Annonce
Pernille Skipper fra Enhedslisten blev vist ud, da hun på et tidspunkt tog sit nyfødte barn med ind til åbningsdebatten. Andre politikere forlod debatten frivilligt for at medvirke i tv-show. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Danmark

Skål drenge! Babyer smides ud, men ingen tog anstød af, at tre toppolitikere forlod samme debat for at deltage i et talkshow på tv

Torsdag i sidste uge var en af demokratiets højtidsdage. Klokken 9 om morgenen satte Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, gang i årets åbningsdebat.

15 timer, 40 minutter og 10 sekunder senere, da dagens navn var blevet fredag, ringede han mødet af.

Begivenheder, som fulgte, fik mine tanker til at glide nogle få år tilbage. Jeg husker ikke årstallet, men sammen med nogle kolleger fra den avis, jeg var ansat på dengang, indtog jeg en aften i oktober et københavnsk udskænkningssted.

Det første jeg så og hørte var fire mænd om et bord. De lignede nogen, der ikke helt vidste, om de var mest til fest eller til bægerklang og derfor havde kastet sig over begge dele.

Jeg gik hen til dem og sagde: - Skål, drenge!

De vidste, hvem vi var, især hvad vi var, og vi vidste, hvem de var, og hvad de var. Deres blikke og bevægelser stivnede. De frøs fast i øjeblikket med glasset på vej op til munden eller ned på bordet igen, med ølskum der forblev hvilende på ubevægelige overlæber og store smil, som satte sig i deres åbne munde, ud af hvilke de ganske tabte deres mæle.

Hurtigt kom de dog fri af fastfrysningen og iklædte sig et højtideligt og seriøst antræk i tone og udtryk: "Nå, men tak for mødet, så må vi også se at komme videre," sagde de til hinanden.

Og væk var de.

Der var en grund til, nej, der var tre grunde i kombination med hinanden til, at de straks forføjede sig:

For det første var de toppolitikere. Jeg husker ikke, om de var regeringsmedlemmer dengang, eller om de var rambukke i oppositionen; men det er det niveau, vi taler om.

For det andet var mine kolleger og jeg journalister på en uopdragen avis, der slår sig op på, at den tør, hvor andre tier.

For det tredje var der i denne værtshustime fuld gang i det pågældende års åbningsdebat i Folketinget; den var flere timer fra sin afslutning. Ret beset havde de pjækket fra arbejdet for at bælle bajere.

Mine kolleger og jeg diskuterede, om det var noget, vi burde lave en historie ud af, men vi lod nåde gå for ret. Vi valgte - lidt uvant - at tie.

End ikke på den bistreste avis, faktisk slet ikke dér, skal man opføre sig småligt, blev vi enige om. Teoretisk set kunne der også være saglige grunde til at drøfte vigtige sager et andet sted end på Christiansborg. Hvis altså man skal anskue sagen gennem overdrevent venligtsindede briller.

I forbindelse med debatten i torsdags så jeg i fjernsynet noget lignende ske.

Her sad en minister, en ordfører svarende til en partileder og en partigruppeformand i tv-programmet ”Det Politiske Talkshow” med Johannes Langkilde som vært.

Snakken gik, og der var øl på bordet - ret beset så det ikke ud, som om de drak dem. Øl eller ej, som på værtshuset for få år siden var udgangspunktet det samme:

Åbningsdebatten, med rigets tilstand og fremtid som sin motor, var i fuld gang og langt fra sin afslutning.

Ligesom jeg og min kolleger ikke gjorde nogen historie ud af det dengang, er der heller ingen, som i år har hæftet sig ved, at tre toppolitikere hoppede ud af åbningsdebatten til fordel for opholdet i et tv-program, hvis navn indeholder ordet show.

Til gengæld optog en anden politiker sindene på dagen og i dagene derefter. Det var Pernille Skipper fra Enhedslisten.

På et tidspunkt stod hun ude i siden af folketingssalen med sin nyfødte datter på armen. Det er ikke tilladt for medlemmerne at have børn med i folketingssalen, så det medførte en udvisning og efterfølgende en heftig offentlig debat.

Mit ærinde her er hverken at forsvare eller kritisere Pernille Skipper. Jeg skal heller ikke gøre mig til dommer over mødedisciplinen hos tingets medlemmer eller til talsmand for, at alle 179 folketingsmedlemmer skal sidde på deres pladser i over 15 stive debattimer.

I bund og grund har jeg kun en undren:

Hvad er det, som får såvel rigets ledere som det store dybe folkehav til at hidse sig op over et folketingsmedlem, som bryder en regel ved at medbringe et tavst spædbarn – samtidig med at folketingsmedlemmer helt og aldeles uantastet kan forlade en af årets største debatter for at få serveret øl på et værtshus eller i et tv-studie?

Det er et spørgsmål af den slags, der ikke findes noget indiskutabelt svar på. Det minder bare mig selv om, at der kan være god grund til en gang imellem at stoppe op og reflektere over, hvad det er, man bliver så hidsig over i det daglige. Måske ilterheden kan doseres lidt anderledes.

Bare en tanke.

Ha’ det godt derude - med eller uden spædbørn på armen. Eller øl på bordet.

De lignede nogen, der ikke helt vidste, om de var mest til fest eller til bægerklang og derfor havde kastet sig over begge dele.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Podcasts

Lyt: PFOS- forureningsskandale vokser – Er der en voksen til stede?

Danmark For abonnenter

Travlhed koster på patienternes helbred

Danmark For abonnenter

Alec Baldwin dræber kvinde i filmulykke

Danmark For abonnenter

Dansk fregat skal holde piraterne væk

Pirateri: Esbern Snare var en magtfuld stormand i den kendte Hvide-slægt. Han førte korstog og udkæmpede blodige slag for over 800 år siden.

Debat

Debat: Danske fiskere skal have kompensation for brexit nu

Debat: Kort efter brexit stod mange fiskere med håret i postkassen. For det betød, at de måtte vinke farvel til adskillige fiskekvoter og lide et stort økonomisk tab. Derfor gjorde det ondt, da fiskeriministeren i sommer meddelte, at EU’s statsstøtteregler stod i vejen for at udbetale kompensation til de fiskere, der måtte sande, at det var blevet sværere at skaffe mad på bordet.

Indland

Vilde fugle i Vadehavet er blevet smittet med fugleinfluenza

Vilde fugle i både den danske og tyske del af Vadehavet er blevet konstateret smittet med fugleinfluenza.

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Debat

Debat: Grøn omstilling er ikke skyld i den store elregning - tværtimod

Debat

Debat: Danskerne skal ikke ufrivilligt støtte islam

Debat

Debat: Vandet skal være til at drikke

Debat For abonnenter

Meningsmager Marianne Lyngby Pedersen om at blive censureret på nettet: Ingen bare baller og våben her

Erhverv For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge