Annonce
Joachim Hoffmann-Petersen, der er overlæge på OUH og indtil for nylig formand for landets intensivlæger, vil lade det være op til sin 12-årige datter, om hun vil tage imod en vaccine. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Danmark

Efter Brostrøms bøn: - Min datter bestemmer selv, om hun vil vaccineres

Torsdag fremlagde Sundhedsstyrelsen nye tal fra USA, som viser, at der ikke er alvorlige bivirkninger ved at vaccinere 12-15-årige. Intensivoverlæge Joachim Hoffmann-Petersen er blevet mere afklaret om, hvorvidt hans datter skal vaccineres.

Vacciner: Han har været en aktiv stemme i debatten, siden coronaen sidste år ramte Danmark. Han er intensivlæge, så han har haft sin daglige gang på et nu lukket coronaafsnit i Svendborg, hvor han er overlæge. Han nørder tallene, som Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og andre myndigheder fremlægger, når de begrunder deres beslutninger om, hvilke tiltag der nu skal søsættes for at få bugt med den smitsomme virus.

Og så er Joachim Hoffmann-Petersen også far til en pige på 12 år. En pige, som altså nu er blevet indbudt til at få en coronavaccine. Hun er én af dem, som Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, torsdag opfordrede til at blive vaccineret, inden skolen starter igen om små to uger. Og vi starter med dommen.

- Hvis min datter gerne vil vaccineres, så får hun lov til det. Hvis hun ikke er tryg ved det, så venter vi, lyder det Joachim Hoffmann fra hjemmeadressen i Odense.

Han har været i tvivl. Ikke om vaccinerne generelt, for han kalder sig selv en ”kæmpestor fan af vaccinationer”. Men lige beslutningen om, hvorvidt datteren skal have stikket, har skabt panderynker hos Joachim Hoffmann-Petersen.

Fremrykning skabte tvivl

Årsagen til, at vi taler med Joachim Hoffmann-Petersen, skal findes i, at han for lidt over to uger siden var meget i tvivl om, hvorvidt datteren skal vaccineres.

- Jeg ved det helt ærligt ikke, lød det fra Joachim Hoffmann-Petersen, da Fyens Stiftstidende interviewede ham den 15. juli.

Den melding kom kort efter, at Sundhedsstyrelsen havde fremrykket vaccinationerne af de 12-15-årige. Tidligere var planen, at børnene først skulle vaccineres til september, men så købte Danmark mere end en million vacciner fra Rumænien.

Sundhedsstyrelsen fremrykkede derfor vaccinerne til den yngste aldersgruppe, og den beslutning medførte en del skepsis hos intensivlægen fra Odense. Joachim Hoffmann-Petersen savnede tal og fakta, som beviste, at der ikke var alvorlige bivirkninger for de 12-15-årige.

- Det skal være ekstremt velundersøgt, før man indfører det. Der findes undersøgelser, der er gode nok til, at man kan sige, at man kan give det til børn i risikozonen, men jeg ikke har set undersøgelser, der retfærdiggør, at man giver det til raske børn for at undgå en sygdom, de ikke bliver syge af, sagde fra Hoffmann-Petersen den 15. juli.

Nye tal styrker tiltroen

Torsdag gik Sundhedsstyrelsen så på ny i offensiven for at få så mange børn som muligt vaccineret inden skolestarten. Det gjorde de på baggrund af nye amerikanske tal. Her har 5,6 millioner børn og unge i alderen 12-15 år fået første stik med en mRNA-vaccine, der eksempelvis er en Pfizer- eller Moderna-vaccine. Cirka 4,3 millioner af dem er færdigvaccinerede.

Tallene viser, at der er de bivirkninger, vi allerede kender; svimmelhed, hovedpine, kvalme, opkastninger og træthed. Men ingen alvorlige bivirkninger.

- Book en tid og få jeres børn vaccineret - gerne inden skolerne åbner igen. Vaccinerne er effektive og sikre, sagde Søren Brostrøm torsdag.

Joachim Hoffmann-Petersen har også fulgt med i udviklingen i USA, og de nye tal fjerner en del af tvivlen om, hvorvidt hans datter skal vaccineres. Det er tal som disse, han savnede i midten af juli.

- Nu ved man lidt mere om, hvor sikker vaccinen er. Det ser ud som om, at vaccinen er meget effektiv og risikoen lav. Så hvis det betyder meget for hende, må hun gerne blive vaccineret. Hvis ikke, så venter vi formentlig en måneds tid mere med at tage beslutningen, lyder det.


Det ser ud som om, at vaccinen er meget effektiv og risikoen meget lille. Så hvis det betyder meget for hende, må hun gerne blive vaccineret.

Intensivlæge Joachim Hoffmann


Vil afvente børnelægerne

Selvom tallene fra USA viser, at der ikke er alvorlige bivirkninger for børn og unge mellem 12 og 15 år, vil Joachim Hoffmann-Petersen altså helst vente yderligere en måned med at træffe en beslutning.

- Til den tid er der endnu flere data, og så vil jeg gerne vente til, at Dansk Pædiatrisk Selskab anbefaler vaccinerne. Så er det fint med mig, siger han.

Dansk Pædiatrisk Selskab er børnelægernes faglige selskab, og en regulær anbefaling fra dem kan Joachim Hoffmann-Petersen vente længe på. Torsdag forsøgte Avisen Danmark at få en kommentar til de nye amerikanske tal fra selskabets formand Klaus Birkelund Johansen, men han ønsker ikke længere at bidrage til debatten om, hvorvidt børnene skal vaccineres eller ej.

Selskabet har ad flere omgange gjort det klart de "ikke fraråder vaccinen", og det standpunkt står de stadig ved.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge