Annonce
Entreprenøren måtte tirsdag formiddag afvente, at politiet fik finkæmmet den store byggeplads for at sikre, at ikke flere aktivister var inde på området. Foto: Søren Gylling
Danmark

Energinet får finkæmmet byggeplads efter aktion - sikkerhed for aktivister og medarbejdere er i højsædet

Politiet gennemgår den store byggeplads ved Fænøsund minutiøst for at sikre at alle, der ikke har retmæssig adgang til stedet, er ude. Alt materiel bliver også gennemgået, så der ikke er risiko for ulykker.

Baltic Pipe: Energinets overvågningskameraer opsnappede, at en aktion var i gang tidligt tirsdag morgen, men før der kunne sættes mandskab ind fra politiets side, var aktivisterne inde med bannere og låste sig fast til kraner og maskiner.

- Der er tale om en meget stor byggeplads, som vi naturligvis har sikret med hegn. Vi har overvågning på og har haft vagtselskab på området døgnet rundt i en periode. Det må vi overveje, om vi skal skrue op for igen. Omvendt er pladsen så stor, at det er umuligt at sikre, at nogle vælger at kravle over hegnet et eller andet sted, siger projektchef ved Energinet Søren Juul Larsen.

Han er projektchef for Baltic Pipe-projektet, som byggepladsen er en del af.

Han påpeger, at der er tale om en farlig arbejdsplads, hvor der sker mange tunge løft med tungt materiel.

- Det er ikke sikkert, at aktivisterne ved, hvor farligt det er, men vi kan se på nogle af de billeder, de har taget, at de kravler rundt højt oppe på kraner. Det kunne være endt fatalt, siger Søren Juul Larsen.

Derfor blev der heller ikke tøvet tirsdag morgen fra Energinets side, da det stod klart, at aktivister var kravlet over hegnet, og flere havde lænket sig til maskiner.

- Vi kontaktede naturligvis straks politiet, for det er en myndighedsopgave. Vi respekterer fuldt ud, at der er nogle, der har en anden mening om projektet, end vi har, men vores opgave er at sikre, at der ikke sker ulykker på vores område, og det har vi bedt politiet hjælpe os med, siger Søren Juul Larsen.

Alt gennemgået

Arbejdet med at sikre byggepladsen blev i første omgang foretaget af politiet, men efterfølgende skulle entreprenøren sikre sig, at alt maskinel var i orden.

- Vi er nødt til at gennemgå det hele, så vi ikke risikerer ulykker, siger Søren Juul Larsen.

- Kommer det til at påvirke tidsplanen for Baltic Pipe?

- Det går jeg ikke ud fra. Vi forventer at være i gang senere i dag, siger projektchefen.På byggepladsen svejses rørstykker til strenge på 700 meters længde.

- De strenge trækkes ud i Lillebælt, hvor de svejses sammen til den samlede rørstrækning mellem Jylland og Fyn, forklarer Søren Juul Larsen.

- Gør det indtryk, at aktivister kan finde på en aktion som denne?

- Det gør det selvfølgelig. Vi er klar over, at der er grupper, som har deres mening om projektet, og blandt andet deler det på de sociale medier. Vi har en anden mening og mener, at projektet er med til, at Danmark kan understøtte den grønne omstilling set på europæisk plan, siger Søren Juul Larsen i forhold til, at gasledningen skal bringe naturgas fra Nordsøen til Polen.

Afstand men forståelse

Blandt de grupper, der tydeligt har taget afstand fra Baltic Pipe, er gruppen, der har rejst borgerforslag om at få stoppet projektet. Formand for gruppen Jesper Biisgaard tager afstand fra aktivisternes metoder.

- Det er selvfølgelig ikke i orden at bryde loven, men jeg forstår godt, at der er nogle, der reagerer. Der er flere og flere danskere, som har svært ved at forstå, at Danmark skal lægge jord til et projekt, hvor vi fremmer fossile brændstoffer samtidig med, at folketinget har besluttet, at vi skal udfase det. Og grundlaget for projektet er efter vores mening så udemokratisk, at man har svært ved at forstå, at det er muligt, så vi fortsætter også vores kamp for at bremse det, siger Jesper Biisgaard.

Borgerforslaget har til dato fået 8000 underskrifter. Der skal 50.000 til for at få det bragt ind i Folketinget.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge