Annonce
De kunne også noget, svømmerne i Kolding for en hundrede års tid siden. Ikke mindst ham dem store, der står i midterste række som nr. 4 fra højre. Alfred Meiling hed han og var dansk mester i 1923. Arkivfoto: Kolding Svømme-Klub
Kultur

Dr. Monsters Klumme: Med sin kåring af det største idrætsnavn underminerer DIF sin egen mangfoldighed

Spænd lige hjelmen, for her kommer en beretning, som er kendetegnet ved to ting: 1. Den er sand. 2. Michael Laudrup vil kunne lide den.

Anledningen er kåringen af alletiders største navn gennem Danmarks Idrætsforbunds 125 år. Den fandt sted i lørdags, og netop Michael Laudrup endte med at blive udnævnt som den største på tværs af idrætsgrene, generationer, tidsepoker og vilkår.

Med dette spand af år kan jeg vist god tillade mig af gå tilbage til sommeren 1923. Da fandt de danske mesterskaber i svømning sted i Helgoland-badeanstalten i Øresund.

Svømningens paradedisciplin, 100 meter crawl, eller 100 meter fri, som er det officielle navn, tiltrak sig som altid opmærksomhed.

I Politikens foromtale blev fem af de seks finalister gennemgået ved navns nævnelse. Artiklen sluttede med en kort omtale af den sjette: "Desuden deltager en svømmer fra Kolding."

Hvad Politiken ikke ville, vil jeg gerne: fortælle navnet. Det var Alfred Meiling. I øvrigt vandt han.

Nogle få år efter lærte han børn at svømme i Kolding Fjord. En af dem var min far.

Da han vandt det danske mesterskab, svømmede han de 100 meter i tiden 1 minut og 7 sekunder, som var klubrekord hjemme i Kolding Svømme-Klub.

Den rekord stod helt frem til 1965, da en åndsbolle af en teenager hoppede i bassinnet i Kolding Bad, hvor Meiling nu var livredder, og svømmede som død og helvede for at komme op på land og blive tør i en fart. Det var min storebror.

Da Meiling fyldte 80 år i 1984, var jeg ung journalist og lavede fødselsdagsinterviewet med ham i Kolding Folkeblad. Hverken Meiling eller avisen er blandt os længere. Men minderne lever.

Mindet om ham blussede op i forbindelse med kåringen af Michael Laudrup.

Hundredvis, ja tusindvis, af danske idrætsfolk har i tidens løb vundet et mesterskab ligesom Alfred Meiling. Det er næsten alle ukendte historier i dag, men de føjer sig til Laudrups pointe i takketalen. Her påpegede han det absurde i at sammenligne den slags og gøre dét til en konkurrence.  Enhver stor sejr er på egne præmisser den største.

Det er næsten skammeligt, at DIF med denne kåring således underminerer sin egen mangfoldighed. Bare det at lade nutidens præstationer måle sig med resultater og idrætsfolk, som ingen nulevende nogen sinde har set, er komplet meningsløst og uladsiggørligt.

Laudrup var en fodboldspiller af en anden verden. Men var Sophus Krølben ikke også det? Han scorede 10 mål, da Danmark slog Frankrig 17-1 ved OL i 1908. Dog noget.

Vi kan ikke vide, om han og andre fra hans tid i virkeligheden er bedre end dem i vores tid. Eller hvor endnu meget bedre de ville have været, hvis de havde spillet under den professionalisme og de træningsmetoder og vilkår, vi kender i dag. Noget tilsvarende gælder for alle andre idrætsgrene.

Næsten endnu værre bliver det - og det er Michael Laudrup selv inde på i sin takketale - når man sammenligner forskellige præstationer i forskellige idrætsgrene.

Hvem i alverden kan afgøre, at netop hans "det er genialt, det der"-scoring til 3-1 mod Uruguay ved VM i 1986 eller nogle af hans andre mål, frispilninger og driblinger er mere beundringsværdigt, end da Stefanie Fryland Clausen blev Danmarks første kvindelig OL-guldvinder med sin tårnspringssejr ved OL i Antwerpen i 1920?

Det er usammenlignelige størrelser, og kan vi nu ikke bare snart få lov til at nyde noget ekstraordinært uden at skulle tage stilling til, om der findes noget andet, der er mere ekstraordinært?

Men tak for talen, Laudrup. Måske den bedste og mest bevægende, nogen dansk sportsma ... hov, hov den slags sammenligninger kan man ikke lave.

Men den var næsten på niveau med dengang i 2006, da Danmarks bedste fodboldspiller nogen sinde blev kåret. Hvilket var lige så idiotisk. Vedkommende indledte da også sin takketale ved at kigge ned på Allan Simonsen. Så sagde han: "For fanden, Allan, den skulle du jo have haft."

Det var Michael Laudrup. En stor og fin sportsmand, det er han. Det var Alfred Meiling også. Godt nok havde han lidt svært ved anerkende, at min bror tog rekorden fra ham 42 år efter. Meiling svømmede i koldt og bølgefuldt havvand på 100 meter bane, min bror satte rekorden i et moderne, opvarmet 25 meter bassin med skvulperender, tre vendinger og dertilhørende afsæt fra bassinvæggene. Nymodens pjank, syntes Meiling.

Ikke desto mindre pralede han derhjemme af sine efterfølgere, har hans datter fortalt mig.

Her kan jeg så ikke dy mig for at fortælle om min sejr i 50 meter rygcrawl for drenge ved stævnet, der indviede svømmehallen i Kolding 17. april 1971. Det var stort i sig selv, men det kunne ikke hamle op med noget, der skete nogen tid senere. Da stod jeg over for Meiling. Han stak på næven og sagde: "Godt svømmet."

Større kunne det ikke blive. Jeg tror, Laudrup forstår mig.

At lade nutidens præstationer måle sig med resultater og idrætsfolk, som ingen nulevende nogen sinde har set, er komplet meningsløst og uladsiggørligt.

Forsiden netop nu
Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Styrelse maner til ro efter fund af giftstof i Odense-kød: 'Meget lille risiko' for skadelige konsekvenser

Udland

USA advarer Rusland mod angreb og lover Ukraine materiel støtte

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Ukraine/USA/Rusland: Mens Vesten i stigende grad frygter en russisk invasion af Ukraine, tager ukrainerne selv situationen med ophøjet ro.

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Leo Pharma vil over de næste to år nedlægge 1000 stillinger.

Udland

Danskere advares - situation i Ukraine kan ændres hurtigt

Danmark

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

Indland

Nye tal: Her er de mest populære børnenavne

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Debat

Provokunstneren Uwe Max Jensen i læserbrev: Jeg skylder Novak Djokovic en undskyldning

Erhverv

Novak Djokovic og fruen har købt dansk coronaselskab

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

DBU: Sidste års succes for dansk fodbold skal bruges til at styrke fællesskabet