Annonce
- Tøsedrenge! Kristen Poulsgaard var hidsig på Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup under Fremskridtspartiets landsmøde i Århus i 1995. Det var dengang, Fremskridtspartiet for alvor faldt fra hinanden, og Dansk Folkeparti opstod samme år. Foto: Erik Jepsen/Nordfoto/Ritzau Scanpix
Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Balladen og kampen om magten i Dansk Folkeparti sender mindelser tilbage til dengang, Fremskridtspartiet slog revner og gik i opløsning i 1990'erne. Avisen Danmark leder efter paralleller mellem dengang og nu hos blandt andre Kristen Poulsgaard og Aage Brusgaard, der stadig holder liv i Fremskridtspartiet.

Frem- og tilbageskridt: "TØSEDRENGE!" råber Kristen Poulsgaard fra talerstolen. Vi er til Fremskridtspartiets landsmøde i 1995, og Poulsgaard er ved at give to af partiets unge, Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup, en verbal fiskerlussing.

Det er billedet på totalt kaos for åben skærm. Og det er billedet på, at Fremskridtspartiet er ved at blive sprængt i stumper og stykker. En af stumperne hedder stadig Fremskridtspartiet, for partiet findes endnu, og Avisen Danmark har fundet frem til Kristen Poulsgaard, Aage Brusgaard og Niels Højland i det nord- og vestjyske.

Hvad har det med Dansk Folkepartis aktuelle vanskeligheder at gøre? Ikke så meget måske. Men det er dog nogle af hovedpersonerne fra dengang, der har også har hovedroller i Dansk Folkeparti i dag. Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup gik fra Fremskridtspartiet, de skabte Dansk Folkeparti, og både Pia og Tulle har været formand for partiet, mens Skaarup har været den tro væbner for begge.

Trioen har høstet triumfer sammen i mange år med Pia Kjærsgaard som formand. Og med Thulesen Dahl, der var formand, da DF overhalede Venstre og blev blå bloks største parti i 2015.

Og trioen er nu der, hvor Kristian Thulesen Dahl ikke vil mere, og hvor Pia Kjærsgaard ikke vil igen. Og hvor medlemmerne helst vil have Inger Støjberg, som er forhenværende næstformand i Venstre og lige nu løsgænger. Og hvor Morten Messerschmidt gerne vil, men er hovedperson i en svindelsag. Og hvor Marie Krarup og andre ikke vil have ham som formand. Og, og, og.

Jeg tror det parti er en saga blot. Ved næste valg er jeg ikke sikker på, at de er på stemmesedlen, og det får ikke mig til at sove dårligt om natten. De bygger på Glistrups ideer, men de vil ikke kendes ved ham.

Kristen Poulsgaard, tidligere folketingspolitiker for Fremskridtspartiet

Derfor er det på sin plads at bede nogle af de gamle hovedpersoner fra dengang i Fremskridtspartiet om at kigge på sagen. Er DF i gang med noget, der ligner det, der skete i Fremskridtspartiet?

Vi begynder med manden, der er formand for resterne af Fremskridtspartiet, Niels Højland, i Videbæk.

- Jeg kan da godt se, at det ligner lidt. Men jeg har lidt svært ved at snakke om det uden at komme til at at genere nogen, siger han.

Højland sad i Folketinget for Fremskridtspartiet, dengang Glistrup stadig var i partiet - eller måske rettere var partiet.

I cirka ti år har Niels Højland været formand for det, som hedder Fremskridtspartiet, men som mest er en slags social forening for en samling ældre mennesker, der hygger sig til det årlige landsmøde og snakker om de gode gamle dage.

Stædige Glistrup

De gode gamle dage, hvor Glistrup og Fremskridtspartiet kom i Folketinget med 28 mandater i 1973 ved det, der må være alle jordskredsvalgs moder. Fremskridtspartiet blev det næststørste parti, og derudover kom også Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti ind for første gang. De fire gamle partier mistede tilsammen 54 mandater, og mere end en tredjedel af folketingsmedlemmerne blev udskiftet ved det valg.

Fremskridtsmanden Kristen Poulsgaard bor nu på plejehjem i Vemb, men han har stadig markanet meninger. - Jeg tror, Dansk Folkeparti snart er en saga blot, siger han nu fra sin stol på plejehjemmet i Vemb. Foto: Jørgen Kirk

Der kom mange ind, som ikke lignede de gængse politikere. Flere af dem havde ikke interesseret sig for politik, før de blev grebet af Mogens Glistrups ideer om at afskaffe papirnusseri, skat og nedlægge forsvaret til fordel for en telefonsvarer.

En af de nye folketingspolitikere var Kristen Poulsgaard. Han havde været både sømand, arbejdet på et svineslagteri og været fodermester, da Glistrup trak ham med ind i folkestyret på Christiansborg.

Poulsgaard er i dag 86 år og bor på Vemb Plejehjem. Han er ikke så godt gående mere, men han har stadig skarpe holdninger - også når det gælder Dansk Folkepartis muligheder for at komme igennem krisen:

- Jeg tror, det parti er en saga blot. Ved næste valg er jeg ikke sikker på, at de er på stemmesedlen, og det får ikke mig til at sove dårligt om natten. DF bygger på Glistrups idéer, men de vil ikke kendes ved ham, siger han.

Faktisk vil han slet ikke anerkende, at Dansk Folkeparti har været en stor succes i mange år:

- Arh, succes og succes, det kommer an på, hvad man mener med succes. De har jo aldrig fået noget ud af det. Jeg har aldrig stemt på dem, siger han og tilføjer så alligevel:

- Kun én gang, men da blev jeg nærmest tvunget til det, siger han og vil hellere snakke om Glistrup.

Kirsten Jacobsen og Kim Behnke fortsatte Fremskridtspartiet i anden halvdel af 1990'erne, inden det hele gik i opløsning med den nye folketingsgruppe, Frihed 2000. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Også da han skal give sit bud på, hvordan DF kan redde partiet:

- De skal finde én som Glistrup igen, men det kan de ikke, og derfor går partiet nedenom og hjem. En mand som Glistrup kommer kun én gang på 100 år, siger han, men anerkender, at også den politiske guru havde sine fejl:

- Han kunne have opnået meget mere, hvis han ikke var så stædig, men han ville ikke bøje sig. Det var alt eller intet, siger han.

Kristen Poulsgaard har også en politisk melding fra plejehjemmet, som på en måde diskvalificerer ham, men den vender vi tilbage til, for vi skal en tur til Mors.

Sammenlignelige krige

Her bor Aage Brusgaard, som var en hovedperson dengang i 1995, da Poulsgaard bemægtigede sig talerstolen med ordene: "Det er nødret" og talte dunder.

Det var ikke, fordi Aage Brusgaard var uvenner med nogen. Tværtimod var det, fordi han ikke længere ville være den gruppeformand, der skulle sørge for, at der ikke blev krig mellem hans partikammerater. Det var striden om, hvem der skulle være den ny gruppeformand, der fik det hele til at eksplodere.

Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup ville have Poul Nødgaard til posten, mens en anden gruppe ført an af Kirsten Jacobsen ville have Kim Behnke.

Den korte version af det opgør er, at Kirsten Jacobsen-fløjen vandt, og Pia, Kristian og Peter skabte DF.

Jeg husker jo Kristian Thulesen Dahl, der kom ind som sekretær hos os mens han læste jura. Han var dygtig, men han var mere sådan en embedsmand, der var god til tal, end han var sådan en talsmand, der slog igennem

Aage Brusgaard, tidligere gruppeformand for Fremskritsoartiet

Og nu går Aage Brusgaard rundt her på Mors, og ligesom Poulsgaard taler han varmt om Mogens Glistrup. Og selv om Fremskridtspartiets nedsmeltning var en anden tid, genkender en gammel politisk cirkushest alligevel det, der sker i DF.

Arven fra de kaotiske rødder titter frem lige nu. Bedst illustreret ved at det er helt alment accepteret, at man kan blive ny formand, selv om man har en frisk dom for svindel og dokumentfalsk - eller sågar hvis man får en dom i Rigsretten.

Kasper Løvkvists analyse

- Det, der sker i partiet nu, kan man godt sammenligne med det, der skete i Fremskridtspartiet dengang. Der er en fløj, som ville beholde Kristian Thulesen Dahl, og der er én, som vil af med ham, og nu er spørgsmålet så, hvem der skal afløse ham, siger han og ridser hele billedet op med Marin Henriksen, der er kørt ud på et sidespor, Messerschmidt der er god på skærmen, men afventer en dom, og Pia Kjærsgaard, der er meget tavs.

- Jeg husker jo Kristian Thulesen Dahl, der kom ind som sekretær hos os, mens han læste jura. Han var dygtig, men han var mere sådan en embedsmand, der var god til tal, end han var en talsmand, der slog igennem, siger han.

Men Brusgaard kan ikke anvise en vej ud af krisen for DF.

- Jeg er hverken konsulent, journalist eller klog mand, siger han.

Tag stemmeretten fra os

Til gengæld er han fremskridtsmand, og det bliver han ved med at være resten af livet. Der er godt nok ikke nogen, han kan stemme på mere, men der er et landsmøde, som han nødigt går glip af, for der er stadig en lille formue i partiet, og det mærkes én gang om året:

- Vi giver kun 200 kroner i kontingent, og så mødes vi én gang om året på Aulum Kro og får kaffe og brød og en stor bøf med sovs og kartofler og øl og vand, og hvad man nu vil have, siger han.

- Sidste gang var vi 18, tilføjer han.

Tror du, partiet dør med jer?

- Hvis der kommer 15-20 unge mennesker ind, tror jeg godt, partiet kunne blomstre op igen.

Hidtil har partiets lille håb været formand Niels Højlands søn, Markus Højland. Men han er nu skiftet til Nye Borgerlige.

- Jeg tror stadig, der kan komme en opblomstring, men det bliver nok hverken i din eller min tid, siger Aage Brusgaard.

Den her tur rundt i historiens protestpartier og ekspolitikere slutter på Vemb Plejehjem, hvor Kristen Poulsgaard proklamerer, at han aldrig kommer til at stemme igen.

- Hvad fanden skal folk over 70 have stemmeret for? Giv da hellere dem på 16 år lov til at stemme, for det er dem, der kommer til at sidde med regningen. Så siger nogen, at det har de ikke forstand til, men har en på 86 det? Jeg er 86 år, og jeg er færdig med at stemme, siger Kristen Poulgaard.

Det hele - herunder DF - begyndte med Mogens Glistrup, der stiftede Fremskridtspartiet og fik landets næststørste parti. Og på en sær måde hænger den afdøde guru stadig som en skygge nu, hvor der er revner og sprække i DF. Foto: Erik Luntang/Nordfoto/Ritzau Scanpix

Lynanalyse om DF

Kasper Løvkvist, politisk reporter og analytiker på Avisen Danmark:

Dansk Folkeparti åndede lettet op efter deres årsmøde i Herning i september, hvor mange havde talt om potentialet for en nedsmeltning af fremskridtspartiske dimensioner. Det skete selvfølgelig ikke, fordi DF er faktisk blevet et helt andet parti end det Fremskridtspartiet, som det brød ud af.

Og så alligevel: Arven fra de kaotiske rødder titter frem lige nu.

Bedst illustreret ved, at det er helt alment accepteret, at man kan blive ny formand, selv om man har en frisk dom for svindel og dokumentfalsk - eller sågar hvis man får en dom i Rigsretten. Ingen af de scenarier ville overhovedet kunne udspille sig i de gamle partier, som DF hele tiden har villet måle sig op mod. Det hører hjemme i protestpartier, ikke indflydelsespartier, som jo ellers er DF's egentlige fundament - viljen til at søge reel indflydelse.

Og så kan man se det på, hvor beskidt spillet om formandsposten er lige nu. Sådan et spil er altid beskidt i alle partier - hvis det ikke er det i selve opløbet, har det været det i tiden op til. Et tydeligt tegn på det mere end almindeligt høje niveau af beskidthed er, at parterne bruger foreningsvedtægter mod hinanden. Det sker kun, når alle håb om at kunne klare tingene i bare nogenlunde mindelighed er forsvundet i horisonten. Det er sådanne skridt, der kan føre til, at propperne springer, og folk begynder at råbe "tøsedrenge" efter hinanden.

Dansk Folkeparti er grundlæggende noget helt andet end Fremskridtspartiet. Men Fremskridtspartiet er stadig en del af Dansk Folkeparti. Og jo mere tyndslidte de personlige relationer bliver, jo tydeligere træder rødderne frem.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling