Annonce
Den lukkede grænsehandel gavnede sidste år dagligvarekæmpen Dagrofa. Her er det Min Købmand i vestjyske Astrup, der med et smil dulmer trangen til at grænsehandle. Arkivfoto: Christian Baadsgaard
Danmark

Efter coronaår: Flere lokalsamfund vil have deres egen købmand

Dagligvarebutikkerne vandt stort i coronaåret, og nu kommer tallene fra den første gigant. Den lokale forankring er kommet på radaren på en helt anden måde, siger topchef Tomas Pietrangeli fra Dagrofa, der fik bedste resultat i otte år.

Regnskab: På et pressemøde i marts 2020 måtte Tomas Pietrangeli, topchef i købmandskoncernen Dagrofa, stille op til pressemøde med sine rivaler fra Coop og Salling Group. Regeringen havde bedt dem forsikre danskerne om, at der ikke var grund til hamstring. Coronakrisen var ikke en fødevarekrise.

Nu ligger tallene klar for et helt særligt regnskabsår for Dagrofa-koncernen, og forudsigelsen var rigtig: Der var masser af varer, og danskerne købte dem i et omfang, der aldrig er set før.


Den lille købmand lever i bedste velgående. Det bedste vidnesbyrd er, at der netto er kommet 11 nye købmandsbutikker til sidste år. Det er første gang siden 2015, at vi har en nettostigning i antallet af butikker.

Tomas Pietrangeli, topchef, Dagrofa


Dagrofas omsætning i butikskæderne Meny, Spar, Min Købmand og Let-køb steg med 10 procent, og det er et voldsomt tal i en branche, der i mange år nærmest har stået stille.

- Vi er supertilfredse med den fremdrift, der er i regnskabet. Det er det bedste resultat i otte år, siger Tomas Pietrangeli til Avisen Danmark.

Forbrugsfest i butikkerne

Dagrofas salg til egne butikker og selvstændige købmænd nåede op på knap 14 milliarder kroner, godt hjulpet af forbrugere, der ikke kunne spise ude, rejse langt væk eller tage i grænsebutikker. Det efterlod penge på lommen til en lokal forbrugsfest.

- Meget af den adfærdsændring, der har været på grund af corona, er faldet ud til vores fordel. Mange kunder har valgt bedre kvalitet og lækrere og dyrere varer, og det har vi nydt godt af, siger Tomas Pietrangeli.

Netop Dagrofa, der leverer til mange selvstændige købmænd, har også oplevet, at danskerne prioriterer at handle mere lokalt. Det har givet ekstra salg i de mindre butikker, og det har frem for alt skabt en bevidsthed i lokalsamfundene om, at det er vigtigt at støtte en lokal købmand.

- Den lille købmand lever i bedste velgående. Det bedste vidnesbyrd er, at der netto er kommet 11 nye købmandsbutikker til sidste år. Det er første gang siden 2015, at vi har en nettostigning i antallet af butikker, siger Tomas Pietrangeli.

Flere borgerprojekter

Han genkender billedet af, at folk i mindre byer pludselig er parat til at gøre en indsats for at genoplive byens gamle butik, der måske har stået tom i årevis.

Dagrofa har arbejdet med såkaldte borgerprojekter i næsten 10 år. Koncernen bidrager med analysearbejde og konsulenthjælp, og en af de store medejere af Dagrofa, den erhvervsdrivende fond KFI, kan hjælpe med finansiering. Selve butikken ejes ofte af byens borgere og udlejes til købmanden.

- Den lokale forankring er kommet på radaren på en helt anden måde. Der var godt gang i borgerprojekter inden corona, men nu er der endnu flere lokalsamfund, der kommer til os og siger, at de gerne vil lave et projekt, siger Tomas Pietrangeli.

Han oplyser ikke tal for de enkelte kæder eller for købmændenes selvstændige forretninger.

- Men det har været det bedste år i rigtigt mange år for langt de fleste købmænd. Vi ser en stor stigning i købmændenes indtjening, men det har også været nødvendigt, konstaterer topchefen.

Hård tid for storkøkkener

Problembarnet i Dagrofa er lige nu en Foodservice-division, der er storleverandør til restauranter, storkøkkener og kantiner. Divisionen har før haft problemer, men coronanedlukningen har skåret næsten 20 procent af omsætningen, som sidste år landede på 3,7 milliarder kroner.

Sammenlagt kom Dagrofa ud af 2020 med et underskud på 96 millioner kroner før skat, og Tomas Pietrangeli kan ikke oplyse, om det alene skyldes et svært år for Foodservice.

- Når man gør alle elementer op, er det et fint resultat. Men vi er ikke der, hvor vi gerne vil være. I 2021 skal vi over målstregen, som handler om at gøre Dagrofa profitabel, siger Tomas Pietrangeli.

Fire hurtige om Dagrofa

  1. Dagrofa er ejet af Norgesgruppen (49 procent), KFI Erhvervsdrivende Fond (42 procent) og købmændene, som ejer ni procent.
  2. Dagrofa arbejder inden for tre forretningsområder: detailhandel, grossist og foodservice, der leverer varer til kantiner og restauranter.
  3. Omsætningen var i 2020 på 17,4 milliarder kroner. Årets resultat var et underskud på 96 millioner kroner før skat.
  4. Koncernen leverer varer til over 500 butikker i kæderne Meny, Spar, Min Købmand og Let-Køb.
Forsiden netop nu
Danmark

Borgmestre frygter indhegnede dyr i nye naturparker: - Det er zoologisk have, ikke vild natur

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Podcasts

Lyt: Stifter af populær netbank har haft rod i regnskabet i årevis

Indland

Tusindvis af grunde kan være forurenede med fluorstoffer

Udland

Facebook sletter tyske coronaskeptikeres profiler

Udland

Hollandsk minister går af efter afghansk evakueringskaos

Hollands udenrigsminister, Sigrid Kaag, er torsdag aften trådt tilbage.

Debat

Debat: Tillid til landbrugstoppen?

Debat: I nok et propagandistisk indlæg her i avisen om dansk landbrugs angiveligt positive rolle i en verden med fortvivlende ødelæggelser af naturgrundlaget for alt levende - giver en række (fortrinsvis unge) venstre-politikere den i rollen som forfulgte uskyldigheder (”Landbrugets fremtid”, 29/8).

Udland

Brexitminister vil gøre op med EU-databeskyttelse

Det er tid til et opgør med de europæiske databeskyttelsesregler, GDPR.

Danmark For abonnenter

Plejekrævende kvinde efter måneders konflikt om videoovervågning af hjemmehjælpere: Jeg har ikke haft det bedre, end siden de private hjælpere kom

Erhverv

Virksomheder mangler hænder: DA-boss vil skærpe sanktioner for ledige, der ikke tager et job

Danmark

Klumme: Lad os lære af corona fremfor at sende 3000 danskere i lighuset

Debat

Debat: Akut behov for international kvalificeret arbejdskraft

Danmark

Naturformidler: - Bekymrede borgmestre skulle tage et smut ud i naturen

Erhverv

Arbejdsnedlæggelser udløser bod til utilfredse sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske forhold med forviklinger

Debat

Debat: Retten til dagpenge - Hvorfor skal de unge igen betale prisen?