Annonce
Sagen om Kurt Beier Transport begyndte i efteråret 2018, da Fagbladet 3F fortalte om en lejr for udenlandske chauffører på virksomhedens adresse i Padborg. Arkivfoto: Fagbladet 3F
Danmark

Kurt Beier slipper for en tur i landsretten og frifindes endeligt: Anklagemyndigheden dropper ankesag

Fra dommens afsigelse 25. august har Anklagemyndigheden haft 14 dage til at beslutte, hvorvidt dommen skulle ankes til landsretten. Det bliver den ikke, og dermed er Kurt Beiers frifindelse nu endelig.

Retssag: Frifundet. Kurt Beier Transport har ikke udnyttet udenlandske chauffører økonomisk. Det slog Retten i Sønderborg fast, da der 25. august blev afsagt dom i sagen mod transportselskabet, som de seneste år har været centrum i en sag om srilankanske og filippinske chauffører.

Og onsdag meddelte Statsadvokaten i Viborg så, at dommen ikke bliver anket til landsretten, fordi det vurderes, at der ikke er rimelig udsigt til, at landsretten vil komme frem til et andet resultat.

Fire ledende medarbejdere fra selskabet, herunder direktør Karsten Beier og hans søster og bestyrelsesformand, Gitte Beier, var tiltalt for åger af særlig grov beskaffenhed - altså for at have udnyttet de udenlandske chauffører groft økonomisk. Men det er de altså nu endegyldigt frifundet for.

I en pressemeddelelse fra Anklagemyndigheden siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen, at de udenlandske chauffører var rekrutteret til og ansat i Kurt Beiers polske datterselskab, og at Retten i Sønderborg ikke har fundet tilstrækkelige holdepunkter for, at chaufførerne reelt var ansat i Danmark og derfor burde have været aflønnet efter danske og ikke polske forhold.

- Det er min vurdering, at der ikke er rimelig udsigt til, at landsretten vil komme til et andet bevisresultat, og derfor anker vi ikke dommen, siger Jakob Berger Nielsen.

Bøde på 125.000

Inden domsafsigelsen i august var parterne i sagen ellers milevidt fra hinanden. Anklager Mads Bjerg Olesen havde nedlagt påstand om ubetinget fængsel i tre år til de fire tiltalte i sagen, ligesom han mente, at virksomheden skulle idømmes en bøde på 5,5 millioner kroner, mens de tiltalte gennem hele processen har nægtet sig skyldige og derfor har krævet frifindelse.

Og nu er frifindelsen endelig, da dommen altså ikke ankes.

Tre reaktioner på dommen

  1. Forsvarsadvokat Anders Néhmet: - Vi har hele tiden tilbudt at betale den bøde, som vi nu er blevet pålagt. Og jeg tror, at dommen taler for sig selv for alle, som har overværet bevisførelsen.
  2. Anklager Mads Bjerg Olesen: - Jeg mener ikke, vi skød over målet. Jeg mener, at der var et spørgsmål, som skulle afgøres af retten.
  3. Formand for transportgruppen i 3F, Jan Villadsen: - Jeg må indrømme, at jeg er rystet. Hvis man kan behandle andre mennesker på den her måde og få en bøde på 25.000 kroner, er jeg virkelig rystet.

Til gengæld afgjorde retten også i august, at Karsten Beier skal betale en bøde på 25.000 kroner, mens selve virksomheden skal betale en bøde på 100.000 kroner, fordi der var opført en ulovlig chaufførlejr på selskabets adresse i Padborg nær grænsen til Tyskland.

Det var denne lejr, der fik sagen til at rulle i efteråret 2018, efter Fagbladet 3F skrev om lejren og de forhold, som de udenlandske chauffører, som i perioder boede og overnattede her, levede under. Disse forhold blev i anklageskriftet i retssagen beskrevet som ”trange og kummerlige”.

Havde håbet på anke

Efter domsafsigelsen meldte den store brancheorganisation ITD ud i en pressemeddelelse, at organisationen håbede på, at frifindelsen for grov økonomisk udnyttelse ville blive anket til landsretten. Men det har Statsadvokaten altså vurderet, at dommen ikke skal.

- Kreativiteten vil fortsætte, hvis man nærmest ustraffet via et selskab i Polen kan drive transportvirksomhed i Danmark på dansk grund helt ned til 15 kroner i timen og under usle forhold. Det er selvklart ikke acceptabelt og skader både danske vognmænd, branchens ry og vores muligheder for at tiltrække kvalificerede medarbejdere, sagde organisationens formand dengang.

Mads Bjerg Olesen var mødende anklager i sagen ved Retten i Sønderborg. Foto: Jonas Kristensen

Forsvarsadvokat Anders Néhmet, som repræsenterede Karsten Beier og selve virksomheden, sagde efter dommen, at han ikke var overrasket over afgørelsen, og at han mente, det ville være spild af tid at føre sagen videre ved landsretten.

Han mener, at problemstillingen drejer sig om generelle dårlige forhold for chauffører, som kører internationalt i Europa.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge