Annonce
Mark Zuckerberg viste på et livestreamet event, hvordan Meta kommer til at virke. Her taler han til sin egen avatar kort inden, han tager en tur ind i VR-universet. Foto: Facebook/Ritzau Scanpix
Danmark

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Det er på tide at regulere Meta. De har overtaget det digitale verdensherredømme på den sociale del af internettet, og de har bevist, at de ikke er de rette til at have den slags magt, siger eksperter, som Avisen Danmark har talt med.

Navneskift: Det har ikke været lette måneder for menneskehedens foretrukne sociale medie, Facebook.

Whistleblower og tidligere mellemleder i Facebook, Frances Haugen, tog dokumenter med ud ad døren, da hun stoppede i virksomheden. Dokumenterne viste, at Facebook bevidst leverede indhold, der talte til menneskers vrede. Det gav nemlig flere delinger, likes og kommentarer på indlæggene.

Samtidig ramte et nedbrud deres server, og det betød, at de ikke var online i cirka seks timer. Det fik Facebooks aktiekurs til at styrtdykke.

Whistleblower og tidligere mellemleder i Facebook, Frances Haugen, kunne tidligere på året fortælle offentligheden, om virksomhedens kontroversielle måder at drive forretning på. Foto: Henry Nicholls/Ritzau Scanpix

Men hvad gør man, når man er i stormvejr med en række dårlige sager? Man laver sin egen sag, der får øjnene til at kigge en anden vej.

Da det så allerværst ud og direktør i Meta, Mark Zuckerberg, ikke længere var i top fem over verdens rigeste mennesker, valgte han simpelthen at ændre navnet på sit hjertebarn og introducere en ny stor satsning: Meta.

Totaloplevelse

Den blege Mark Zuckerberg tonede frem i en række promoveringsvideoer, hvor han viste, hvordan VR-briller skulle erstatte skærmen.

Det blev en helt ny totaloplevelse, hvor du ikke bare skulle socialisere via din skærm, men nu skulle dykke helt ind i den virtuelle virkelighed, hvor du med din helt egen avatar nu kunne lade dig opsluge totalt.

Samtidig mente Zuckerberg ikke længere, at Facebook var dækkende for hans imperie. Facebook har det seneste årti opkøbt konkurrenter som som de sociale tjenester Instagram og Whatsapp, men fortsat beholdt Facebook som de overordnede navn. Nu er Facebook i stedet blevet sat ned ved siden af de to andre medier, og Meta er blevet den samlede betegnelse.

Samlet når Meta ud til flere end tre milliarder mennesker hver måned ifølge Meta selv, og virksomheden tjener mere end 500 milliarder kroner om året - cirka det samme som Danmarks BNP.

Sociale konsekvenser

Jakob Linaa Jensen er lektor fra Institut for Kommunikation og Kultur på AU, og så er han forfatter til flere bøger om sociale medier. Blandt andet har han skrevet bogen "Facebook - fra socialt medie til metamedie".

Med introduktionen af den her virtuelle virkelighed, der er jeg bange for, at vi fuldstændig bliver væk fra hinanden. Vi har allerede set, hvad vores telefoners skærme kan gøre ved os, når vi sidder rundt om spisebordet eller venter på bussen. Det her kan blive den komplette opslugning.

Jakob Linaa Jensen, Lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet

Den er fra 2013, og handler om, hvordan Facebook ikke længere blot er et socialt medie, som vi mødes og socialiserer på, men i stedet har indflydelse på rigtig mange dele af hverdagen - et metamedie.

Han er bekymret for, at Mark Zuckerbergs nyeste påfund kommer til at gå ud over den måde, som vi er sammen på - altså fysisk.

- Med introduktionen af den her virtuelle virkelighed, der er jeg bange for, at vi fuldstændig bliver væk fra hinanden. Vi har allerede set, hvad vores telefoners skærme kan gøre ved os, når vi sidder rundt om spisebordet eller venter på bussen. Det her kan blive den komplette opslugning, siger lektoren.

Det er VR-brillerne, der gør, at vi bliver helt opslugt. Til de uindviede, så dækker brillerne hele synet, og ofte er der også hovedtelefoner i brillerne, så både synet og hørelsen bliver påvirket. Til gengæld bliver man introduceret til en helt ny virtuel virkelighed. Det er sådan en, som Meta nu vil udvikle og introducere for de milliarder af brugere.

- VR giver en totaloplevelse (Zuckerberg kalder den immense, red.), og det vil få sociale konsekvenser, hvis det bliver normen at sidde med VR-briller på. Det skaber en pseudo-virkelighed, og jeg er ikke psykolog, men jeg synes, at det er problematisk, siger Jakob Linaa Jensen.

Lektor Jakob Linaa Jensen kritiserer den enorme magt, som Meta har samlet til sig, og er bange for, hvad der vil ske, når Meta vil udvide deres forretning. Pressefoto

Skabt som en dystopi

Selve navnet har fået en hård medfart blandt internettets historikere. Flere har bemærket, at det ikke er Mark Zuckerberg, der har opfundet metaverset. Det stammer derimod fra en sci-fi-bog, kaldet "Snow Crash" fra 1992.

Bogen handler om, at mennesket har skabt digitale versioner af dem selv for at forsvinde ind i en rar digital verden. Det har de gjort for at komme væk fra den dystopiske virkelighed, som verden er blevet. Mange har fundet en kobling imellem de to.

Vincent Hendricks er professor i formel filosofi fra KU og grundlægger og leder af Center for Information og Boblestudier. Han er også skarp kritiker af Meta.

- Han kalder det Meta, og det er ikke helt uden for, hvad Metaverse er, da det kom. Det var en dystopi – ikke en utopi, siger han.

Tech-giganten fra Silicon Valley har ikke tidligere skyet nogen midler for at indhente oplysninger om deres brugere. Flere læk igennem tiden har afsløret, at Facebook blandt andet bevidst giver brugerne indhold, der får dem til at interagere - ligegyldigt hvilken karakter indholdet har. Derudover har de også lavet flere eksperimenter, hvor de har udsat brugere for en bestemt type indhold for at se, hvordan mennesker reagerede på det.

Med VR-strategien mener Vincent Hendricks, at Meta skal samle alt for mange informationer om deres brugeres privatliv til, at det kan være forsvarligt.

- Jeg er meget kritisk over for Meta, for den eneste måde, man kan lave et velfungerende VR-univers, det er, at de indsamler massive mængder data om den enkelte. Ellers kan man simpelthen ikke lave en troværdig VR-oplevelse. Den mængde data er jeg ikke villig til at afgive til et privat firma. Punktum.

Her taler Hendricks om meget personlige data.

- Det er dine bankoplysninger i den ene hånd og din skattebog i den anden. Det også farven på din kærestes øjne, intime data om dit sexliv, og man kan fortsætte listen. Hvis din fagforening kom og bad dig om de samme oplysninger for at give dig en god oplevelse, når du henvender dig til dem, så ville du formentlig sige nej. Det ville i øvrigt være bedre, for i modsætning til Meta, så er de ikke sat i verden for at tjene massive mængder af penge.

Vincent Hendricks, professor i formel filosofi ved Københavns Universitet og leder af Center for Information og Boblestudier. Han er bange for, at Meta vil indsamle data om alt fra vores sexliv til vores privatliv i deres jagt på at lave en VR-oplevelse, der vil fange flest muligt. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Hypet i årevis

Meta er langt fra de første, der satser på virtual reality. I årevis har teknologien været spået som en af de store nye teknologier på vej frem, men ingen har været i stand til for alvor at indfri potentialet. Oftest bliver det brugt til at se porno eller spille computerspil, og det er - alt andet lige - ret langt væk fra alle menneskers hverdag.

Jakob Linaa Jensen er da også betænkelig ved, om Meta vil lykkedes med deres nye store satsning.

- VR har været en af de mest hypede teknologier ad flere omgange, men ingen er lykkedes med at slå igennem for alvor. Det her er det største og mest ambitiøse sats, vi har set. Når Zuckerberg er manden bag, så er der større chance for, at det faktisk vinder frem, siger han

Linaa Jensen tror mere på AR (augmented reality, red.), som også er en del af Metas nye strategi.

Om VR og AR

Virtual Reality: Computerskabt gengivelse af virkeligheden, hvor man ved hjælp af briller eller hjelm med indbygget computerskærm samt handsker (og evt. dragt) tilsluttet en computer oplever at kunne bevæge sig i en tredimensional, interaktiv verden. Teknikken anvendes især inden for computerspil el.lign.

Augmented Reality: Teknologi, som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuelle data, for eksempel ved brug af grafik og lyd. Man får et ekstra lag af information. Den ekstra information vil typisk ikke erstatte virkeligheden, men udvide den på en eller flere måder.

- Der er lavet mange VR-forsøg, som ikke lykkedes, men AR bygger ovenpå virkeligheden og forstærker den. Det har vi allerede set med GPS-teknologier, og jeg tror, det kan udnyttes langt mere, siger han.

Ikke en substitut

Vincent Hendricks mener ikke overraskende, at det er en dårlig idé at udskifte vores faktiske selv med en virtuel version. Man kan simpelthen ikke replikere alt det vigtigste fra den virkelige verden.

- Du kan ikke bare skrive hele den fysiske del ud af mennesket og digitalisere den. Det tror jeg ikke, man kan, og jeg tror ikke, det er godt for os. Jeg går ud fra, at alle mennesker går op i, at de kan give deres venner et klap på skulderen eller give deres kæreste et kys, siger han.

Derfor opfordrer han os allesammen til ikke at lade os opsluge af Zuckerbergs nye verden. Skal man bruge det, så skal det være et supplement.

Jakob Linaa Jensens opfordring går i stedet til magthaverne inde på Christiansborg og politikerne nede i EU.

- Facebook – nu Meta – har jo fået et digitalt verdensherredømme, og jeg mener, at det er på tide, at vi regulerer dem og de andre tech-mastodonter, siger han.

Forsiden netop nu
Danmark

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

På en måned er hver tiende blevet smittet med coronavirus

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Kærlighed og undergang i mellemkrigstidens Tyskland

Film: Berlin, 1931. For krigsveteranen Jakob Fabian flyder dagene udsigtsløst sammen. I dagstimerne siver han søvngængeragtigt og uinteresseret gennem jobbet som reklametekstforfatter for et cigaretfirma, mens nætterne fyldes med en rastløs driven fra værtshus til værtshus. Altid en ny dame. Altid en ny bar.

Danmark For abonnenter

Lokalt DF-ægtepar har fundet favoritten til partiets formandspost: - Der er nogle hanelefanter, der afmærker deres territorium i øjeblikket

Viborgegnen: Christian og Lone Langballe har deres parti i blodet. Alene efternavnet på præsten og sygeplejersken fra Foulum indgyder en instinktiv fornemmelse af en familie, der hører sammen med dens folkeparti.

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Danmark

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Danmark

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt som formand

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling