Annonce
Hvis regeringen får vedtaget sit forslag, vil boligkøbere fra næste år blive tvunget til at udskifte ældre brændeovne. Foto: Andreas Hagemann Bro/Ritzau Scanpix
Danmark

Ekspert anbefaler forbud mod brændeovne: De dræber hundredevis af danskere og koster samfundet milliarder

Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Rådet for grøn omstilling og ekstern underviser i luftforurening på Danmarks Tekniske Universitet, giver overblikket over de fire vigtigste årsager til, at brændeovne ifølge ham bør forbydes.

.

1. Danske brændeovne er skyld i hundredevis af dødsfald hvert år

- I Danmark dør cirka 550 personer hvert år på grund af forurening fra brændeovne. Brændeovne er den mest sundhedsskadelige luftforureningskilde herhjemme ifølge sundhedsmyndighederne. Veje og landbrug fylder ikke meget til sammenligning. Hver gang 100 danskere dør, er der statistisk set en af dem, hvor dødsfaldet kan tilskrives brændefyring.

2. Brændeovne koster det danske samfund milliarder

- Danske brændeovne koster vores samfund 5-10 milliarder kroner årligt i sundhedsskader. Det skyldes, at brændeovne er skyld i 65-70 procent af den samlede danske partikeludledning. Til sammenligning står vejtrafikken for 10 procent. På trods af den store mængde trafik i Københavns Kommune udleder brændeovnene i kommunen mange flere partikler i løbet af en enkelt fyringssæson, end vejtrafikken i kommunen gør over et helt år.

3. Selv nye brændeovne forurener langt mere end gamle lastbiler

- De nye brændeovne, der opfylder de strammeste miljøkrav, forurener stadig 10-20 gange så meget som de gamle lastbiler, der er blevet forbudt i de store byer. Der er krav om, at biler skal have partikelfiltre, men der findes ikke brændeovne med røggasrensning på markedet.

4. Det er nemt at gøre noget ved

- Vi kunne forbyde alle biler, men så ville hele samfundet gå i stå. Når vi langer ud efter brændeovne er det fordi, det er den mest sundhedsskadelige kilde til forurening. Det er den dyreste, men det er også en kilde, det er let at gøre noget ved. Hvis vi fjerner alle brændeovne, er der ikke så mange, der vil mærke det. Langt de fleste har andre muligheder som fjernvarme og gas. Det er en lavthængende frugt, og man kunne starte med at forbyde brændeovne uden røggasrensning i miljøzonerne i de større byer. Eller give kommunerne lov til at forbyde brændeovne i områder, hvor der er kollektive opvarmningskilder, som der er i stort set hele landet.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge