skyde den slags optimisme ned. Bøger er jo nemme at købe på nettet, og det tager ikke mange sekunder at opspore det billigste tilbud.

På den anden side har coronakrisen mindet os om, at det ikke er naturgivent at have butikker med et rimeligt udvalg, dygtigt personale, gaveindpakning og byttemærker lige i nærheden. At det vil være uendeligt trist, hvis gågaderne altid var mennesketomme og butikscentrene lukket.

Hvis butikkerne rent faktisk lever op til egne ambitioner, har de chance for at leve i en form for sameksistens med en global e-handel-gigant som Amazon. Det tror Bog & Idé-ejernes bankrådgivere i hvert fald på.

Det kunne ligne svære odds, men Bog & Idé-indehaverne er ikke desto mindre lykkes med at overtage en solid stribe lukkede Arnold Busck-butikker.

Amazon har fået adgang til at sælge danske bøger fra Gyldendal, og det kunne ligne et søm til boghandlernes ligkiste. En anden nyhed fra denne uge peger i en anden retning. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Forsiden netop nu
Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Danmark

Valget er hans: Manden med den sorte hat er bekymret over klimaforandringer

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Podcasts

Lyt til 'Ring hjem, Emil': Tysklands skæbnevalg afgøres i morgen - hvem skal stå i spidsen for tyskerne og resten af Europa?

Indland

Ingeniørforening: Der skal langt flere lynladere til elbiler

Udland

Merkel prøver for sidste gang at overbevise tyskerne om Laschet

Kultur For abonnenter

Danica Curcic: - Kunsten hjælper os til at være mennesker - selv under de værste omstændigheder

SEPTEMBER 2020

Udland

Bilbombe i Somalias hovedstad dræber mindst otte

Mindst otte mennesker har mistet livet, efter at en bilbombe lørdag er eksploderet i Somalias hovedstad, Mogadishu.

Udland

Prodemokratisk gruppe i Hongkong opløser sig selv

Endnu en prodemokratisk gruppe kaster håndklædet i ringen i Hongkong efter at være blevet mødt af sigtelser under den såkaldte sikkerhedslov, som blev indført sidste år.

Danmark

Rigsret dag 10 - Støjberg kæmper for ikke at blive ædt op indefra

Danmark

- Danmark ville gå fallit, for værdierne skabes uden for de store byer

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Podcasts

Det bliver både pinligt, kedeligt og meget alvorligt

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nyt job? Så skal vi headhuntes

Kultur

X Factors nye dommer: Livet handler om at udfordre sig selv

Debat

Kronik: Kære politikere, I kan være med til at gøre handicap mindre