Annonce
Siden starten af coronapandemien har fitnesscentrene mistet 20 procent af medlemmerne. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Erhverv

Fitnessdirektør Kaare Dahle giver politisk opsang: - Vi er ligesom minkbranchen blevet fuldstændig smadret af staten

Landets fitnesscentre bløder medlemmer, og den ellers sædvanligt gode januar har på ingen måde rettet op på det. Brancheorganisationen SMV Danmark og direktør i Local Fitness retter hård kritik mod regeringen.

Corona: - Fitnessbranchen er ligesom minkbranchen blevet fuldstændig smadret af staten igennem de sidste to år.

Så kontant er meldingen fra Kaare Dahle, der er administrerende direktør i Local Fitness, der har 24 fitnesscentre fordelt i Jylland og på Bornholm.

Er det ikke lidt højt sat, I blev jo ikke definitivt lukket?

- Vi har været lukket ned to gange, og det er nu den tredje højsæson, vi ikke har. Så nej, det er ikke lidt højt sat op. Det er meget alvorligt, for du kan ikke drive forretning uden kunder, så selv om du har åbent, nytter det ikke noget, når man skræmmer en hel befolkning til at blive væk. Vi har tabt hjernedødt mange penge på det her.

Tallene viser en branche, der står noget plukket tilbage efter corona. Januar er normalt måneden, hvor fitnesscentrene for alvor skal skaffe nye kunder i butikken. Men igen i år er historien en anden.

Det er virkelig uheldigt, fordi det er den gruppe, som har mest brug for at holde sig i gang, som holder op med at være aktive, fordi de i en eller anden grad bliver skræmt væk fra deres normale træningsvaner.

Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMV Danmark

Indtil videre har centrene kun fået halvdelen af de medlemmer, de plejer, i perioden. Og det er skidt nyt, da fitnesscentrene har mistet 20 procent af medlemmerne siden starten af corona.

- En ting er centrene, men det koster også samfundet milliarder i form af dels ekstra sygedage og flere sundhedsudgifter, når danskerne er inaktive, siger Kasper Munk Rasmussen, der er chefkonsulent i SMV Danmark, der er brancheorganisation for de danske fitnesscentre og andre små og mellemstore virksomheder.

Organisationen har forhørt sig hos 203 fitnesscentre, og ifølge Kasper Munk Rasmussen er det særligt uden for de fire største byer, at det store fald i medlemmer kan ses. Det er til trods for, at de områder har lavere smittetal. Chefkonsulenten mener, at det skyldes, at befolkningen i de områder er ældre, så folk er mere forsigtige.

- Men det er virkelig uheldigt, fordi det er den gruppe, som har mest brug for at holde sig i gang, som holder op med at være aktive, fordi de i en eller anden grad bliver skræmt væk fra deres normale træningsvaner, fortæller Kasper Munk Rasmussen.

Svækket af restriktioner

Hos brancheorganisationen bliver udviklingen især tilskrevet de politiske restriktioner og den retorik, der har været dominerende om mindre aktivitet i samfundet. Men der er intet til hinder for at få gang i kroppen igen, siger idrætsordfører i Socialdemokratiet Malte Larsen.

- Vi er stærkt interesserede i, at folk kommer i gang igen. Vi skal ikke opfinde egne regler. Hvad sundhedsmyndighederne udstikker, er fornuftigt, og så kan man opføre sig fornuftigt inden for rammerne.

Malte Larsen forstår, at fitnesscentrene savner økonomien, som den så ud før corona, men peger på, at det også er vigtigt at få gang i Foreningsdanmark igen.

- Der er også foreninger, der ikke har det samme aktivitetsniveau endnu. Forhåbentligt kommer det. Jeg har kun en opfordring til, at man vender tilbage til sine foreninger i det omfang, det overhovedet kan lade sig gøre.

Danmarks Idrætsforbund (DIF) mistede i coronaens første år, 2020, godt 90.000 medlemmer. Det svarer til en medlemstilbagegang på knap fire procent. Direktør Morten Mølholm Hansen frygter, at tallet er endnu højere for 2021 grundet mere omfattende restriktioner.

- De fire procent er ikke en katastrofe, men vi har mistet medlemmer, og vi er kede af, at vi især mister børnene og de svageste grupper.

Modsat fitnessbranchen mener Morten Mølholm Hansen, at politikerne har være lydhøre over for idrætten under pandemien.

- Jeg synes, at vi havde en periode, da der blev åbnet op sent i foråret og i efteråret, hvor politikerne var med til at understrege, hvor vigtigt det var, at der var et aktivt fritidsliv. Jeg tror, der ligger en forskel på vores sektorer. Vi føler, at politikerne har en forståelse for, at man skal huske børnenes trivsel.

Skrappe midler

Hos Kaare Dahle giver det ikke megen trøst, at regeringspartiets idrætsordfører, Malte Larsen, tror, at det forhåbentlig snart vender. Kaare Dahle mener, at den skade, der er sket, kræver større tiltag. Samtidig påpeger han, at fitnesscentrene også er ramt af de høje el- og varmepriser, der har skruet omkostningerne i vejret.

- Mange mennesker har fundet noget andet at lave, men rigtig mange er blevet dovne. Det kan vi sige uden at blinke, fordi vi kender dem alle sammen. Det er dem, der efter første og anden nedlukning ikke gider mere, fordi de har været derhjemme så længe.

- Vi kender det også fra os selv, hvis man bare har været inaktiv i en uge eller to, så er det svært at komme tilbage på løbebåndet. Hvis man så har været inaktiv i et år eller to ... overvej, hvor svært det så er, siger Kaare Dahle.

SMV Danmark håber også på, at der kommer flere tiltag fra politisk side. Særligt finder organisationen inspiration i, at regeringen er begyndt at forhøje afgifterne markant på produkter, der er sundhedsskadelige.

Derfor forestiller Kasper Munk Rasmussen sig, at man omvendt kunne indføre et fradrag for nogle af de produkter, der gavner folkesundheden - såsom et fitnessabonnement. Det er en model, der er kendt fra eksempelvis Sverige.

- For staten er det en god forretning i sidste ende, hvis man kan undgå at belaste sundhedsvæsenet. Og vi kan jo se, at det koster milliarder for samfundet, at folk er fysisk inaktive - i tabte arbejdsdage, flere indlæggelser og anden sundhedsbehandling.

Kaare Dahle vurderer, at de 24 fitnesscentre, som han er direktør for, har mistet et tocifret millionbeløb på baggrund af de restriktioner, der er blevet indført. Han har derfor tænkt nogle af de samme tanker som SMV Danmark.

- Ligesom man valgte at forgylde håndværkerne ud af det blå med et kæmpe håndværkerfradrag, som fik hele Danmark til at renovere deres hjem, burde man overveje at lave et fradrag for fitness, ligesom man har i andre lande, mener han.

Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Indland

Borgmester i Grønlands største kommune stopper efter boligsager

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani