Annonce
Lørdag er sygeplejerskernes strejke slut. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Danmark

Eksperter: Det kommer til at gå hurtigere end to år at indhente puklen efter sygeplejerskestrejken

Nu begynder det store oprydningsarbejde, efter at sygeplejestrejken er slut. Ifølge Sundhedsstyrelsen vil det tage op mod to år at indhente puklen af udsatte operationer og behandlinger. Men formentlig går det ikke så galt, lyder det nu fra tre sundhedsprofessorer, Avisen Danmark har talt med.

Konflikt: Op mod to år. Så længe vil det ifølge et notat fra Sundhedsstyrelsen tage at afvikle den pukkel af aflyste og udskudte operationer og behandlinger, sygeplejerskernes strejke har ført med sig. Der er dog tale om et skøn, og ifølge tre sundhedsprofessorer er det mere sandsynligt, at efterslæbet er væk langt tidligere.

En af årsagerne er, at styrelsen ikke tog privathospitalernes kapacitet med i sin vurdering.

- Den private sektor kan bidrage med relativt meget. Den har også været inde og løfte i forbindelse med corona, så der ligger et vist potentiale, siger Kjeld Møller Pedersen, sundhedsøkonom og professor ved Syddansk Universitet.

De tre sundhedsprofessorer peger også på erfaringerne fra sygeplejerskestrejken i 2008. I dag strejker cirka 5500 sygeplejersker, men dengang var over dobbelt så mange sygeplejersker i konflikt, og der blev aflyst godt 50.000 behandlinger og operationer om ugen. Dengang tog det cirka et år for sundhedsvæsenet at indhente efterslæbet. Ingen af de tre sundhedsprofessorer vurderer, at det vil tage længere tid denne gang.

- De pukler, som ophobede sig dengang, var væsentlig større end dem i dag. Derfor undrer det mig også, at Sundhedsstyrelsen i sit notat ikke har set på, hvordan pukkelafviklingen forløb i 2008, siger Kjeld Møller Pedersen.

- To år virker meget voldsomt

Jakob Kjellberg, sundhedsøkonom hos det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, Vive, påpeger dog, at puklerne på enkelte områder er lige så store som efter strejken i 2008. Det gælder for eksempel bestemte operationer. Men han er enig i, at der ikke er noget, der peger på, at efterslæbet denne gang kommer til at tage længere tid at indhente.

- To år virker meget voldsomt i forhold til puklens størrelse. Det kan sagtens tage mindre end et år. Men planerne skal også lige laves, og sygeplejerskerne skal afholde deres ferie. Det er ikke klaret til jul, men et godt bud er omkring et år. Jeg tror ikke på, det kommer til at tage længere tid, siger han.

To år virker meget voldsomt i forhold til puklens størrelse. Det kan sagtens tage mindre end et år.

Jakob Kjellberg, sundhedsøkonom

Samtidig påpeger professoren, at der er en vigtig forskel fra strejken i 2008.

- Efter strejken i 2008 suspenderede man patientrettighederne, og det har man ikke gjort i dag. Det betyder også, at der er et pres på sundhedssystem i forhold til, at hvis de ikke selv kan tage opgaverne, så går nogle af pengene ud i det private. Det i sig selv kan få sundhedssystemet til at prioritere den her pukkel mere end i 2008, hvor sundhedsvæsenet fik et pusterum, fordi patientrettighederne blev suspenderet, siger Jakob Kjellberg.

Tog ikke højde for døde patienter

Dertil kommer, at nogle af de aflyste operationer formentlig ikke længere er nødvendige. Det har Sundhedsstyrelsens vurdering nemlig heller ikke taget hensyn til, påpeger flere af professorerne.

- Det ville være godt, hvis vi kunne få et kvalificeret skøn over, hvor mange af de aflyste operationer der ikke længere skal laves, fordi problemet efterfølgende er gået i sig selv, eller patienten er død i mellemtiden, siger professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard.

Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen (nr. 2 fra højre) overværede debatten, da sygeplejerskekonflikten blev behandlet i Folketingssalen fredag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der er ifølge professorerne ikke tale om patienter, der er døde på grund af manglende operation. Men fordi mange af dem, der skulle have været opereret, er ældre, kan de være døde af andre årsager.

Om sygeplejerskestrejken

  • Den ti uger lange strejke blev udløst, efter at sygeplejerskerne ad to omgange i år stemte nej til en ny overenskomst for perioden 2021-2024, da de ikke var tilfredse med en lønstigning på omkring fem procent over tre år.
  • Konflikten har Dansk Sygeplejeråd på den ene side - og arbejdsgiverne Danske Regioner og Kommunernes Landsforening på den anden side.
  • Siden konflikten brød ud, havde de to parter ikke holdt et eneste forhandlingsmøde. Derfor varslede regeringen onsdag et regeringsindgreb, der sætter en stopper for konflikten og tvinger sygeplejerskerne til at acceptere den overenskomst, de har stemt nej til. Fredag vedtog et flertal i Folketinget et lovindgreb.
  • Strejken har ifølge Sundhedsstyrelsen medført et behandlingsefterslæb på over 35.000 udskudte operationer.

Der er dog også usikkerheder, der kan tale for, at puklens afvikling bliver længere. Men det er ikke det faktum, at sygeplejerskerne efter endt strejke have afviklet en del ferie, for det har Sundhedsstyrelsen allerede taget højde for i sit notat.

- Den store usikkerhed for mig er den byrde af infektionssygdomme, der kan komme til vinter. Det kan både være covid og influenza. Vores immunsystemer er lidt i bund, siger Jes Søgaard.

Jakob Kjelberg vurderer dog, at der skal være tale om unormalt meget sygdom, hvis det skal påvirke pukkelafviklingen.

- Vinterens virusser bliver håndteret på de medicinske afdelinger og fylder derfor sjældent på de kirurgiske, siger han.

Sygeplejerskernes vrede

En anden usikkerhed er sygeplejerskernes vrede. For at puklen kan blive afviklet effektivt, er der brug for, at sygeplejerskerne siger ja til overarbejde efter strejken.

Men sygeplejerskerne siger jo netop nu, at de ikke vil overarbejde?

- Lige nu er de sure, og det kan jeg godt forstå. Det har været op ad bakke for dem. Men de skal nok komme i gang, det så vi også i 2008. Sygeplejersker er generelt konstruktive mennesker, som er blevet sygeplejersker, fordi de hader at se patienter, der ikke har det godt. Når det er sagt, ved vi ikke, hvor vrede de er, siger Jes Søgaard.

Men også når det kommer til sygeplejerskernes humør, vil der formentlig være en forskel fra 2008, lyder det fra Jakob Kjellberg.

- Stillingen efter strejke var anderledes dengang og tættere på uafgjort. Her har sygeplejerskerne tabt stort. Der kan sagtens være en bekymring for, hvad det kan betyde. Sygeplejerskerne skal nu betale markant mere i fagligt kontingent, men om det er drivende nok til, at de vil tage flere vagter er svært at spå om. Men jeg tror ikke, vi skal undervurdere sygeplejerskernes vrede efter det her, siger han.

Forsiden netop nu
Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Næsten 40.000 ansatte i Region Hovedstaden skal fra mandag kunne fremvise et gyldigt coronapas, hvis de vil møde på arbejde.

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Danmark

Dyrby holder fri et par dage fra B.T. efter anklager

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer