Annonce
Sørgende beder for 17 palæstinensere, som blev dræbt i Gaza af det israelske militær natten til den 16. maj. Foto: Sanad Latifa/Ritzau Scanpix
Danmark

Ekspert og Amnesty: Israels bombardementer er formentlig krigsforbrydelser

Både menneskerettighedsorganisationen Amnesty og seniorforsker Lars Erslev Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier vurderer, at Israels bombardementer af beboelseskvarterer, skoler og mediehus i Gaza de seneste uger formentlig er krigsforbrydelser. Den Internationale Straffedomstol i Haag er i forvejen i gang med at undersøge Israel for krigsforbrydelser i det palæstinensiske område.

Israel: Den Internationale Straffedomstol (ICC) erklærede allerede tilbage i februar, at den har mandat til at efterforske Israel for mulige krigsforbrydelser i palæstinensiske områder. Men nu kan der komme endnu en undersøgelse oveni.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har opfordret domstolen til også at undersøge, hvorvidt Israels seneste bombardementer af Gaza, der har kostet over 200 palæstinensere livet, er krigsforbrydelser. Og det er der god grund til, vurderer seniorforsker Lars Erslev Andersen. Ligesom Amnesty siger han, at Israels bombardementer formentlig er krigsforbrydelser.

- Genevekonventionen siger, at brugen af militærmagt skal være proportionel med truslen. Når Hamas sender raketter af sted, så er det selvfølgelig i orden, at Israel forsvarer sig. Men det er ikke i orden, at man bruger overdreven magt, og det vurderer mange og heriblandt jeg selv, at Israel gør, siger seniorforskeren, siger Lars Erslev Andersen.

- Israel har bombet hele beboelsesområder

Til sammenligning med det palæstinensiske dødstal, har Hamas angreb kostet 12 israelere livet. Dødstallene er også en af årsagerne til, at Amnesty mener, Israel skal undersøges for krigsforbrydelser begået de seneste uger.


Vi håber på mere bevågenhed nu, så der kommer en holdbar løsning, og Israel ikke længere ser bort fra FN-aftaler.

Lisa Blinkenberg, seniorrådgiver ved Amnestys danske afdeling.


- Vi appellerer kraftigt til, at man også undersøger de seneste angreb, fordi vi har indtryk af, at det er krigsforbrydelser. Vi kan se, at Israel er gået efter civile områder, hvor de har bombet hele beboelsesområder, hele familier, skoler og et mediehus. Vi fordømmer alle angreb, og vi har også sagt, at Hamas skulle stoppe med at angribe med raketter. Men vi kan se på drabstallene, der blandt andet inkluderer over 50 palæstinensiske børn, at Israel brugt unødvendig stor militær magt, og derfor har vi især sagt, at Israel skulle stoppe sine luftangreb, siger Lisa Blinkenberg, seniorrådgiver ved Amnestys danske afdeling.

Israel vil ikke samarbejde

Hun tilføjer, at Israels overdrevne magtanvendelse ikke kun handler om bombardementerne.

- Det er også vilkårlige fængslinger, uretfærdige rettergange, og torturmishandling i fængslerne, der gør det her til en ulig kamp, og derfor mener vi, det skal undersøges, hvad Israel har gjort for nylig. Vi håber på mere bevågenhed nu, så der kommer en holdbar løsning, og Israel ikke længere ser bort fra FN-aftaler, siger Lisa Blinkenberg.

Israel har dog tidligere afvist at samarbejde med Haag-domstolen om undersøgelsen af mulige krigsforbrydelser. Israel anerkender ikke international straffedomstols autoritet og kan undersøge sig selv, lød det fra Israels premierminister Benjamin Netanyahu i april.

Danmark

Løvkvist: Mens hårtotterne flyver i DF, lister formanden i sikkerhed og håber, det går over

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Danmark For abonnenter

Motorvejsplaner efterlader borgere i usikkerhed i årevis: Sådan kan de skånes i fremtiden

Podcasts

Net-butikker presser din urhjerne: Sådan undgår du uønskede impulskøb