Annonce
Antallet af indlagte covid-19-patienter ser ud til at være stagneret ifølge den seneste opgørelse fra Sundhedsstyrelsen. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Danmark

Ekspert om nye coronatal: Nedlukningen har virket

Efter to uger med et stigende antal indlagte med coronasmitte, er kurven knækket de seneste to dage. Der er nu grund til at antage, at nedlukningen af Danmark virker i kampen mod coronavirusset, mener virusforsker. Onsdag faldt antallet af patienter i respirator for første gang.

Coronavirus: Det kan nu med ret stor sikkerhed siges, at nedlukningen af Danmark har virket i kampen mod coronavirusset. Sådan lyder vurderingen fra professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, Søren Riis Paludan, efter antallet af indlagte covid-19-patienter onsdag for anden dag i træk ser ud til at være stagneret i de overvågningsrapporter, som Sundhedsstyrelsen dagligt offentliggør.

Allerede tirsdag var professoren optimistisk, da det viste sig, at antallet af indlagte patienter med covid-19 fra mandag til tirsdag faldt fra 533 til 529 efter at være steget gennem to uger. Men først, da onsdagens tal viste, at antallet af indlagte patienter kun var steget til 535 følte professoren sig helt overbevist om, at det er samfundsnedlukningnen, som nu giver gevinst. Samtidig er indlagte på intensiv afdeling med brug for hjælp af en respirator for første gang faldet - fra 131 til 129 patienter.

- Allerede i går (red. tirsdag) var jeg positiv. Og i dag ser det ud til at være mere end bare en tendens. At det er noget reelt, siger professoren.

Køber sig tid

Han forudser, at vi kan forvente, at antallet af indlæggelse vil være konstant eller stige en lille smule de kommende dage.

- Matematikken siger, at antallet skal stige eksponentielt, hvis man ikke gør noget. Så alt i alt er det udtryk for, at tiltagene virker, siger han og kalder det for gode nyheder, at stigningen i antallet af indlagte er bremset.

- Man køber sig lidt tid i forhold til, hvis der skulle komme en vaccine. Med den strategi, der er lagt, er det gode nyheder, siger han.

Også Statens Serum Institut vurderer, at det er den ændrede adfærd i samfundet, som har æren for det stagnerende antal indlæggelser.

- Det vurderes, at faldet i Danmark kan tilskrives, at befolkningen har ændret adfærd som følge af de råd, der er givet fra sundhedsmyndigheder og de tiltag, som regeringen har sat i værk. Vi er stadig for tidligt i epidemien til, at immunitet spiller en væsentlig rolle, siger faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, i en pressemeddelelse.

Flere døde

Mens udviklingen af antal indlagte de seneste dage er stagneret, så har antallet af patienter døde med coronavirus ikke været faldende. I alt er 104 døde, og tallet er steget med 14 på et døgn.

Men det ændrer ikke på Søren Riis Paludans vurdering, da dødstallene ifølge ham vil være der, hvor vi sidst vil kunne se virkningerne af tiltagene mod coronavirusset.

Selv om patienterne var smittet med coronavirus, er det ikke nødvendigvis dødsårsagen. I Danmark er nu 3.092 personer konstateret smittet. Der er nu 777.798 smittede i hele verden og 37.272 døde.

Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitets Institut for Biomedicin, mener, at de seneste to dages stagnering i antallet af indlagte covid-patienter vidner om, at nedlukningen af samfundet har virket. Foto: Aarhus Universitet