Annonce
Når bankerne ikke vil have vores penge, skal hver dansker have tilbudt en konto i Nationalbanken til nul procent. Sådan vil Ældresagen løse problemet med negative renter. Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Danmark

Erhvervsredaktøren: Alle kan være enige om, at det er forbistret at blive ramt af negative renter

De fleste danskere er slet ikke i farezonen for at skulle betale negative renter i banken, men alligevel blev det lille bankkneb ugens helt store samtaleemne.

Diskussionen begyndte egentlig i 2019, da Jyske Bank åbnede ballet med en strafrente til de allerrigeste kunder. Mindre end to år senere står vi et helt andet sted, efter at Nordea og Danske Bank i lighed med mange andre banker vil opkræve negative renter, så snart du har blot 100.000 kroner stående på bankbogen.

De seneste tal fra 2019 viser, at 34 procent af danskerne havde indlån på over 100.000 kroner. Antallet er helt sikkert steget i løbet af coronaåret 2020, hvor mange har sparet ferierejserne væk, men samtidig har fået frigivet store formuer i indefrosne feriepenge.

Disse mennesker finder det naturligt nok irriterende, at det bliver en udgift at have penge stående i banken. Men debatten eksploderede først, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) smed benzin på bålet i en Facebook-besked i tirsdags.

Bankerne blev kaldt "grådige", og ministeren konstaterede, at "grænsen er nået", fordi flere og flere danskere nu rammes af de negative renter, imens bankerne skovler store overskud hjem.


Med andre ord kunne ministeren lige så godt rette sin kritik mod Novo Nordisk og Lego, der tjener styrtende med penge på insulin og legetøj, der bruges af jævne mennesker, der aldrig kommer i nærheden af en opsparing på 100.000 kroner.


Han fik medhold af Forbrugerrådet Tænk, der advarede om, at de negative renter kan presse forbrugerne til at investere deres penge i bankernes dyre investeringsprodukter. Det er risikabelt og kan i værste fald koste langt mere end udgiften til negative renter.

Ældresagen leverede ugens mest nytænkende løsning på problemet. Masser af foreningens medlemmer er formuende, men er bestemt ikke interesserede i at investere de penge, der skal sikre deres alderdom. Derfor er de tvunget til at acceptere en årlig udhuling af opsparingen på en simpel bankkonto.

Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup, foreslår derfor, at når danskernes penge åbenbart er en byrde for bankerne, så må Nationalbanken stille en bankkonto til rådighed for os alle sammen. Her skal vi kunne indsætte op til 500.000 kroner til en rente på nul procent.

Debatten blev nuanceret en smule i ugens løb, da talrige eksperter dukkede op med budskabet om, at bankernes nye indtægtskilde slet ikke er urimelig.

- Det er helt legalt, at de kræver negative renter. Du kan heller ikke tvinge en brugtvognsforhandler til at sælge bilerne billigere, end han selv køber dem hjem, sagde privatrådgiver Karsten Engmann Jensen til denne avis.

Han plejer bestemt ikke at tage bankernes parti. Men det handler jo om, at bankerne i 10 år selv har betalt negative renter i Nationalbanken, men hidtil selv har ædt regningen. Nu er det synligt for enhver, at det lave renteniveau er kommet for at blive, og bankerne har brug for at styrke deres indtjening.

Den analyse nåede Peter Mogensen, der engang var spindoktor for Poul Nyrup Rasmussen (S), også frem til. Han har beregnet, at bankernes forrentning af egenkapitalen i 2010-2017 blot var på syv procent, mens virksomheder i industrien havde et afkast på 23 procent.

Med andre ord kunne ministeren lige så godt rette sin kritik mod Novo Nordisk og Lego, der tjener styrtende med penge på insulin og legetøj, der bruges af jævne mennesker, der aldrig kommer i nærheden af en opsparing på 100.000 kroner.

Og hvad så med Simon Kollerups opslag om grådighed på Facebook? Det har fået over 4000 kommentarer og afspejler meget godt folkestemningen: Rigtig mange kritiserer erhvervsministeren for manglende indsigt og populisme. Andre roser ministeren for at banke bankerne på plads. Og de bliver så belært af dem, der mener at forstå sagens rette sammenhæng.

Men dybest set kan alle være enige om, at det er forbistret at blive ramt af negative renter. Eller som Malou Dall fra Vallensbæk udtrykker det i Simon Kollerups kommentarspor:

- Det ændrer jo ikke på, at det føles lidt åndssvagt at skulle betale for at have nogle penge i en bank.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge