Annonce
Debat

Drabsmænd og de ”overnaturlige, ustyrlige mørke kræfter”

Debat: ”Virkelighedens Rejsehold” er en ny tv-serie på Kanal 5. Den handler om min arbejdsplads gennem 20 år, politiets efterforskningsmæssige flagskib: Rigspolitichefens Rejsehold. Ifølge foromtalen af serien bestod afdelingen af de ”bedste og mest dedikerede efterforskere i landet”. Den blev efter 75 års fremragende virke skammeligt nedlagt i 2002. Afdelingen havde til opgave at opklare nogle af de vanskeligste sager især drabssager.


Han valgte at slutte sig til de overnaturlige, ustyrlige mørke kræfter, og gennem dem ”voksede han”, så han var i stand til at gengælde alle de grusomheder.

Fra debatindlægget


Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste.

Jeg deltager selv i udsendelsen med beretningen om en af de mest makabre og spektakulære drabssager i nyere tiders kriminalhistorie. Jeg så første del i sidste uge, og jeg skal da love for, at minder såvel som refleksioner myldrede frem. Tankerne koncentrerede sig specielt i forhold til efterforskningen af den sag, jeg fortalte om i udsendelsen: En massemorder med flere drab på samvittigheden og med en rædselsvækkende modus operandi med afskæring af såvel hoved som kønsdele hos nogle af ofrene. En af refleksionerne førte mig tilbage til Grønland, hvor Rejseholdet også opererede, her hørte jeg myten om en stakkels forældreløs dreng, som ingen holdt af. Undtagen hans gamle bedstemor. Han blev mishandlet, drillet, undertrykt, pint og plaget; der blev aldrig levnet ham plads eller tid til at vokse. Han valgte at slutte sig til de overnaturlige, ustyrlige mørke kræfter, og gennem dem ”voksede han”, så han var i stand til at gengælde alle de grusomheder, han selv havde mødt. Han behandlede sine boplads-fæller på samme måde, som de behandlede ham.

Nogle tvang han til at sluge store knogler, så de kvaltes, andre tvang han til at drikke kogende suppe, indtil deres indvolde blev skoldede og svulmede op; således dræbte han dem, der havde mishandlet ham.

Overalt i verden har myter givet forklaring på det fundamentale i menneskes liv, ofte med en aktualitet, der rækker direkte ind i nutidens problemstillinger. Myten her blev for mig værd at tænke på, da den kan overføres direkte til nogle drabsmænd, andre kriminelle og potentielle terrorister, der også har forenet sig med de ”overnaturlige, ustyrlige mørke kræfter” og som regel haft en årsag til det

Så måske havde en tidligere drabschef i Københavns Politi alligevel ret, da han fortalte mig, at i hans mangeårige dannede optik er ethvert drab selvfølgelig uacceptabelt, men, og med lidt føde til tanken, kan "visse drab være mere forståelige end et simpelt tyveri”?

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Forsiden netop nu
Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Indland

Kæmpegræskar på et halvt ton er barn af rekordholder

Udland

Politiet sætter lørdag navne på ofrene i Kongsberg-angrebet

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Et mystisk maleri

Bøger: Holger Dahl, der er en stor Kina-kender med allerede et par bøger om landet i bagagen, har med ”Ming Selskabet” begået endnu et værk om det gådefulde rige.

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle