Annonce
Bryan Göddert har stået bag mere end 600 konkurser og tvangsopløsninger og blev i januar dømt otte måneders betinget fængsel og en to-årig frakendelse af retten til at lede en virksomhed. Arkivfoto: Yilmaz Polat
avisendanmark.dk

Efter mild dom over konkurskonge: Pape vil ændre loven

Konkurskongen Bryan Göddert slap med en betinget dom, da byretten underkendte hans forretningsmetoder, hvor han har ladet mere end 600 selskaber gå til konkurs eller tvangsopløsning. Årsagen til den milde dom var lang sagsbehandlingstid. Den kattelem vil justisministeren nu lukke.

Link: Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen

Konkurskonge: Da Bryan Göddert på den første hverdag i januar blev dømt for lyssky forretningsmetoder og grov momssvindel i ialt 25 tilfælde, kunne han forlade retten som en fri mand. De mange forhold var blevet valgt ud blandt de flere end 600 selskaber, han har ladet gå konkurs eller til tvangsopløsning, mens kreditorerne stod tilbage med lange næser. Flere end 600 tilfælde hvor han havde gebærdet sig fuldstændig som i dem, han blev dømt for.

Men fordi sagen havde stået på i fem år efter en politianmeldelse fra Kammeradvokaten i 2012, blev hans dom på otte måneders fængsel gjort betinget, så han aldrig kommer til at afsone straffen med mindre, han begår ny kriminalitet inden for to år. Selve retssagen kørte i byretten fra oktober 2017 til januar 2018, og dommen - der i modsætning til straffen var sønderlemmende - var på over 90 sider. Kompleksiteten i sagen var høj.

Rabatten for den lange sagsbehandling fik i avisen Danmark retsordførere fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF til at forlange, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) strammede op og fjernede automatikken i retssystemet, der lod Bryan Göddert gå fri. Og nu er Søren Pape Poulsen klar til at ændre loven.

Det siger han til avisen Danmark.

Det sagde politikerne efter dommen over konkurskongen

Retsordførere fra både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF var oprørte, da Bryan Göddert slap for at komme i fængsel efter at være blevet dømt i Københavns Byret for sine forretningsmetoder. Dette sagde de til avisen Danmark efter dommen: Trine Bramsen, Socialdemokratiet:

- Det er eddermame provokerende. Selv om det er glimrende, at Bryan Göddert blev dømt, er det ikke rimeligt, at en lang sagsbehandling nedsætter straffen, når et menneske har begået så omfattende kriminalitet. Jeg vil have, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) forholder sig til, at dette sker nu, og hvordan vi kan ændre lovgivningen, så det ikke sker i fremtiden.

Karsten Hønge, SF:

- Det krænker min retsfølelse, at der er den automatik (nedsættelse af straf i ved lang sagsbehandling, red.), og jeg er sikker på, at der også krænker andres retsfølelse. Det kan give mening i nogle sager, men der er princippet med, at der er automatik i det, der er problematisk.

- Jeg havde klart forventet, at der ville blive givet ubetinget fængsel. Det er så tydeligt, at vi har med en borger at gøre, der meget bevidst omgår loven og oven i købet viser sig temmelig uforbederlig. Han gør jo grin med os alle sammen, og hvorfor skulle han ikke fortsætte med det?

Peter Kofod Poulsen, Dansk Folkeparti:

- Jeg er helt enig i, at det ikke skal give rabat, at en sag har varet i lang tid. Det virker uretfærdigt. Det vil jeg gerne være med til at ændre nu sammen med S og SF.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Løsning til efteråret

- Jeg mener grundlæggende, at det virker stødende på retsfølelsen, når en gerningsmand får en nedsat straf på grund af lang sagsbehandlingstid. Jeg har derfor bedt mine embedsmænd om at komme med forslag til, hvordan reglerne om strafnedsættelse på grund af lang sagsbehandlingstid kan skærpes, siger Søren Pape Poulsen.

Reaktionen kommer efter, at Socialdemokratiets retsordfører på baggrund af avisen Danmarks dækning af sagen i et folketingsspørgsmål til ministeren har bedt ham "redegøre for, hvordan lovgivningen kan skærpes, så en lang sagsbehandlingstid i straffesager, der f.eks. skyldes manglende fremmøde, ikke fører til, at straffen nedsættes".

Rabatten til Bryan Göddert blev udløst på baggrund af Straffelovens paragraf 82, der omhandler formildende omstændigheder i strafudmåling og blandt andet beskriver, at en af forudsætningerne er, at en sag er afgjort "indenfor en rimelig tid, uden at det kan bebrejdes gerningsmanden."

Justitsministeren oplyser, at automatikken med strafnedsættelse i længerevarende sager kan fjernes på flere måder: For eksempel ved at indskrænke rettens muligheder for at anvende paragraffen eller ved helt at ophæve en del af paragraffen mod, at man indfører en anden mulighed for at kompensere dømte for for lang sagsbehandlingstid.

Søren Pape Poulsen forventer at komme med et bud på den endelige løsning til efteråret.

Dommen over konkurskongen

Bryan Göddert blev 3. januar kendt skyldig i grov momssvindel og 24 tilfælde af grov overtrædelse af bogføringsloven.Straffen var otte måneders betinget fængsel - i dommen blev strafudmålingen beskrevet således:

"Vi finder, at straffen skal fastsættes til 8 månedes fængsel, som undtagelsesvist - henset til den lange sagsbehandlingstid - bør gøres betinget alene på vilkår af af 2 års prøvetid".

Bryan Göddert fik også frakendt retten til at lede en virksomhed i to år. Derudover skulle han betale sagens omkostninger - herunder et salær på 140.000 kroner plus moms til sin forsvarer Betina Hald Engmark.

Trine Bramsen, retsordfører for S.
Karsten Hønge, retsordfører for SF.
Peter Kofod Poulsen, retsordfører for DF.
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Udland

WHO opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

E-cigaretter og lignende produkter er skadelige for helbredet og skal underlægges regulering.

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Der er råddenskab i Danmarks rige, siger Hamlet. Og i dag 400 år senere, må vi i hvert fald sige, at der er råddenskab i København – nærmere bestemt på Nationalmuseet, hvor man på den ene side lader Jim Lyngvild digte vildt og fantasifuldt om vikingetiden, men på den anden side manipulerer med videnskabelige kendsgerninger for at få dem til at passe ind i en politisk mission om at gøre Egtvedpigen til en tysk indvandrer i stedet for at lade hende være den danske pige, vi alle kender fra skolebøgerne.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Bøger: Året er 2011, og Det Arabiske Forår, der har rystet en række lande i Mellemøsten, banker nu på døren til Bashar al-Assads Syrien. Lidt af en heksekedel danske Sigrid Merlin hermed kommer til at befinde sig i.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Læserbrev

Stop den negative rente

Debat

Dansk arbejdskraft til danske arbejdspladser

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: En lyrisk ørkenvandring med 'Sommerferiedigte'

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling