Annonce
Politisk ordfører Mai Villadsen (EL) vil have regeringen til at indkalde til forhandlinger om at sikre ligeløn. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

EL vil bruge fem milliarder om året til at sikre ligeløn

Enhedslisten vil have regeringen til at indkalde til forhandlinger, som skal løse problemet med ligeløn.

Enhedslisten vil have regeringen til forhandlingsbordet for at få afsat fem milliarder kroner årligt til at løse problemerne med ulige løn mellem og kvinder.

Derfor vil partiet efter torsdagens førstebehandling i Folketinget af regeringens hastelovforslag i sygeplejerskekonflikten stille et ændringsforslag, som så skal være med i andenbehandlingen fredag.

- Vi vil stille et ændringsforslag til regeringens lovindgreb, som forpligter den til at indkalde til forhandlinger og finde penge til at løse ligelønsproblemet, siger politisk ordfører Mai Villadsen (EL).

- I Enhedslisten har vi foreslået, at man skal finde fem milliarder kroner årligt til at dække det løngab, der er, som følge af tjenestemandsreformen.

- Det må vi tage i en forhandling, og det er det, regeringen har forsømt at gøre i månedsvis, desværre, nemlig at indkalde Folketingets partier til at finde penge, siger hun.

Regeringen har ikke lagt op til at finde yderligere penge til sygeplejerskerne.

Tjenestemandsreformen fra 1969 bliver beskyldt for at have været medvirkende til at skabe lønmæssige uligheder på arbejdsmarkedet.

Enhedslisten foreslog allerede i 2017, at der skulle afsættes en pulje på fem milliarder kroner årligt til at sikre mere ligeløn.

Partiet vil desuden have ligestillings- og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd for at diskutere sagen.

Enhedslisten håber at få partier som SF og Dansk Folkeparti, der lige som Enhedslisten stemmer imod regeringens lovindgreb, med på idéen om at afsætte fem milliarder kroner årligt til ligeløn.

SF foreslog tidligere i august at lave en ny ligelønslov og afsætte to milliarder kroner årligt til at sikre lønstigninger i kvindefag.

Der er et stort politisk flertal for regeringens hastelovforslag, som skal til afstemning fredag i Folketingssalen.

Det sker, efter at sygeplejerskerne har været i strejke i mere end to måneder, uden at Dansk Sygeplejeråd har kunnet indgå en aftale med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening.

Derfor besluttede regeringen onsdag, at det var på tide at skride ind.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Udland

Etiopisk biolog er genvalgt som WHO-chef

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen