Annonce
Claus Hjort Frederiksen (V) er sigtet for brud på straffelovens paragraf 109, der handler om at røbe eller videregive statshemmeligheder. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Eksforsvarsminister: Claus Hjort gik meget langt med kommentarer

Hans Engell blev overrasket over, hvor åbenmundet Claus Hjort Frederiksen var om overvågningssamarbejde.

Politisk kommentator Hans Engell, der tidligere har været forsvarsminister, ved en masse fortrolige ting, heriblandt statshemmeligheder, som han aldrig vil kommentere på, hvis han blev spurgt om dem.

Derfor har Engell fra sidelinjen også været ganske overrasket over, hvor åbenmundet en anden tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har været i diverse medier.

Hjort Frederiksen, som ikke genopstiller til Folketinget ved næste valg, har ved flere lejligheder bekræftet et overvågningssamarbejde mellem Danmark og den amerikanske sikkerhedstjeneste, National Security Agency (NSA).

Senest sket det i et interview i programmet "Lippert" på TV 2 News i december.

Fredag oplyste Hjort Frederiksen, at han er blevet sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 109. Den handler om at røbe eller videregive statshemmeligheder.

- Jeg synes, at han gik meget langt, og da jeg hørte ham i tv-udsendelsen, der tænkte jeg det samme, som han åbenbart selv også gjorde. Altså kan det her ikke få konsekvenser, at han omtaler et konkret samarbejde, siger Engell, der var forsvarsminister fra 1982 til 1987 og efterfølgende også var justitsminister.

- Det er ikke mange år siden, at han gik af som minister. Det vil sige, at han sidder med en stor viden på det område, og den viden kan han ikke bruge uden videre, siger Engell.

I tv-udsendelsen sagde Hjort Frederiksen blandt andet:

- Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, og ellers må jeg risikere fængselsstraf, men jeg har i hvert fald været med til at orientere om, at den aftale fandtes.

Det er dog uvist, om det netop er de citater, som Venstre-manden er sigtet for.

Sigtelsen mod Hjort Frederiksen er den seneste drejning i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), hvor chefen for FE, Lars Findsen, sidder fængslet. Han er ligeledes sigtet for at lække statshemmeligheder.

Engell havde aldrig ikke svaret som Hjort Frederiksen.

- Jeg er blevet spurgt om det flere gange, og jeg siger hver gang, at som tidligere minister for de områder her (forsvars- og justitsområdet, red.), der er jeg underkastet en tavshedspligt. Og den er tidsubegrænset, siger Engell.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark