Annonce
Der kan være brug for en hårdere nedlukning, og flere skal helst vaccineres, fordi omikron allerede nu har fat i flere hundrede danskere. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Danmark

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Det er ikke lykkes at forsinke spredningen af omikron i nævneværdig grad, og inden nytår vil den formentlig være dominerende. Det vurderer Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi. Han mener, det kan være klogt at lukke yderligere ned nu, da det kan vise sig, at omikron er så forskellig fra deltavarianten, at der reelt er tale om to forskellige sygdomme.

Corona: Omikron er skidt nyt.

Så kort kan det opsummeres, når man spørger lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet Viggo Andreasen.

- Havde du spurgt mig for en uge siden, ville jeg have sagt, den sandsynligvis først blev dominerende om måneder – altså engang efter nytår. Men med de seneste tal ser det ud som om, at det sker indenfor uger, siger han.

Da jeg gik på weekend, troede jeg vi havde rigelig tid til at finde ud af, om de gamle varianter forsvinder med Omikron, som de gjorde da Alfa og Delta tog over. Men nu ser det ud til, at tiden er løbet fra os.

Viggo Andreasen, RUC

Tallene taler altså deres tydelige sprog. Det er kun godt en uge siden, at man fandt de første to tilfælde i Danmark. Den 3. december var der 18 bekræftede tilfælde. To dage senere, søndag, var tallet oppe på 183, og mandag er der 261 bekræftede tilfælde.

Dermed er den strategi, hvor man ved hjælp af rejserestriktioner og ekstra smitteopsporing havde håbet på at forsinke, at omikron bliver dominerende i Danmark, mislykkedes. Det konkluderer Viggo Andreasen, der mener, at det nu kunne være relevant at overveje en større nedlukning.

- Skulle man gøre noget, skulle man gribe ind meget hurtigt og forhindre så meget smitte som muligt lige nu. Så det mest fornuftige, vi kan gøre, er faktisk at skrue op for nedlukningerne nu, og så kan vi se om en uges tid, når vi ved mere om omikron, om vi kan åbne mere op igen, vurderer han.

Så langt mener overlæge og professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet dog ikke, vi skal gå endnu.

- Det er meget uvelkomment, at vi nu har en mere smitsom variant, og det er bekymrende, at tallene stiger så meget. Vi kan forvente, at den vil indtage en dominerende plads hen over vinteren, og det går hurtigere, end jeg havde regnet med, medgiver han.

- Man kan altid foretage drastiske indgreb, men jeg tror ikke, det er på dagsordenen at lukke ned endnu, konkluderer Hans Jørn Kolmos.

SSI er bekymrede

Også hos Statens Serum Institut er man bekymret for den voldsomme udvikling den seneste uge. Administrerende direktør Henrik Ullum udtalte sig i forbindelse med søndagens tal:

- Vi ser en bekymrende stigning i antal omikronsmittede i Danmark. Der er nu igangværende smittekæder, hvor smitten ses blandt folk, der ikke har været ude at rejse eller har forbindelse til rejsende.

Med andre ord er der det, man kalder samfundssmitte med omikron i Danmark nu. Alligevel fokuserede direktøren i sin udtalelse på, at man hos Statens Serum Institut og Smitteopsporingen endnu gør alt, hvad man kan, for at bremse spredningen af omikron.

- Den tid, vi vinder, skal vi bruge til at få vaccineret flest muligt. En høj immunitet giver vores samfund mere robusthed, hvis omikron-smitten stiger yderligere, forklarede Henrik Ullum.

Både Hans Jørn Kolmos og Viggo Andreasen er enig i, at det er afgørende, at så mange som muligt bliver vaccineret og får det tredje stik, inden at omikron bliver dominerende.

Mere smitsom - og måske mildere

Lige nu er der en del usikkerhed omkring omikron-variantens egenskaber.

De foreløbige tal fra Sydafrika tyder dog på, at den er op imod tre gange mere smitsom end den nuværende dominerende deltavariant.

- Samtidig ser det ud til, at man slipper forholdsvist billigt, altså at omikron kan give mindre sygdom, fortæller Hans Jørn Kolmos.

Overlægen fortæller videre, at mindre sygdom men mere smitte kan være et tegn på, at virus er ved at tilpasse sig mennesker, og at den med tiden vil mutere til noget, der minder mere om en forkølelse end noget andet.

Men der er vi ikke med omikron. Og én anden ting bekymrer eksperterne, særligt Viggo Andreasen.

Nye tal fra Sydafrika indikerer, at omikron ser ud til at have tredoblet risiko i forhold til delta for at bryde igennem antistofferne hos mennesker, der tidligere har været smittet.

Og netop det, at vaccine eller tidligere smitte med en anden coronavariant, måske ikke fører til høj beskyttelse for omikron, kan vise sig problematisk, påpeger Viggo Andreasen.

Kan være en 'ny sygdom'

Når nye varianter tidligere har taget over, for eksempel da delta overtog fra alfa, forsvandt alfavarianten praktisk taget. Men sådan bliver det ikke nødvendigvis med omikron, vurderer Viggo Andreasen.

- Det er stadig spekulation, men hvis krydsimmuniteten er lav, vil delta og omikron kunne eksistere samtidig – så vil den ene altså ikke dominere. Så vil vi i princippet skulle tænke på omikron som en anden sygdom, der bare tilfældigvis kom på samme tid.

Hvorvidt det dystre scenarie kan blive til virkelighed, eller om omikron nærmere overtager, som vi har set ved tidligere varianter, kan vi blive klogere på i løbet af et par uger, når forskerne får bedre lejlighed til at studere virus i laboratoriet.

- Vi ved mere om det i løbet af 14 dage. Da jeg gik på weekend, troede jeg, vi havde rigelig tid til at finde ud af, om de gamle stammer forsvinder med omikron, som de gjorde, da alfa og delta tog over. Men nu ser det ud til, at tiden er løbet fra os, siger Viggo Andreasen.

Luk ned og bliv klogere

Og det er netop fordi, der er så mange ting, vi endnu ikke ved, at Viggo Andreasen vurderer, at mere nedlukning lige nu kunne være en god idé.

- Når forhalingsstrategien ikke har forsinket omikron, men forsinkede delta sidste vinter, så skyldes det nok primært to ting. For det første er omikron voldsom smitsom, og for det andet er Danmark meget mere åben nu, end da delta kom ind. Vi har mange flere nære kontakter end for et år siden, vi er mere aktive, og vi har endda store forsamlinger, fortæller lektoren.

Derfor mener han, at Danmark som minimum bør skrue ned for de store forsamlinger nu, og samtidig overveje at øge brugen af mundbind i det offentlige rum.

Ikke fordi en nedlukning på nuværende tidspunkt vil kunne forhindre, at man ser samfundssmitte med omikron, men simpelthen for at forhindre en worst case-situation, hvor omikron og delta begge belaster sundhedsvæsenet samtidigt, forklarer Viggo Andreasen.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling