Annonce
Kristian Thulesen Dahl (DF) stiller krav om hjælp til de ældres varmeregning ved forhandlingsbordet, når Finansloven for 2022 skal på plads. Foto: Johnny Pedersen
avisendanmark.dk

DF vil kompensere ældre for højere varmeudgifter: - Det er ikke rimeligt, at de skal skrue ned for varmen til vinter

Dansk Folkeparti vil have de ældres varmeregning på Finansloven. Folkepensionister skal ikke betale regningen for de stigende energipriser, som snart falder sammen med vinterens komme, lyder det fra partiets formand. Regeringen er dog allerede opmærksom på problemet, men lover ikke varmehjælp på forhånd.

Ældre- og finanslov: Energipriserne er på himmelflugt som følge af corona, mindre vind og Ruslands gas-grådighed, og derfor mener Dansk Folkeparti, at ældre skal kompenseres for varmeregningen denne vinter. Det stiller partiet som krav til finansminister Nicolai Wammen (S), når Finansloven for 2022 skal forhandles endeligt på plads lige om lidt.

- Vi, der er på arbejdsmarkedet, skal nok klare den midlertidige ekstraregning på varme. Men der er masser af pensionister i vores land, som ikke har råd til det, og som i forvejen kun lige får tingene til at hænge sammen, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

- Vi synes ikke, det er rimeligt livskvalitetsmæssigt, at de ældre skal begynde at skrue ned for varmen i løbet af vinteren og undgå at få besøg, fordi det er koldt i deres hjem, eller her op mod jul skal bekymre sig om ikke at have råd til børnebørnenes gaver.

Derfor stiger priserne

Når eksperter har fastslået en merregning på op til 3.000 kroner i oktober-december i forhold 2020, så skyldes det primært tre årsager:

  1. Coronakrisen har sat et kraftigt aftryk i priserne. I takt med genåbningen er efterspørgslen fløjet i vejret, men samtidig er udbuddet lavt.
  2. Mindre vind og regn spiller også ind. Vindmøllerne har eksempelvis ikke leveret lige så meget strøm som håbet. 
  3. Russerne sidder på en tredjedel af den gas, der bruges i Europa, og præsident Vladimir Putin har fået kritik for ikke at levere nok, selv om Europa trænger.

Ældresagen, der har over 900.000 medlemmer, deler bekymringen.

- Der skal noget politisk handling til på området, for vi oplever, at flere medlemmer henvender sig, fordi priserne stiger voldsomt. Det er en ekstraordinær situation med stigninger på 25-50 procent, som endda kan tage til over vinteren, og de ældre kan ikke gøre så meget, fordi de har en fastlåst økonomi og kun folkepensionen at læne sig op ad, siger vicedirektør i Ældresagen Michael Teit Nielsen.

Bør tages af coronakrigskassen

Ifølge Ældresagen har knap hver tredje folkepensionist en så lav årlig indkomst ved siden af folkepensionen, at de allerede nu har ret til et maksimalt varmetillæg fra staten på 9.524 kroner for en enlig i 2021 og 7.499 kroner for et par. Foreningen mener, at en ændring af varmetillægget er et godt sted at starte.

Vi synes ikke, det er rimeligt livskvalitetsmæssigt, at de ældre skal begynde at skrue ned for varmen i løbet af vinteren, undgå at få besøg, fordi det er koldt i deres hjem, eller her op mod jul bekymre sig om ikke at have råd til børnebørnenes gaver.

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti

Og en udvidelse af varmetillægget kunne også været et bud på en løsning, siger Thulesen Dahl, men han vil ikke lægge sig fast på en bestemt metode. Det kan være alt fra at kigge på pensionstillægget, ældrechecken eller varmetillægget, påpeger DF-formanden.

- Vi har i forvejen en ordning med varmetillæg til de dårligst stillede, men der taler vi om en forholdsvis lille gruppe, så jeg kunne godt unde en bredere gruppe af pensionister at få hjælp til de her udgifter. Men foreløbigt handler det om at sparke døren ind til regeringen og gå i dialog med alle partier, og så må vi se, hvor langt pengene rækker, siger Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti vurderer, at den rette hjælp til de ældre vil koste omtrent 2-3 milliarder kroner. Partiformanden forklarer, at kompensationen ifølge DF skal være en del af  coronaberedskabet og altså bør betales via coronakrigskassen, fordi virussen har været med til at skabe de ekstra omkostninger.

Regeringen anerkender problemet

Imidlertid er de ældres varmeregning allerede kommet regeringen for øre.

- Vi anerkender i høj grad den udfordring, mange mennesker står i, heriblandt også de ældre og andre udsatte grupper i forhold til de stigende energipriser. Men jeg kommer ikke til at lægge mig fast på det ene eller det andet bud forud for forhandlingerne, det er noget, vi tager ved bordet, siger Christian Rabjerg Madsen, finansordfører i Socialdemokratiet.

Et af de andre forslag, som skal hjælpe de ældre, kommer fra regeringens støtteparti SF.

- Vi ønsker også, at borgere med de laveste indtægter skal kompenseres for de stigende priser. Men det mener vi helt generelt skal ske via den grønne check, som vi til gengæld ønsker udvidet, siger Lisbeth Bech-Nielsen, der er finansordfører i SF.

Den grønne check er et fradrag til borgere med lavest indkomst, der sker helt automatisk på forskudsopgørelsen. Tiltaget blev indført i 2010 som følge af højere energi- og miljøafgifter, men er siden 2014 blevet kraftigt beskåret.

Hos Venstre går man heller ikke efter et udvidet varmetillæg, siger finansordfører Troels Lund Poulsen i et mailsvar.

- Venstre er enig i, at vi skal gøre mere for vores ældre medborgere, og at vi generelt skal gøre det billigere at være dansker. Et udvidet varmetillæg er dog ikke en prioritet for Venstre, men vi har særligt fokus på at give vores ældre frihed til at vælge den mad, den rengøring og den pleje, de selv ønsker. Det handler om at tage udgangspunkt i den enkelte, så du får netop det, du foretrækker, skriver han.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik findes der godt en million folkepensionister i Danmark. Grundbeløbet for folkepension lyder i 2021 på 78.216 kroner, hvilket giver folkepensionisterne 6.518 kroner til rådighed om måneden.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Film: På en nøgen, stenet bakketop ligger lille Ada begravet. For forældrene, Maria (Noomi Rapace) med de triste øjne og stovte, stolte Ingvar (Hilmir Snær Gudnason), der græder stille for sig selv ude på marken, triller tilværelsen udsigtsløst og tungt af sted.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Debat

Debat: Varmeudgifterne skal ned - og fossile brændstoffer skal udfases

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark