Annonce
Danmark

Energibranchens toplobbyist: Vi kan nå klimamålet med kendt teknologi

Direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, kæmper for at gøre klimadebatten konkret. Han synes, at almindelige mennesker skal koncentrere sig om opvarmning af deres huse og deres transportform. Arkivfoto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Energibranchens talsmand Lars Aagaard er træt af, når klimadebatten bliver abstrakt. Vi kan nå målene, hvis vi skaffer nok af den teknologi, vi allerede kender, siger Lars Aagaard, der er ny, fast skribent i Avisen Danmark
Annonce

Portræt: Lars Aagaard elsker at kunne fjernstyre varmepumpen i sit hus, inden han kører fra arbejde i sin eldrevne Tesla, som han kalder ”topfed”.

Men det er ikke kun i privatlivet, at han omfavner klimaomstillingen med de rigtige valg. Hans arbejde er også fyldt med årtiets absolut varmeste emne: At nå målet om en 70 procent reduktion af drivhusgasserne inden 2030.

I over 10 år har han været direktør i erhvervsorganisationen Dansk Energi, der arbejder for alle de danske energiselskaber. Samtidig er han en hærdet debattør, der gerne bringer sig selv og sine oplevelser i spil, når han med en skarp tunge argumenterer for branchens synspunkter.

- Jeg stiller ikke op til valg, så jeg behøver ikke at øve mig i at være populær eller tage let på udfordringerne, konstaterer Lars Aagaard.

Den 53-årige toplobbyist indgår fremover i det faste panel af skribenter til Avisen Danmarks ugentlige klumme, Erhvervsklummen.

- Mit bidrag til den klimapolitiske debat skal være at gøre tingene konkrete og formidle dem i en form, så folk, der ikke er klimatosser og energinørder lige som mig, har en chance for at følge med, siger Lars Aagaard.

Annonce

Røde faner og marxisme

Han er opvokset på Nordfyn i et klart venstreorienteret hjem, og det har sat sit præg.

- Der var mange røde faner og heroiske taler om socialismens og marxismens lyksaligheder, og der var et kæmpe samfundsengagementet. Det med samfundsengagementet har smittet af på mig. Men det var de klassiske modsætningsforhold, der fyldte i mit barndomshjem. Jeg tror ikke, at det er i de konflikter, at vi udvikler verden til at blive et bedre sted, siger Lars Aagaard.

Han foretrækker en bred politisk opbakning til den klimaomstilling, som end ikke coronakrisen har formået at lægge en dæmper på.

Men mens sidste års klimalov var meget konkret med sin 70 procent målsætning, så er politikerne noget mere tøvende om vejen derhen. Og det irriterer Lars Aagaard.


Hvis vi presser omstillingen sammen på to-tre år, så bliver det ikke et spørgsmål, om vi har penge nok, men hvor søren skal vi finde alle de elektrikere?

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi


- Hjemme på Fyn havde vi et slogan, der hed: Ånden flyver lavt på Nordfyn, men vi forstår at dukke os. Det har jeg altid holdt meget af. Jeg er ikke åndløs, men for mig er klimaudfordringen ikke abstrakt, men konkret. Folk skal lade være med at brænde fossile brændsler af og skifte til en grøn energiform. Punktum. Det er den store ting, der skal ske, siger Lars Aagaard.

Annonce

Tænk over varme og transport

Han bryder sig ikke om, når klimaforkæmperne går til yderligheder med den grønne omstilling.

- Vi skal ikke gøre det mystisk og kompliceret, og vi skal ikke sige til folk, at de skal leve et helt andet liv. Almindelige mennesker skal tænke over, hvordan de varmer deres hus op, og hvordan de transporterer sig. Det er de to ting, der batter, siger Lars Aagaard og fortsætter:

- Hvis du oven i det har lyst til at lægge dine madvaner om, så er det superfedt. Men det er det andet, der batter på det danske klimaregnskab.

Politikerne forklarer ofte, at den teknologiske udvikling skal hjælpe os i mål med den grønne omstilling, men sådan ser Lars Aagaard ikke på det.

- Hvis vi skal nå 70 procent målet, så kræver det en kæmpeskalering af teknologi, som vi allerede har adgang til. Det er muligt at købe en elbil, og du kan allerede nu spare penge på at sætte en varmepumpe op i stedet for at bruge et oliefyr, siger Lars Aagaard.

Annonce

Vi skal i gang

Samtidig haster det med at komme i gang, for det er et stort arbejde at indrette et samfund, der henter sin strøm fra vindmøller og solcelleanlæg.

- Det er ikke et teknologiproblem. Det er et skaleringsproblem. Udfordringen er, at vi for eksempel skal sætte tusindvis af ladestandere op til elbiler for at dække behovet i de år, der ligger foran os. Hvis vi presser omstillingen sammen på to-tre år, så bliver det ikke et spørgsmål, om vi har penge nok, men hvor søren skal vi finde alle de elektrikere? Vi kommer også til at støvsuge Danmark for gravemaskiner for at få lagt kabler ned, siger Lars Aagaard.

Blå bog

Lars Aagaard

53 år, bor i Dragør/København

Uddannet cand.scient.adm., RUC

2000-2004: Kontorchef, Erhvervsministeriet

2004-2006: Miljø- og energichef, Dansk Industri

2006-2009: Vicedirektør, Dansk Energi

2009-: Adm. direktør, Dansk Energi

Han understreger, at Danmark har et usædvanligt stærkt udgangspunkt for at elektrificere store dele af samfundet. Danmark er blandt de lande, der har den højeste forsyningssikkerhed, når det kommer til strøm. Hvis der er strømafbrydelse, så skyldes det som regel en entreprenør, der har gravet et kabel over.

Sårbarheden opstår, når de stabile, gamle kraftværker skal lukkes ned, og så bliver elforsyningen pludselig til storpolitik.

- I gamle dage handlede forsyningssikkerhed om, at vi skulle have olie fra Saudi-Arabien, og der blev vi ramt i 1970'erne. Nu handler det om, om landene omkring os vil sælge den strøm, vi har behov for, når vinden og solen ikke rækker til vores egen produktion, siger Lars Aagaard.

Der er med andre ord ingen risiko for, at energibranchens lobbyist løber tør for emner at fortælle om.

Annonce
Indland

De første danskere kan potentielt blive vaccineret til januar

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Danmark

Ulven kommer - med hvad?

Annonce