Annonce
Cybersikkerhed bliver en større og større del af det danske forsvar. Derfor blev der sidste år oprettet en cyberværnepligt. Foto: Søren Gylling
Danmark

Ekspert: Derfor har Danmark behov for langt flere cyberværnepligtige

Det er langt fra nok, når forsvarsministeren siger, at hun ønsker at gøre cyberværnepligten permanent, vurderer ekspert i cybersikkerhed og ekstern lektor på CBS Jan Lemnitzer. Han peger på, at vi burde tidoble antallet af cyberværnepligtige med det samme. Her forklarer han hvorfor.

Cybersikkerhed: Det er en god idé, at regeringen vil gøre cyberværnepligten permanent, vurderer Jan Lemnitzer, ekspert i cybersikkerhed og ekstern lektor på Copenhagen Business School, CBS. Men det kan hurtigt komme til at lyde bedre, end det er. De 32 værnepligtige, der lige nu uddannes om året, er nemlig langt fra nok, lyder det.

- Debatten burde ikke handle om, om cyberværnepligten skal være permanent, men om hvordan vi med det samme kan tidoble antallet af cyberværnepligtige, hvordan de kan øge kvaliteten, og hvor man gerne vil have de cyberværnepligtige hen bagefter, siger han.

Her får du ekspertens forklaringer på, hvorfor Danmark bør have langt flere cyberværnepligtige.

1 Vi skal sikre vores kommunikation i krig

- I alle konflikter har brug for at sikre cyberkommunikationen. Hvis vi skal alt andet end at bombe Afghanistan vil vi have en modstander, der prøver på at komme ind i vores netværk, vores telefoner, og den software vores våbensystem bruger.

2 Vi har brug for IT-folk sammen med de væbnede styrker

- Selv i fredstid er der konstant efterretningstjenester, der holder øje med profiler på sociale medie for at finde alt, der kan bruges til at komme ind i militærets netværk. Det er en konstant udfordring, og desto flere, der har en god forståelse for truslen, desto bedre. Vi har også brug for IT-folk sammen med de bevæbnede styrker, så de IT-folkene kan forklare, hvorfor ting, de tidligere har gjort, ikke længere er sikkert nok.

3 Cyberkriminelle og statsagenter er en trussel for Danmark

- Der er en cybertrussel mod Danmark, og nogle af Danmarks førende virksomheder som Mærks og Demant er blevet lagt ned af cyberkriminelle og russiske statsagenter. Derfor er det vigtigt at flere unge bliver trænet op i cybersikkerhed både i den offentlige og private sektor.

Der vil være stor efterspørgsel på cyberrekrutterne, når de forlader de væbnede styrker.

4 Politiske meldinger kan slukke for strømmen

- Vi er som land nemmere at invadere, hvis hackere først får held til at slukke for eksempelvis vores elektricitet. Men det er ikke kun ved invasioner, det er en risiko. Forestil dig, at den danske regering siger, at det, der sker mod uighurerne i Kina, er folkedrab. Kina bryder sig ikke om det, og en time senere er der ingen elektricitet i København. Vi skal have flere, der kan forsvare os mod det og flere som ved, hvordan de skal reagere under hackerangreb.

Her kan cyberværnepligten være første skridt på vejen til flere cybersikkerhedseksperter.

Danmark

Løvkvist: Mens hårtotterne flyver i DF, lister formanden i sikkerhed og håber, det går over

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Danmark For abonnenter

Motorvejsplaner efterlader borgere i usikkerhed i årevis: Sådan kan de skånes i fremtiden

Podcasts

Net-butikker presser din urhjerne: Sådan undgår du uønskede impulskøb