Annonce
Under det nylige besøg i Berlin var Dronning Margrethe iført perlepoire-garnituret, som er stykket sammen af flere smykker gennem flere generationer. De er af sølv, brillanter og pæreformede perler og bruges ofte i udlandet, fordi kronjuvelerne ikke må bringes ud af landet. Kronjuvelerne er ikke en del af udstillingen, men kan ses på Rosenborg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kultur

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Dronning Margrethe har åbnet sit smykkeskrin for folket, og på denne enestående udstilling fortæller hun selv om smykkerne.

Rummene funkler af brillanter og andre ædelstene på Amalienborgmuseet. Dronningen har åbnet sit smykkeskrin, og det er et overvældende syn. Midt i det hele åbenbarer sig dog et par øreclips i koboltblå plastic. Dem har dronningen købt i Matas i Gråsten.

"Jeg synes selv, de er flotte. De er lækre, de er flot blå, det er en ærlig blå farve, og det er plastic, men når det er en god kvalitet, så er det godt. For mig er det sådan et rigtigt sommersmykke: Jeg kommer i sommerhumør, når jeg tager dem frem," har hun fortalt.

Dronningens plasticøreringe - købt hos Matas i Gråsten. Foto: Jens Peter Engedal

- Når dronningen tager et smykke på, er det altid med omtanke, og hun sender signaler, siger Thomas Thulstrup, der er museumsdirektør for Kongernes Samling, som Amalienborgmuseet er en del af.

Hendes forgængere - kongerne - de kunne for eksempel med deres uniformer vise vigtigheden af en bestemt begivenhed. Dronningen viser det med sit valg af smykker.

- Smykkerne er et af hendes sprog. Hun kommunikerer med dem, og det har hun gjort, siden hun overtog tronen, siger Thomas Thulstrup.

Hesteskobrochen er af rødguld besat med rubiner og brillanter. Prinsesse Margrethe fik den af sin far, Frederik 9., ved grundlovsændringen, der sikrede mulighed for kvindelig arvefølge. En hestesko er et symbol på held og lykke. Foto: Jens Peter Engedal

Når royale kvinder er i sorg, er etiketten sort tøj og eventuelt nogle perlekæder. Da dronningen blev udråbt til regent, bar hun en lille hestesko-broche med røde rubiner i, hun som 13-årig havde fået af sin far i anledning af grundlovsændringen, der betød, at hun skulle arve tronen.  Derudover bar hun et par øreringe, hun havde fået af prins Henrik.

De valgte smykker var et personligt, men diskret signal om "fars opbakning" og om hendes kærlighed til både ham og prins Henrik.

Denne broche er en gave fra flyvevåbnets personel i 1990. Den er af guld med grønlandske stenarter, mineralet kalcedon og bornholmsk månesten og er et stiliseret landskab med skyer. Smykket er lavet af Ole Kortzau. Foto:  Jens Peter Engedal

- Med smykkerne fortæller hun historier om kærlighed, venskab, familie og venner. Men også om danmarkshistorien, organisationer og meget andet. Smykkerne er symboler og også bærere af minder og kontinuitet, siger museumsdirektøren.

Har dronningen for eksempel fået et smykke af en organisation eller kommune, så sørger hun for at bære det, når hun er på besøg der.

Passer et smykke til en særlig del af danmarkshistorien, så bærer hun det, når denne del af historien markeres.

Et hemmeligt sprog

For mange er disse smykkebudskaber skjulte - en slags hemmeligt sprog - og det er det, dronningen og Amalienborgmuseet nu på vellykket vis giver os koderne til med udstillingen "En dronnings smykkeskrin".

Dronning Margrethe fik brochen i 60-års fødselsdagsgave af prins Henrik. Den er en symbolsk fremstilling af Regentparret og de to prinser. Prins Henrik  gav hende øreringene, da hun blev 70. Halskæden er fra 2015. Brochen og øreringene er lavet af Torben Hardenberg. Prins Henriks oprindelige idé var, at en hind og en kronhjort skulle symbolisere parrets kærlighed. Hardenberg videreudviklede ved at introducere jagtens gudinde Diana. Bemærk, at gudinden kærligt har lagt armen om kronhjorten. Det lille bånd uden om brochen danner tallet 60. Foto: Jens Peter Engedal

- Det er en historisk, enestående udstilling, som aldrig bliver lavet igen. Dronningen har givet ekstraordinært lov til det i anledning af sit 50-års regentjubilæum, siger Thomas Thulstrup, der fik ideen til udstillingen.

Han gør opmærksom på, at man som gæst vil kunne opleve, at et smykke hist og her kan mangle, men så er det, fordi dronningen skal bruge det.

Margueritten, der består af platin, brillanter og rosensten, fik Dronning Ingrid af sin far, og hun bar den ofte. Hun forærede den til Dronning Margrethe i 60-års fødselsdagsgave. Den er fra 1935, og stenene stammer formentlig fra dronning Ingrids mor, kronprinsesse Margareta med kælenavnet Daisy. - Dronningen fortæller om gaven i bogen "En dronnings smykkeskrin": "Jeg tror, at hun ville give mig den selv, så den ikke bare lå og ventede på, at hun døde. Det var jeg meget, meget, meget rørt over."Foto: Jens Peter Engedal

Udstillingen er delt op i temaer. I første rum fortsætter en rød løber - blød som bunden af en smykkeæske -  op ad en væg, hvor man i en montre ser "Arven fra far" - herunder Hesteskobrochen. I næste rum gælder det "Arven fra mor",  og løberens farve er skiftet til blå. Det er her, vi blandt andet finder den store margueritbroche af platin, diamanter og rosensten, som dronning Ingrid fik af sin far i anledning af sit bryllup, og som dronning Margrethe bar til sit eget bryllup. I et tredje rum vises hverdagssmykkerne, senere smykker til "Mærkedage i familien", "Fejring og gaver", "De historiske smykker" , "Gaver fra prins Henrik",  en lang væg med ordener modtaget i udlandet og ikke mindst de store diademer som Perlepoirediademet, Safircollieret og et diadem af grønlandsk guld, der ligner en fin blomsterranke.

Til dronningens 40-års regentjubilæum gav Det Grønlandske Selvstyre dronningen dette diadem af grønlandsk guld med brillanter og rubiner. Det er udført af Nicolai Appel og kaldes for Naasut-diademet. Naasut betyder blomster på grønlandsk. Foto: Jens Peter Engedal

Det er ikke en stor udstilling fysisk betragtet, men den er det på indholdet. De mange smykker er et både smukt og overvældende syn, og hvis man giver sig tid til at fordybe sig i nogle af dem, er mange af dem en opvisning i vidunderligt guldsmedearbejde og tidligere tiders ufattelige rigdom. Det er på underlig vis også en fornøjelse, at nogle af smykkerne i hverdagssektionen er så almindelige, at man kan finde noget lignende i sit eget lille smykkeskrin.

Det er på underlig vis også en fornøjelse, at nogle af smykkerne i hverdagssektionen er så almindelige, at man kan finde noget lignende i sit eget lille smykkeskrin.

Uddrag af anbefalingen

Undervejs bliver man godt klædt på til at forstå det, man ser. Ikke af en omviser, men af dronningen selv via en audioguide og via mindre skilte.

Diademet af sølv, turkiser, brillanter og perler skal have tilhørt den russiske kejserinde Katharina den Store og gennem generationer gået i arv til dronning Ingrids mor. Der hører en broche til. Foto: Jens Peter Engedal

Det kan godt være, at der er et smykke eller to, man ville ønske, man kunne tage med sig hjem, men hører man til dem, der dagligt kan komme i tvivl om, hvilket af sine 10 par øreringe man skal tage på, er det en stressende tanke at eje så mange smykker som dronningen - at forestille sig at være regenten, der hver dag skal overskue og forholde sig til, hvilket smykke der netop i dag vil være "kronen på værket".

Udstillingen er som så meget andet med til at slå fast, at dronningen gør sig umage med alt, hvad hun foretager sig, og når man har set den, vil man kigge på regenten med nye øjne. For pludselig er det ikke tøjet, man først forholder sig til ...

Dette smykke har dronning Margrethe foræret til sit barnebarn Isabella, da hun blev døbt og med følgende lille hilsen, der ligger i æsken: "Til Isabella fra Farmor dåbsdagen 1. juli 2007. Dette smykke fik jeg til min dåb 14. maj 1940 af min farmor Dronning Alexandrine."  Smykket er en broche med brillanter og en hvid og lyserød perle. Foto: Jens Peter EngedalKongernes Samling på Amalienborgmuseet, Christian VIII’s Palæ på Amalienborg: En dronnings smykkeskrin". Åbner for publikum, så snart dronningen har indviet udstillingen, hvilket ventes at ske i nærmeste fremtid. Er åben til og med 23. oktober 2022.

I forbindelse med udstillingen er bogen "En dronnings smykkeskrin - 50 år som regent fortalt i smykker" af Heidi Laura udkommet på Politikens Forlag.

Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Indland

Borgmester: Letbane skal forhindre at Odense sander til i biler

Udland

Advokater vil have jury til at genrejse Depps omdømme

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani