Annonce
Danmark

Enhedslisten vil have cykelstier for en halv mia.: - Det er vores grønne hovedkrav til finansloven

Det er for at fremme cykeltrafikken og den grønne omstilling, at Enhedslisten foreslår at etablere flere cykelstier i hele landet. Foto: Kristian Djurhuus
Når Enhedslisten går til finanslovsforhandlingerne, bliver det med flere cykelstier som hovedkrav. Det vækker stor glæde i Cyklistforbundet, mens en trafikforsker vurderer, at de nye cykelstier ikke vil få flere til at hoppe på cyklen.
Annonce

Cykelstier: Elbilerne har længe været på dagsordenen, når der er blevet talt om klimaløsninger. Men nu er turen kommet til cyklerne. Det mener Enhedslisten, som forud for finanslovsforhandlinger nu foreslår at etablere cykelstier for en halv milliard kroner.

- Der er et enormt behov for at investere i cyklisme. Der køres rigtig mange korte ture i biler og en stor del af den daglige pendling er på under 10 kilometer. Cyklen spiller derfor en stor rolle i hele den grønne omstilling af vores transport. Og derfor bliver forslaget også vores grønne hovedkrav til finansloven, som vi vil slås voldsomt for, siger transportordfører i Enhedslisten Henning Hyllested.

Annonce

Over 70 projekter

Forslaget bygger på en liste, som Vejdirektoratet har udarbejdet, med mere end 70 konkrete cykelstiprojekter langs statsvejene i hele landet. Heraf er der en række prioriterede projekter for 380 millioner kroner.

- Det vil sige, at projekterne kan finansieres inden for den halve milliard, som vi lægger op til, siger Henning Hyllested.

Vejdirektoratet har udarbejdet en liste med over 70 cykelstiprojekter langs de danske statsveje. Kortet her viser, hvor nogle af de længste strækninger, er.

Da udspillet er en engangsudgift rettet mod finansloven for 2021, foreslår Enhedslisten, at projektet finansieres via den såkaldte krigskasse til Covid 19-indsatsen, som regeringen har foreslået at afsætte. Enhedslisten vil dog samtidig lægge op til, at der også afsættes et tilsvarende beløb om året i de næste 10 år.

Pengene skal blandt andet gå til supercykelstier, cykelmedtagning i den kollektive transport og bedre cykelparkering ved stationer og busholdepladser.

- Det skal blive mere realistisk for folk at flytte fra bilen til cyklen. Og det er det jo allerede godt på vej til at blive. Se bare på salget af elcykler, som nærmest er eksploderet de senere år og som slog rekord i 2019. Med etableringen af de her cykelstier tror vi på, at flere vil hoppe på cyklen i fremtiden, siger Henning Hyllested.

Annonce

Lille effekt

Spørger man en forsker i trafik, vil flere cykelstier dog ikke have den store betydning for danskernes trafikadfærd.

- Hvis ikke man samtidig gør det dyrere at køre i bil, vil effekten være meget lille. Det handler om, hvor attraktivt det transportmiddel, man skal over på, er, i forhold til det, man bruger i dag. Og der er bilen altså ofte den mest attraktive, da det kun er blevet billigere og billigere at køre i bil, siger Harry Lahrmann, der er trafikforsker ved Aalborg Universitet.


At vi få flere op på cyklen, giver bedre plads på vejene, samtidig med at vi øger sundheden i befolkningen.

Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet


Det samme gælder den kollektive trafik, fortæller han.

- Det er fint nok at forbedre den kollektive trafik, men hvis ikke det kan svare sig for folk at benytte den – det vil sige, hvis man ikke gøre det dyrere at køre i bil, er det begrænset, hvor mange der hopper over i den kollektive trafik.

Annonce

En gevinst

I Cyklistforbundet er stemningen noget mere munter. Her glæder man sig over Enhedslistens forslag.

- Vi synes, det er ekstremt positivt. Det kræver virkelig en applaus. Der er nok ikke nogen som helst, der er i tvivl om, at cyklen er en integreret del af den grønne omstilling af transportsektoren, siger direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam.

Udover at afsætte en halv mia. kroner på finansloven for 2021, vil transportordfører for Enhedslisten Henning Hyllested også lægge op til, at der bliver afsat et tilsvarende beløb de næste 10 år. Pengene skal bl.a. gå til supercykelstier, cykelmedtagning i den kollektive transport og bedre cykelparkering ved stationer og busholdepladser. Arkivfoto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Udover at bidrage til den grønne omstilling, peger Klaus Bondam på, at cyklen også er en gevinst for både trængselsproblemer og folkesundheden.

- Jeg er rigtig glad for, at vi ikke kun snakker om elbiler. Der er indimellem sådan en tro på, at hvis bare vi får en million elbiler, så er alt godt, og så er alle problemer løst. Men det er de jo ikke. Så dét at vi få flere op på cyklen, giver også bedre plads på vejene, samtidig med at vi øger sundheden i befolkningen.

Annonce

Lige til at gå til

Kommer Enhedslisten igennem med sit udspil i de kommende forhandlinger, kan arbejdet med at anlægge de mange cykelstier igangsættes med det samme, fortæller Henning Hyllested.

- Vejdirektoratet har gjort et stort og grundigt forarbejde. Og i og med stierne lægges langs statsvejene, er vi ude over, at det skal igennem ansøgninger og budgettering i kommunerne. Så det er lige til at gå til.

Projekterne tæller alt fra små krydsninger og strækninger på få hundrede meter til lange strækninger mellem en landsby og en større by.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Indland

Truede danske dagsommerfugle

Annonce