Annonce
Dansk Folkeparti ser gerne, at alle danske køer kommer på græs om sommeren. Det er bare ikke altid, at udelivet gør koen lykkelig, forklarer eksperter. Arkivfoto: Christian Agerskov Munk
Erhverv

DF vil have køer på græs - men nogle køer foretrækker stalden

I den ideelle verden gik køerne på græs om sommeren. Men når kun halvdelen af dyrene møder en åben himmel i ny og næ, så skyldes det, at udelivet ikke nødvendigvis er så attraktivt, som det ser ud.

Landbrug: "Tiden er inde til at slippe køerne løs og lade dem komme på græs i hele Danmark." Sådan lød det i et debatindlæg fra Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard i weekenden i Avisen Danmark.

Dyrevelfærdsordføreren og den tidligere formand for Folketinget mener, at vi herhjemme bør gøre som vores naboland Sverige og stille krav om, at alle de drøvtyggende dyr bag mælk og ost skal gå udenfor om sommeren. Det er ifølge Pia Kjærsgaard det bedste ko-liv. Og den holdning bakkes op på Twitter af Enhedslistens stedfortræder på Christiansborg, Rasmus Vestergaard Madsen, som er økologisk landmand.

I supermarkedet er mælkekartoner da også prydet med glade dyr på græsmarker, så langt øjet rækker. Ligesom vi hvert år fejrer køernes festdag, når især økokøer hopper og danser ud i det fri i sommerhalvåret.

Alligevel kom kun en god fjerdedel af vores halve million malkekøer ud i naturen sidste år. Og hvis det bedste ko-liv vitterligt er på græs, hvordan hænger det så sammen med de faktiske forhold? Avisen Danmark har spurgt en række eksperter.

Nemmere at være inde

- Der er sket en udvikling de sidste 20-30 år, som er gået fra, at alle til kun ganske få malkekøer kommer ud på græs i dag, siger Troels Kristensen, der er seniorforsker på Aarhus Universitet.

Han forklarer, at antallet af køer per besætning hele tiden stiger, og hver gang der kommer flere køer, kræver det flere græsmarker.

- Der bliver langt fra stald til græsmark, kan man sige, og det giver en strukturel begrænsning for ret mange gårde. Der vil gå alt for meget tid med at gå fra stald til græs, som går fra selve malkningen og tiden til at æde foderet i og dermed koens hviletid, siger Troels Kristensen.

I det hele taget er det mere besværligt for landmænd at have køer udenfor.

- Det er langt lettere at have dyrene indenfor, hvor du kan skabe en ensartet dagligdag året rundt. Når du lukker dyr ud, får du mange flere forskellige faktorer at tage højde for. Ligesom det er påvist, at deres produktivitet er lavere, når de går ude og skal æde en betydelig del af deres foder via afgræsning, siger han.

Det handler langt hen ad vejen om at opretholde en sund forretning, påpeger han. Og hvis man går skridtet videre og tager dyrene udenfor hele året, så må landmænd også give afkald på marker, der bruges til afgrøder.

- Hele præmissen for at diskutere køer på græs bunder i, om man vil opretholde en rentabel produktion af mælk eller ej. Når vi snakker malkekøer, giver det bare ikke mening i produktionsøjemed, at de skal gå ude året rundt, siger Troels Kristensen.

Et komplekst ko-liv

Går vi væk fra det praktiske og kigger på, hvad der så at sige gør koen glad, så kan det være en lige så broget affære som dyrenes plettede pels.

- Køer, som går ude, har som regel en del fordele, fordi de har større mulighed for at udfolde naturlig adfærd, har mere plads, kan undvige hinanden og har bedre mulighed for social adfærd, siger Lene Munksgaard, der er professor på Aarhus Universitet og ekspert i køers adfærd.

Kvæg på græs

  • Danmark huser godt 1,5 millioner kvæg fordelt ud over næsten 13.000 bedrifter. Godt en halv million af dem er malkekøer.
  • 47 procent af dyrene kommer på græs i mindst en del af året. 2 procent af dyrene er ude hele året.
  • Malkekøer kommer mindst på græs. I 2020 havde lidt over 70 procent af malkekøer ikke udeadgang i løbet af året.
  • Ser man på kvæg til avl og kødproduktion var det samme tal lidt over 40 procent.
  • Over halvdelen af det konventionelle kvæg har slet ikke adgang til udearealer med græs, mens økologiske kvæg har adgang mindst fire måneder om året, hvilket mest skyldes krav om adgang til udearealer for netop det økologiske kvæg. 

Men selvom det kan være fedt at gå under åben himmel, så betyder ikke, at velfærden i stalden er dårlig, påpeger hun.

- En velindrettet kostald kan sagtens tilgodese mange af de førnævnte ting. Og på dage, hvor der er 30 graders varme og høj solskin, kan det være bedre for koen at være i en ventileret stald. Ligesom en kold og våd regnvejrsdag kan gøre, at de hellere vil være i stalden end på marken. Så det er ikke så enkelt, at de altid har det bedre, når de går udenfor, siger hun.

Spørger man dyrlæge Helle Slot, der er formand for kvægfaggruppen i Den Danske Dyrlægeforening, er svaret heller ikke så ligetil.

- Det er fint, at dyrene kommer ud, for det er sundere for dem at gå på noget, der er blødt, end noget der er hårdt. Kvæg er ikke designet til at gå på et hårdt underlag af cement, som der typisk er i stalden. Men der er både fordele og ulemper ved at gå udenfor, siger Helle Slot.

Kan betyde sult og sygdom

En af udfordringerne ved udelivet er, at det kan være svært at få nok mad i dyrene.

- Dengang man havde 20-50 køer, skulle der ikke mange kvadratmeter jord til at mætte dem. Men i dag har en bedrift måske 1000 malkekøer, som hver især giver 30 liter mælk om dagen, og så nytter det ikke noget, at koen skal gå flere kilometer for at få foder nok til at opretholde ydelsen. Den skal jo også bruge tid på at ligge og tygge drøv og kommer derfor i tidsnød, siger Helle Slot.


Hele præmissen for at diskutere køer på græs bunder i, om man vil opretholde en rentabel produktion af mælk eller ej.

Troels Kristensen, seniorforsker på Aarhus Universitet


Når det kommer til græsset, er det heller ikke ligegyldigt, hvilken stand det grønne underlag er i. Her spille både geografiske forskelle og vejret en rolle.

- Jordkonsistensen er afgørende for, om græsmarken er egnet til at gå på. Hvis det regner meget, og marken bliver mudret, kan kvæget få skader på ben og klove og derved få en række sygdomme. Det svarer lidt til, hvis vi havde vores fødder konstant i vand, så bliver de også mere porøse og modtagelige overfor bakterier og andet skidt, siger Helle Slot.

I 2020 havde lidt over 70 procent af malkekøer ikke udeadgang i løbet af året. Arkivfoto: Morten Pedersen

Dyrlægen forklarer, at køer der går udenfor, også har større risiko for en bestemt type yverbetændelse, som skyldes fluer.

- Men på den anden side, er der andre typer af yverbetændelse, som optræder hyppigere inde i stalden end udenfor, så generelt kan det være rigtig svært at sige, at det ene er bedre end det andet, slutter Helle Slot.

Forsiden netop nu
Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Dyrby holder fri et par dage fra B.T. efter anklager

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Indland

To ud af tre kommuner når coronagrænse og anbefales tiltag

Udland

EU-Kommissionen opfordrer til hurtigt at give boostervacciner

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

USA: USA's højesteret går nu i gang med at vurdere en lov fra staten Mississippi. Den kan få vidtrækkende konsekvenser for alle i USA.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Danmark

Overblik: 12 boligområder er på liste over parallelsamfund - fire er blevet fjernet

Danmark For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Erhverv

Næsten hver anden solgte bil i november var grøn

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer