Annonce
Et billede på fejlen, som Dansk Folkeparti begik. Kristian Thulesen Dahl står på valgaftenen 5. juni 2019 og holder tale for partiets medlemmer. Dansk Folkeparti er blevet mere end halveret. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
avisendanmark.dk

DF's fire fejl: Derfor flygtede vælgerne

Kristian Thulesen Dahl har i tre uger taget rundt i landet og mødtes med repræsentanter fra alle Dansk Folkepartis 98 kommuneforeninger. Sammen har de evalueret det dårlige valgresultat fra juni og er kommet frem til fire ting, der gik galt. Dette er deres forklaring på, hvorfor DF endte med at blive mere end halveret.

1 Fejl ikke at gå i regering

Det efterlod vælgerne skuffede, at Dansk Folkeparti i 2015 ikke gik i regering. Med en opbakning på 21,1 procent af stemmerne var der i befolkningen en klar forventning om, at partiet ville være klar til at tage det ultimative ansvar på sig. Det gjorde DF ikke, og konsekvensen blev, at DF ved det seneste valg blev set som et parti, der ikke turde eller ville tage ansvar. Det blev DF straffet for.

2 Samarbejdet med S blev for bombastisk

Dansk Folkeparti skal kunne samarbejde med alle, hvis politiken er rigtig. Men det var en fejl at gøre et så stort nummer ud af parløbet med Socialdemokratiet. Det blev for bombastisk. Kristian Thulesen Dahls mange fællesarrangementer og udmeldinger med Mette Frederiksen gjorde vælgerne forvirrede. De blev i tvivl om, hvor de havde DF, og om partiet overhovedet var borgerligt. Nogle af dem stemte derfor på et af de andre borgerlige partier.

3 Skulle have blokeret for FN's migrantpagt

Det var en fejl, at Dansk Folkeparti ikke blokerede for, at Danmark underskrev FN's migrantpagt i Marrakech i december sidste år. Det var noget, der især faldt mange DF-medlemmer for brystet. Kristian Thulesen Dahl mener i dag, at partiet skulle have presset Lars Løkke Rasmussen langt mere på emnet - og i yderste tilfælde trække støtten til regeringen - og at det ville have fået statsministeren til at bøje sig.

4 Den interne kommunikation var for dårlig

Dansk Folkepartis bagland følte sig ikke godt nok klædt på til at forsvare partiets politik. Ifølge Kristian Thulesen Dahl troede ledelsen på Christiansborg fejlagtigt, at de politiske resultater ville tale for sig selv. Det gjorde de ikke, og hverken DF-medlemmer eller -vælgere var nok bevidste om, hvad partiet rent faktisk fik igennem.

Forsiden netop nu
Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Udland

Politiet sætter lørdag navne på ofrene i Kongsberg-angrebet

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Vejrudsigten lover regn i efterårsferien, så hvis en hviledag med en god serie kan friste, er her fem vidt forskellige og fængende serier fra det store udland.

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Indland

Chancen for at overleve hjertestop er ens i land og by: - Danskerne er fantastisk gode til at træde til 

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle