Annonce
Foto: Katrine Becher Damkjær
Erhverv

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Stikprøver viser, at krav om coronapas på arbejdspladser har medført til enkelte fyringer og hjemsendelser.

I slutningen af november blev der indført krav om, at private og offentlige arbejdspladser kan kræve et coronapas fra sine ansatte.

Det har indtil videre kostet enkelte ansatte deres job. Det viser en stikprøve, som DR har foretaget blandt landets fem regioner, de største fagforeninger og de største private virksomheder.

I pædagogernes fagforening, Bupl, er to blevet fyret, fordi de ikke har fremvist gyldigt coronapas.

Region Hovedstaden og Region Sjælland melder, at de henholdsvis har haft en fyring og en bortvisning på grund af manglende coronapas.

Region Midtjylland har sendt fem-ti ansatte hjem uden løn, da de ikke kunne fremvise et gyldigt coronapas, er meldingen til DR. Region Syddanmark har en enkelt sag om hjemsendelse.

Hos fagforeningen Djøf kender man også en enkelt sag om en hjemsendelse, fordi den ansatte ikke ville vise sit coronapas. 3F og FOA har ikke kendskab til afskedigelser.

Aftalen om krav om coronapas på arbejdspladser er indgået mellem regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening.

Link til artikel hos DR

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fastholder, at det er vigtigt, at arbejdsgivere kan kræve at se coronapasset.

- At det har haft konsekvenser for nogen, er en naturlig udløber af de muligheder, vi har givet virksomhederne for at sikre, at alle medarbejder kan gå trygt på arbejde.

- Sanktionen er arbejdsgivers afgørelse. Men vi synes, det er rimeligt, at virksomhederne udstyres med en mulighed, så de kan se, at deres medarbejdere ikke bringer smitte med ind på arbejdspladsen, siger han til DR.

Kravet om coronapas på arbejdspladser vil bortfalde, den dag hvor coronavirus ikke længere er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom.

For voksne er coronapasset gyldigt efter tredje stik og fem måneder efter andet stik. Det er også gyldigt fem måneder efter smitte, eller hvis man har en PCR-test eller kviktest, der højst er henholdsvis 72 eller 48 timer gammel.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Indland

Borgmester i Grønlands største kommune stopper efter boligsager

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Indland

Borgmester: Letbane skal forhindre at Odense sander til i biler

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani