Annonce
Familier til kræftramte børn er i oprør over planerne om at flytte behandlingen til København. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Danmark

Efter samråd: Tre modeller i spil for kræftramte børn og deres familier

Samråd gav indblik i Sundhedsstyrelsens overvejelser. Overlæger er fortsat bekymrede.

Børnekræftbehandling: Der er tre bud: Det ene forslag er, at bevare behandlingen af kræftramte børn som vi kender den i dag. De to andre forslag vil betyde, at dele af kræftbehandlingen vil blive samlet ét sted.

Det er kort fortalt, hvad tilhørerne fik ud af samrådet med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag eftermiddag. Her var Sundhedsstyrelsens meget omdiskuterede planer om en vidtgående centralisering af børnekræftbehandlingen til debat. En sag der har fået både politikere, overlæger og kræftramte familier fra Jylland og Fyn på barrikaderne.

På samrådet jagtede flere politikere svar fra Magnus Heunicke. De ville vide, hvor i landet behandlingen er for dårlig? Hvad mener ministeren, der skal gøres? Hvad er regeringens holdning?

Uanset hvordan spørgsmålene blev stillet, endte de hver gang nogenlunde samme sted:

At planlægningen af børnekræftbehandlingen ikke er ministerens opgave. Det er Sundhedsstyrelsens, og det kan ministeren ikke blande sig. ’Armslængdeprincip’, forklarede Heunicke.

Tre modeller

Hele arbejdet med organiseringen af børnekræftbehandlingen er udsat på grund af corona. Men Magnus Heunicke fortalte, at det kan ende på én af tre følgende måder:

  1. Status quo med de fire afdelinger i Aalborg, Aarhus, Odense og København
  2. Visse meget sjældne sygdomme samles på ét sted
  3. Shared care: Udredning og opstart af alle kræftramte samles på ét center

Avisen Danmark  har bedt Sundhedsstyrelsen om at uddybe, hvad de tre modeller mere præcist dækker over. De vil hverken udlevere materiale eller kommentere Magnus Heunickes melding.

Ifølge Avisen Danmarks oplysninger er 'shared care-modellen'  tæt på den løsning, som Sundhedsstyrelsen i oktober lagde op til. Herefter haglede kritikken ned over dem, og styrelsen udsatte beslutningen til senere i 2021.

Magnus Heunicke var på samrådet ikke meget for at forholde sig til, om der med de sidste to modeller er tale om en centralisering af behandlingen. Men hos flere af de andre politikere var man ikke i tvivl. Alt andet end status quo ender i centralisering, og Venstres Jane Heitmann savnede efter mødet specielt svar på ét spørgsmål.

- Jeg har til dato ikke hørt et eneste sagligt eller fagligt argument for, hvorfor Sundhedsstyrelsen overhovedet har taget organiseringen af børnekræftbehandling op til overvejelse. Det kom heller ikke i dag, sagde Heitmann efter samrådet.

Overlæger kendte ikke til modeller

To overlæger, som har været til flere møder med Sundhedsstyrelsen om sagen, var noget overraskede efter samrådet. Hverken Henrik Hasle fra Aarhus Universitetshospital eller Marianne Skytte Jakobsen fra Odense Universitetshospital vidste, at det var de tre modeller, som nu er i spil. Specielt modellen med 'shared care' vækker stor bekymring.


Der opstår et tillidsbånd mellem børnene, forældre og personalet, som er svært at genopbygge, når barnet så skifter afdeling.

Henrik Hasle, overlæge fra Aarhus Universitetshospital


- Det vil betyde, at børnene og deres familier får afbrudt deres forløb, hvor de skal skifte afdeling flere gange. Udover den længere afstand til sygehuset, så er den første del af et kræftforløb ekstremt intens. Der opstår et tillidsbånd mellem børnene, forældre og personalet, som er svært at genopbygge, når barnet så skifter afdeling, forklarer Henrik Hasle.

Marianne Skytte Jakobsen er ikke i tvivl om, at 'shared care modellen' vil være begyndelsen til enden for børnekræftafdelingerne uden for København. For hvis udredning og opstarten samles ét sted, vil de dygtigste læger og sygeplejersker også følge med.

Kræftsagen kort fortalt:

I dag er der specialiserede børnekræftafdelinger på OUH, Rigshospitalet, Skejby Sygehus og Aalborg Universitetshospital.

En arbejdsgruppe med med blandt andet overlæger fra de fire sygehuse blev nedsat i september 2019. Gruppen skulle se på fordele og ulemper ved en centralisering af behandlingen af børnekræft. I oktober 2020 præsenterede Sundhedsstyrelsen en planlagt konklusion, som ville betyde en vidtrækkende centralisering af området.

Det førte efter omtale i flere medier til voldsom debat og kritiske røster fra blandt andre forældre, ledende læger på OUH, politikere i både kommuner, regioner og Folketinget. Det medførte, at det videre arbejde er sat i bero. Ifølge sundhedsministeren frem til efter påske.

- Forsvinder udfordringerne, så forsvinder de klogeste hoveder også. Det er en selvopfyldende profeti – en ond spiral, som med tiden udvander de andre afdelinger, siger Marianne Skytte Jakobsen.

Forsiden netop nu
Danmark

Nu vil kommuner gribe ind overfor Forsvarets forureninger

Podcasts

Lyt: Florin overlever ved at sælge hjemløse-aviser: - Min eneste drøm er, at mine børn får et bedre liv

Indland

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Podcasts

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Danmark

Se Danmark: De blå Kugler hopper i vandet året rundt

Danmark For abonnenter

Efter årtiers kamp: Kina vinder kamp mod dræbermyg

Kultur

- Når jeg er på Damhusengen og lukker mine øjne, så møder jeg min afdøde far

2. december er det to år siden, at Jesper B. Korndals far, Boye Korndal, døde.

Danmark For abonnenter

Flere lande siger nej: Kaniner skal ikke længere lide for skønheden

Dyrevelfærd: I EU blev det fuldstændig forbudt at bruge forsøgsdyr på ingredienser til kosmetik i 2013. Det er dog ikke tilfældet i resten af verden.

Indland

Dokumentar: TV 2-vært tilbudt fast job hvis hun ville have sex

Den mangeårige TV 2-vært Janni Pedersen er en af de kvinder, der optræder med sin historie om uønskede seksuelle tilnærmelser i en dokumentar om en usund kultur med seksuelle undertoner på tv-stationen.

Danmark

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Danmark

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Danmark

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Danmark

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Indland

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Erhverv

Rekordmange butikker forventer stigende salgspriser

Kultur

Sonja Oppenhagen: - Kunst er lige så vigtigt som den vitaminpille, man skal have hver morgen

Debat For abonnenter

Meningsmager Christian Have: Vi skal løse kommunikationskrisen, før vi kan løse klimakrisen