Annonce
Private virksomheder er stort set de eneste, der skaber nye job i landdistrikterne. Her er vi hos Haarslev Industries i Nordfyns Kommune. Arkivfoto: Michael Bager
Erhverv

DI-udspil skal skabe job uden for de større byer

Dansk Industri mener ikke, at regeringen gør nok for at sikre beskæftigelse og uddannelse i landdistrikterne. Nu kommer organisationen med sit eget udspil med 44 idéer til, hvordan fraflytningen fra landet kan bremses.

Landdistrikter: En fjerdedel af danskerne bor i landdistrikterne, men de bliver ældre og ældre, fordi de unge rykker til landets større byer.

Samtidig falder antallet af offentlige jobs uden for byerne, og dermed er der kun erhvervslivet tilbage til at sikre beskæftigelsen.

- Selvom man har udflyttet offentlige arbejdspladser, så batter det ikke. Det eneste, der reelt batter er, at erhvervslivet har adgang til at skabe arbejdspladser ude omkring i landdistrikterne, siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri (DI), til Avisen Danmark.

Han fortæller, at fra 2013 til 2020 - lige op til coronakrisen - stod de private virksomheder bag 98 procent af fremgangen i beskæftigelsen på samlet mere end 170.000 fuldtidspersoner i Danmark. Og i landkommunerne er de private virksomheder den eneste årsag til fremgang i beskæftigelsen.

DI offentliggør nu sit eget udspil til, hvordan det gøres lettere for små og store virksomheder at blive boende og udvikle sig i yderområderne.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) kalder sig også for minister for landdistrikter, men gør han nok for at løfte den dagsorden?

- Jeg oplever, at han oprigtigt og reelt har en passion for landdistrikterne. Men jeg har ikke set et katalog med 44 eksempler på, hvad vi skal gøre. Det, som vi kommer med, ligger lige til højrebenet, især for en erhvervsminister, og derfor håber vi, at han faktisk vil gøre noget ved det, siger Lars Sandahl Sørensen.


Det, der har båret landdistrikterne igennem de sidste ti år, er udenlandsk arbejdskraft. Det har vi meget præcise data for. Det kan godt ske, at de (politikerne, red.) ikke kan lide at høre det, men hvis det hele bygger på, at vi har adgang til udenlandsk arbejdskraft, så er vi nødt til at sige, at det skal være lettere at tiltrække de medarbejdere.

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri


Tre store problemer

Han peger på tre store problemer, der først og fremmest skal løses.

Først og fremmest mangler virksomhederne adgang til kvalificeret arbejdskraft. Særligt faglært arbejdskraft er en mangelvare i landkommunerne. I en DI-undersøgelse fra juli angiver 36 procent af industrivirksomhederne, at manglen på arbejdskraft begrænser deres produktion.

Problemet hænger tæt sammen med det andet store problem, manglen på sammenhængende uddannelsesforløb, der gør det nemmere for de unge at uddanne sig og dernæst blive boende i landdistrikterne.

Og endelig er der behov for et løft af infrastrukturen. Det gælder både digitalt, hvor egne af landet stadig halter bagud med manglende fibernet og dårlig mobildækning, og det gælder vejene og kvaliteten af den kollektive trafik.

- Vi skal overveje, om vi vil have et samfund, hvor det stort set kun kan lade sig gøre at leve i en større by. Er det sådan et samfund, vi ønsker os? Du kan næsten ikke finde nogen, der synes, at det er en god idé, siger Lars Sandahl Sørensen.

Men flytningen fra land til by er jo en global udvikling. Kan man reelt gøre noget ved det?

- Jeg mener ikke, at vi skal lægge os ned og dø. Danmark har en enestående mulighed for at imødegå den udvikling på en klog måde, og der sker nogle interessante ting i øjeblikket. Flytningen sker jo lige nu ikke kun til storbyerne Aarhus, København, Odense og Aalborg, men også til andre større provinsbyer som Vejle, Horsens, Næstved, Holstebro og mange andre. Hovedparten af de større danske byer ser i øjeblikket en fremgang, siger Lars Sandahl Sørensen.

Udspillet fra Dansk Industri

Her er et udvalg af forslag fra DI-udspillet "Hele Danmark skal blomstre": 

 • Gør det lettere at hente faglærte fra lande uden for EU
 • Drop den ekstra høje skat på højtuddannede og specialister på landet
 • Tillad kontorfællesskaber til fjernarbejde i tomme gågader
 • Indfør et nyt automatisk pendlerfradrag
 • Etabler en fond til at sikre investeringer i kyst- og naturturisme
 • Beløn kommuner med mange private arbejdspladser
 • Bedre skattevilkår ved generationsskifte
 • Forpligt kommunerne til samarbejde om planer på tværs af kommunegrænser
 • Forpligt erhvervshusene til at servicere flere virksomheder på landet
 • Involver erhvervsliv og kommuner før uddannelsespladser flyttes
 • Styrk uddannelsestilbud og -kvalitet og med lokale campus
 • Bliv boende og tag din uddannelse digitalt
 • Skab bedre muligheder for avanceret digitalisering til virksomheder i hele Danmark
 • Ny eller bedre lokal infrastruktur.

Kilde: DI

Lokale uddannelser

DI er ikke tilhænger af regeringens uddannelsesaftale, der blev præsenteret tidligere på året og skal sikre flere uddannelsesmuligheder uden for de store byer. Modstanden skyldes udsigten til færre uddannelsespladser i storbyerne og dårligere uddannelseskvalitet.

DI anbefaler i stedet, at når uddannelsesinstitutionerne opretter lokale uddannelsespladser væk fra deres hovedinstitutioner, så bør det ske i en tæt dialog med virksomheder, erhvervsklynger og kommuner i området. Så sikrer man, at de færdiguddannedes kompetencer matcher behovet på det lokale arbejdsmarked.

- Overskriften er jo, at du kan ikke udvikle en virksomhed, hvis du ikke kan få medarbejdere. Så enkelt er det. Det er forskellen på, om du har en negativ udvikling eller en positive udvikling, for arbejdspladser giver også skatteindtægter, siger Lars Sandahl Sørensen.

Udenlandsk arbejdskraft

Han taler derfor også åbent om behovet for mere udenlandsk arbejdskraft, og han gentager DI’s ønske om at få sænket beløbskravet, hvor arbejdskraft fra lande uden for EU skal tjene en vis løn for at kunne opholde sig i Danmark.

- Det, der har båret landdistrikterne igennem de sidste ti år, er udenlandsk arbejdskraft. Det har vi meget præcise data for. Det kan godt ske, at de (politikerne, red.) ikke kan lide at høre det, men hvis det hele bygger på, at vi har adgang til udenlandsk arbejdskraft, så er vi nødt til at sige, at det skal være lettere at tiltrække de medarbejdere, siger Lars Sandahl Sørensen og tilføjer:

- Det gode ved udenlandsk arbejdskraft er, at den kommer, når der er behov for den, og hvis der ikke er behov for den, så tager den hjem.

Erhvervsminister Simon Kollerup har haft adgang til at læse DI’s udspil og har lyttet til Lars Sandahl Sørensens kritik af regeringens manglende indsats over for landdistrikterne.

- Der skal være gode muligheder for at drive virksomhed i hele Danmark. Derfor glæder det mig også, at Dansk Industri har fokus på at styrke balancen mellem land og by. Der er et stort potentiale i landdistrikterne, som er fyldt af gode folk med nye idéer og praktisk erfaring, som kan hjælpe os med at løse morgendagens udfordringer. Det potentiale skal vi forløse og drive fremad, skriver Simon Kollerup i en e-mail til Avisen Danmark.

- Vi skal overveje, om vi vil have et samfund, hvor det stort set kun kan lade sig gøre at leve i en større by, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, Dansk Industri. Pr-foto
Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland

Thailand åbner for vaccinerede danskere fra november

Udland

Storbritannien har højeste smittetal siden midten af juli

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge