Annonce
Pernille Skipper fra Enhedslisten blev vist ud, da hun på et tidspunkt tog sit nyfødte barn med ind til åbningsdebatten. Andre politikere forlod debatten frivilligt for at medvirke i tv-show. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Danmark

Skål drenge! Babyer smides ud, men ingen tog anstød af, at tre toppolitikere forlod samme debat for at deltage i et talkshow på tv

Torsdag i sidste uge var en af demokratiets højtidsdage. Klokken 9 om morgenen satte Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, gang i årets åbningsdebat.

15 timer, 40 minutter og 10 sekunder senere, da dagens navn var blevet fredag, ringede han mødet af.

Begivenheder, som fulgte, fik mine tanker til at glide nogle få år tilbage. Jeg husker ikke årstallet, men sammen med nogle kolleger fra den avis, jeg var ansat på dengang, indtog jeg en aften i oktober et københavnsk udskænkningssted.

Det første jeg så og hørte var fire mænd om et bord. De lignede nogen, der ikke helt vidste, om de var mest til fest eller til bægerklang og derfor havde kastet sig over begge dele.

Jeg gik hen til dem og sagde: - Skål, drenge!

De vidste, hvem vi var, især hvad vi var, og vi vidste, hvem de var, og hvad de var. Deres blikke og bevægelser stivnede. De frøs fast i øjeblikket med glasset på vej op til munden eller ned på bordet igen, med ølskum der forblev hvilende på ubevægelige overlæber og store smil, som satte sig i deres åbne munde, ud af hvilke de ganske tabte deres mæle.

Hurtigt kom de dog fri af fastfrysningen og iklædte sig et højtideligt og seriøst antræk i tone og udtryk: "Nå, men tak for mødet, så må vi også se at komme videre," sagde de til hinanden.

Og væk var de.

Der var en grund til, nej, der var tre grunde i kombination med hinanden til, at de straks forføjede sig:

For det første var de toppolitikere. Jeg husker ikke, om de var regeringsmedlemmer dengang, eller om de var rambukke i oppositionen; men det er det niveau, vi taler om.

For det andet var mine kolleger og jeg journalister på en uopdragen avis, der slår sig op på, at den tør, hvor andre tier.

For det tredje var der i denne værtshustime fuld gang i det pågældende års åbningsdebat i Folketinget; den var flere timer fra sin afslutning. Ret beset havde de pjækket fra arbejdet for at bælle bajere.

Mine kolleger og jeg diskuterede, om det var noget, vi burde lave en historie ud af, men vi lod nåde gå for ret. Vi valgte - lidt uvant - at tie.

End ikke på den bistreste avis, faktisk slet ikke dér, skal man opføre sig småligt, blev vi enige om. Teoretisk set kunne der også være saglige grunde til at drøfte vigtige sager et andet sted end på Christiansborg. Hvis altså man skal anskue sagen gennem overdrevent venligtsindede briller.

I forbindelse med debatten i torsdags så jeg i fjernsynet noget lignende ske.

Her sad en minister, en ordfører svarende til en partileder og en partigruppeformand i tv-programmet ”Det Politiske Talkshow” med Johannes Langkilde som vært.

Snakken gik, og der var øl på bordet - ret beset så det ikke ud, som om de drak dem. Øl eller ej, som på værtshuset for få år siden var udgangspunktet det samme:

Åbningsdebatten, med rigets tilstand og fremtid som sin motor, var i fuld gang og langt fra sin afslutning.

Ligesom jeg og min kolleger ikke gjorde nogen historie ud af det dengang, er der heller ingen, som i år har hæftet sig ved, at tre toppolitikere hoppede ud af åbningsdebatten til fordel for opholdet i et tv-program, hvis navn indeholder ordet show.

Til gengæld optog en anden politiker sindene på dagen og i dagene derefter. Det var Pernille Skipper fra Enhedslisten.

På et tidspunkt stod hun ude i siden af folketingssalen med sin nyfødte datter på armen. Det er ikke tilladt for medlemmerne at have børn med i folketingssalen, så det medførte en udvisning og efterfølgende en heftig offentlig debat.

Mit ærinde her er hverken at forsvare eller kritisere Pernille Skipper. Jeg skal heller ikke gøre mig til dommer over mødedisciplinen hos tingets medlemmer eller til talsmand for, at alle 179 folketingsmedlemmer skal sidde på deres pladser i over 15 stive debattimer.

I bund og grund har jeg kun en undren:

Hvad er det, som får såvel rigets ledere som det store dybe folkehav til at hidse sig op over et folketingsmedlem, som bryder en regel ved at medbringe et tavst spædbarn – samtidig med at folketingsmedlemmer helt og aldeles uantastet kan forlade en af årets største debatter for at få serveret øl på et værtshus eller i et tv-studie?

Det er et spørgsmål af den slags, der ikke findes noget indiskutabelt svar på. Det minder bare mig selv om, at der kan være god grund til en gang imellem at stoppe op og reflektere over, hvad det er, man bliver så hidsig over i det daglige. Måske ilterheden kan doseres lidt anderledes.

Bare en tanke.

Ha’ det godt derude - med eller uden spædbørn på armen. Eller øl på bordet.

De lignede nogen, der ikke helt vidste, om de var mest til fest eller til bægerklang og derfor havde kastet sig over begge dele.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Smartphone: Det var noget galt i bilens lastrum. Den afghanske dreng og de øvrige flygtninge havde svært ved at trække vejret, og der var ved at udbryde panik, for ingen kunne høre dem råbe eller banke på vognens sider.

Indland

Endnu et tilfælde af abekopper konstateret i Danmark

Der er konstateret endnu et dansk tilfælde med abekopper.

Danmark

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Klima: Der skal være 10.000 vindmøller og en håndfuld energiøer i Nordsøen inden 2030. Det skal alt sammen forbindes med store kabler til både Danmark og Centraleuropa og sikre grøn strøm til over 200 millioner mennesker.

Erhverv

Så kommer kameraerne for alvor op på fiskekutterne: - De skal dokumentere, at reglerne overholdes

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Udland

Etiopisk biolog er genvalgt som WHO-chef

Indland

To forfattere udtræder af Det Danske Akademi og gør plads til nye

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen