Annonce
En Chinook-helikoptor fra det amerikanske luftvåben deltager i evakueringen af amerikansk personel fra Kabul søndag 15. august. I juli nægtede USA's præsident, Joe Biden, at krigen i Afghanistan ville ende, som den gjorde i Vietnam i 1975: Med flugt via helikopter fra den amerikanske ambassade. Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Danmark

Ekspert: Billeder af USA’s helikoptere over ambassaden i Kabul vil blive brugt mod præsident Biden

De visuelle paralleller mellem de amerikanske tilbagetrækninger efter krigene i Afghanistan og Vietnam vil blive brugt mod USA’s præsident, Joe Biden, mener dansk ekspert i amerikansk politik. Den amerikanske udenrigsminister, Anthony Blinken, forsøgte også søndag aften at skyde den ydmygende sammenligning ned. Det her er ikke Saigon, lød det.

Afghanistan: På et pressemøde i begyndelsen af juli blev USA’s præsident spurgt, om han kunne se paralleller mellem de amerikanske tilbagetog efter krigene i Afghanistan og Vietnam.

Men der var ingen sammenligning mellem tilbagetrækningen i Afghanistan og det, der skete i Vietnam. "Overhovedet," lød det fra Biden.

- I vil under ingen omstændigheder se folk blive løftet væk fra taget af USA’s ambassade i Afghanistan. Det kan slet ikke sammenlignes, understregede han med alvor i stemmen.

Søndag morgen, da det stod klart, at Taliban var på vej ind i hovedstaden Kabul, talte billederne et andet sprog.

Store Chinook-helikoptere med to motorer fløj i pendulfart mellem det amerikanske ambassadekompleks og lufthavnen i Kabul i det, flere sammenligner med netop amerikanernes flugt fra taget af ambassaden i Saigon i Vietnam i 1975.


Det her er ikke Saigon. Vi tog til Afghanistan for tyve år siden med en mission om at gøre noget ved dem, der angreb os 11. september. Og den mission er vi lykkes med

Anthony Blinken, udenrigsminister i USA, til CNN


Og politisk set er det for præsident Biden en temmelig alvorlig situation, der med sikkerhed vil blive forsøgt udnyttet af hans modstandere i det republikanske parti frem mod det amerikanske midtvejsvalg i 2022.

Det vurderer Jørn Brøndal, der er professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

- Og det, at man kan lave den visuelle kobling mellem Saigon i 1975 og Kabul søndag, er noget, som helt sikkert vil blive brugt politisk mod Biden, siger han.

- Det her er ikke Saigon

Joe Biden selv har været tavs, siden han i en pressemeddelelse lørdag lagde vægt på, at USA havde investeret næsten tusind milliarder dollars og trænet mere end 300.000 soldater og politifolk i Afghanistan, der nu måtte stå på egne ben.

Han ventes at tale til nationen 21.45 mandag aften dansk tid.

USA's præsident, Joe Biden, deltog søndag i et møde med blandt andet vicepræsident Kamala Harris, hvor han blev oplyst om situationen i Kabul. Siden lørdag har præsidenten ikke udtalt sig om udviklingen i Afghanistan. Foto: Det Hvide Hus/Reuters/Ritzau Scanpix

Men søndag, da situationen i Kabul spidsede til, deltog Bidens udenrigsminister, Anthony Blinken, i et interview på tv-kanalen CNN, hvor der også blev spurgt til, om ikke evakueringen af Kabul lignede den ydmygende slutning på Vietnam-krigen til forveksling.

- Det her er ikke Saigon. Vi tog til Afghanistan for tyve år siden med en mission om at gøre noget ved dem, der angreb os 11. september. Og den mission er vi lykkes med, lød det fra udenrigsministeren.

Ikke så stort et traume

Jørn Brøndal tror dog heller ikke, at krigen i Afghanistan vil efterlade lige så voldsomt et historisk traume, som Vietnam gjorde.

Da krigen i Vietnam var på sit højeste, var der mere end en halv million amerikanske tropper i landet – mere end fem gange så mange som i Afghanistan i 2010, før den daværende præsident, Barack Obama, begyndte at trække de amerikanske styrker hjem.

- Der er ikke lige så mange amerikanere, der er så investerede i Afghanistan, som det var tilfældet med Vietnam. Knap 60.000 amerikanere mistede livet i Vietnam, mens omkring 2400 soldater er døde i Afghanistan, forklarer Jørn Brøndal.

Disse dødsfald er selvfølgelig forfærdelige for både omkomne og efterladte, og der er også mange, der fortsat er lemlæstede eller traumatiserede efter at have deltaget i krigen i Afghanistan, understreger han.

- Men de var en del af en professionel hær. Krigen i Vietnam var langt hen ad vejen baseret på værnepligtige, og det gør også en kæmpe forskel. Protesterne mod krigen i Afghanistan nåede slet ikke samme niveau som de utroligt omfattende protester mod Vietnam-krigen. Så jeg tror ikke, traumet vil være lige så dybt, selvom det, der foregår lige nu, ligner en ydmygelse efter 20 års engagement i landet, siger Jørn Brøndal.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge