Annonce
DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, undskylder for, at DR har svigtet tidligere korsangere i DR Pigekoret ved ikke at gribe ind over for voksne omkring koret, som udsatte dem for chikane og krænkelser. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Indland

DR undersøger erstatningsansvar over for krænkede korpiger

Mindst 64 tidligere sangere i DR Pigekoret blev krænket, og en advokat undersøger DR's erstatningsansvar.

DR har svigtet.

Sådan lyder det fra DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, på et pressemøde onsdag aften, hvor hun undskylder over for de tidligere sangere i DR Pigekoret gennem årtier, som er blevet udsat for krænkelser.

- Undskyld, at DR svigtede jer. Det var ikke jeres skyld. Det var DR's ansvar.

- Det er stærkt kritisabelt, at DR tilbage i tiden ikke handlede, heller ikke da klagerne tikkede ind.

Det siger generaldirektøren med henvisning til tidligere DR-generaldirektør Christian Sandø Nissen, der afviste en forælders klage over en chefdirigent og kaldte den ærekrænkende.

Undskyldningen kommer, i forbindelse med at DR-chefen fremlægger resultaterne af en ekstern advokatundersøgelse, der blev sat i gang i foråret for at se nærmere på pigekoret.

Og resultatet er klart: Piger i koret blev krænket. 129 har forklaret sig til undersøgelsen, hvoraf 17 oplyser, at de hverken har oplevet eller viden om krænkende adfærd i forbindelse med koret.

Link til siden hos DR, hvor advokatundersøgelsen kan hentes

Konklusionen på undersøgelsen lyder, at mindst 64 blev udsat for krænkelser.

Men der er tale om flere end 64 krænkelser, fordi i "ganske mange" tilfælde er adfærden blev udvist over for den samme person, og i nogle tilfælde har krænkelserne fundet sted over længere perioder, fremgår det af rapporten.

Flere af krænkelserne hører til i den grove ende.

Således beretter undersøgelsen om, at nogle piger blev udsat for berøringer på intime steder, ufrivillige kys, herunder gentagne og langvarige tungekys, og adfærd af endnu grovere karakter.

- Undersøgelsen viser, at der tilbage i tiden i pigekoret har været tale om en helt uacceptabel kultur, også set med datidens øjne.

- Vi påtager os i DR som institution i dag det fulde ansvar for det, der fandt sted, siger Maria Rørbye Rønn, der har været generaldirektør i DR siden 2010.

Hovedparten af krænkelserne fandt sted for mere end 20 år siden, og der er ikke konstateret nogen krænkelser i DR Pigekoret siden 2010.

Da størstedelen af krænkelserne fandt sted, var det Tage Mortensen, der stod med dirigentstokken. Han var chefdirigent i 35 år frem til 2000, og da han stoppede, fik han en ærestitel og to hyldestkoncerter som tak for sin indsats.

Senere er det kommet frem, at han blev fyret på grund af klager fra korsangeres forældre om krænkende adfærd over for pigerne.

DR fratager nu ærestitlen, fortæller generaldirektøren.

Sagen slutter ikke her.

En advokat er nu ved at se på, om DR har levet op til sit ansvar og dermed også afklare, om DR har et muligt erstatningsansvar over for de krænkede sangere.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

USA anmoder om møde i FN og genbekræfter støtte til Ukraine

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark