Annonce
Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, kalder den amerikanske beslutning om at sætte Johnson & Johnson-vaccinen på pause for "meget forsigtig". Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Danmark

Ekspert om muligt stop for Danmarks mest indkøbte vaccine: - Som at save det ene ben af spisebordet

Virusekspert Allan Randrup Thomsen forventer tre-fire ugers forsinkelse i den danske vaccinationskalender, hvis Johnson & Johnson og Astrazeneca-vaccinerne kommer ud af spil i Danmark. I USA har man netop besluttet at sætte førstnævnte vaccine på pause, og i Danmark forventer Sundhedsstyrelsen at komme med en udmelding senere på ugen, men selskabet bag har allerede besluttet at udskyde udrulningen af vaccinerne i Europa.

Corona: Danmarks mest indkøbte vaccine møder nu modstand i USA og kan også medføre markante ændringer i den danske vaccinationsplan. Følger vi trop og indfører længere eller måske permanent stop for brug af vaccinen, vil det nemlig kunne betyde flere ugers forsinkelser i den danske vaccinationsplan, forudser professor i virologi Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse anbefaler at sætte coronavaccinen fra Johnson & Johnson på pause efter sjældne blodproptilfælde hos seks vaccinerede. Det skriver styrelsen, FDA, i et tweet tirsdag eftermiddag dansk tid.

Den danske sundhedsstyrelse oplyser, at beslutningen gør indtryk, og der forventes at komme en udmelding om vaccinen i denne uge. Danmark skulle egentlig onsdag modtage den første sending af vaccinen, der også er kendt under navnet Janssen, men selskabet bag oplyste tirsdag eftermiddag i en pressemeddelelse, at udrulningen af vaccinerne i Europa er udskudt på grund af bekymringer om bivirkninger.

- Det er meget vigtigt for os, at vi får afdækket dokumentationsgrundlaget for alle vacciner, vi bruger imod covid-19, også Janssen-vaccinen.

- Det skal vi gøre, før vi fastlægger ibrugtagning i Danmark, for eksempel om vi har brug for yderligere dokumentation og videnskabelige undersøgelser, om der skal være særlige forholdsregler ved ibrugtagning, om den skal bruges til bestemte målgrupper, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Mistanke om blodpropper

Unavngivne embedsmænd siger til The New York Times, at det er planen, at man i USA suspenderer brugen ud fra et forsigtighedsprincip. Seks kvinder i alderen 18 år til 48 år er alle blevet ramt af en sjælden type blodprop inden for godt to uger efter deres vaccination. En af de seks kvinder er død, mens en anden er i kritisk tilstand.


Hvis begge vacciner ryger ud, så er det som at save det ene ben af spisebordet. Og så begynder vores samlede plan at halte noget.

Allan Randrup Thomsen, virolog, Københavns Universitet


En sammenhæng mellem vaccinen og de usædvanlige sygdomsforløb er ikke bekræftet. Det er dog samme mulige sammenhæng, der har fået flere lande til at ændre brugen eller helt suspendere brugen af Astrazeneca-vaccinen. Heriblandt Danmark.

Danmark har lagt billet ind på 8,2 millioner doser af vaccinen fra Johnson&Johnson, og den udgør derfor en tredjedel af de 25 millioner vacciner, vi har bestilt. I modsætning til de andre vacciner kræver vaccinen fra Johnson&Johnson kun et enkelt stik.

Derfor sætter USA Johnson & Johnson-vaccine på pause

  1. Modsat de tre første vacciner, der er godkendt i EU, som kræver to stik, kan man med Johnson & Johnsons vaccine nøjes med et stik. Indtil videre har 6,8 millioner fået et stik med vaccinen i USA. Der er fundet seks tilfælde af blodpropper blandt vaccinerede. Det er kvinder i aldersgruppen til 18 til 48 år. En af dem er død.
  2. Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) undersøger i øjeblikket sagen om blodpropper - herunder om det skal have betydning for udrulningen i Danmark.
  3. Danmark har via EU lagt billet ind på at kunne købe vacciner til 8,2 millioner personer fra Johnson & Johnson. Vaccinen udgør dermed omkring en tredjedel af Danmarks samlede vaccinebestilling.
  4. Vaccinen er lavet med samme teknologi, som Johnson & Johnson har brugt til en vaccine mod ebola og også bruger i vacciner, der er ved at blive udviklet mod zikavirus, luftvejsvirusset rsv og hiv.
  5. Vaccinen skal som udgangspunkt opbevares ved minus 20 grader, men kan ifølge Johnson & Johnson opbevares op til tre måneder ved en temperatur på 2 til 8 grader, hvilket passer til et køleskab.
  6. Vaccinen har påvist en effekt på 66 procent i at forhindre et moderat eller alvorligt forløb med coronavirus. Det er påvist i stort forsøgsstudie med knap 44.000 deltagere.
  7. Ingen af personerne i studiet, som trods vaccinen blev syge, endte på hospitalet eller afgik ved døden.

Vælger vi at følge trop og sætte vaccinen på pause, vil det medføre forsinkelser i vores vaccinationsprogram, fortæller en af landets førende viruseksperter.

- Det afhænger selvfølgelig af, hvor længe man vil sætte den på pause, men da det er en stor del af det, vi har indkøbt, vil det med stor sandsynlighed forsinke vores udrulning. Men hvor meget eller hvor lang tid, tør jeg ikke spå om, siger Allan Randrup Thomsen, der er virolog ved Københavns Universitet og en del af regeringens corona-ekspertgruppe.

Forudser ugers forsinkelse

Bliver de to vacciner taget ud af spillet, er der nemlig rigtig mange faktorer, der spiller ind på, hvor store konsekvenser, det får for udsigten til, hvornår den sidste dansker kan forvente at blive tilbudt en vaccine.

Det afhænger blandt andet af, om andre producenter kan opskalere produktionen, og om man vil skulle i kamp mod andre lande om flere vacciner, hvis der er flere lander, der beslutter at sige stop for vaccinerne.

- Måske er der tale om tre-fire ugers forsinkelse. Men det er et meget løst bud, siger Allan Randrup Thomsen om udsigten til et varigt stop for brugen af de to vacciner.

- Hvis begge vacciner ryger ud, så er det som at save det ene ben af spisebordet. Og så begynder vores samlede plan at halte noget, siger han.

Tror fortsat på vaccine-sommer

Vaccinerne fra Astrazeneca og Johnson & Johnson er baseret på samme teknologi. Men det betyder ikke nødvendigvis, at der er lige så stor risiko for blodpropper ved begge vacciner, fortæller Allan Randrup Thomsen.

- Det er ikke de samme grundelementer, der indgår, så selvom de kan give samme karakter af bivirkninger, så er det ikke sikkert, at hyppigheden af bivirkningerne er lige så stor. Og på et eller andet tidspunkt må man sige, at bivirkningerne er på et givent niveau, hvor vi må leve med dem. Og er vi eksempelvis nede på én ud af en million, er det noget, vi bør kunne leve med, siger Allan Randrup Thomsen.

Hvis vi sætter de to vacciner på pause, vil den sidste dansker så kunne få tilbudt vaccinen i løbet af sommeren?

- Ja, det håber jeg, vi kan. De har været gode til at opskalere produktionen på andre vacciner og ud fra kommercielle interesser vil andre producenter også have en interesse i at få solgt så meget af deres vaccine som muligt.

- Vi har på forhånd købt vacciner til mere end to gange Danmarks befolkning, så selvom vi tager stor del ud, så burde vi kunne klare det. Men det bliver ikke uden problemer, siger Allan Randrup Thomsen.

Statsminister Mette Frederiksen ville på et pressemøde tirsdag ikke gætte på konsekvenserne.

- Vi ved ikke endnu, hvad det betyder for den danske vaccineudrulning. Vi skal være sikre på, at risici ved vaccinerne står mål med udbyttet af vaccinerne. Det må vi overlade til de danske og europæiske sundhedsmyndigheder at vurdere.

Lederne af Folketingets partier og partiernes sundhedsordførere skal onsdag klokken 11.30 drøfte situationen med coronavaccine med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Det skriver tv2.dk, som henviser til en mødeindkaldelse, TV2 er i besiddelse af.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge