Annonce
Danmark

DF fik ny formand: Giftighederne fortog sig men første udmeldelse er på vej

Morten Messerschmidt blev valgt som ny formand for Dansk Folkeparti. Opbakningen var solid, men han er ikke ubegrænset populær hos alle i partiet.

Formandsskifte: Puha, lettelsen bredte sig ud over Herning Kongrescenter, den drev nærmest ned ad væggene, efterhånden som formandsvalget i Dansk Folkeparti søndag skred frem: Det blev alligevel ikke så forgiftet et foretagende, som valgkampen mellem Morten Messerschmidt, Martin Henriksen og Merete Dea Larsen, de seneste uger har været; måske mest hvad de to herrer angår.

110 akkrediterede pressefolk i Herning - helt på højde med en fodboldlandskamp i Parken - sad ellers klar i startskoene til de bloddryppende reportager, de seneste ugers kandidatkamp havde mere end antydet muligheden for.

Dansk Folkeparti nye partiformand Morten Messerschmidt skal nok ikke vende ryggen til problemerne alt for længe. Selv om han blev valgt med stort flertal, er utilfredsheden med ham ikke væk, hverken i baglandet eller i folketingsgruppen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Som de delegerede indfandt sig i timerne op til mødet, kunne de på storskærme se et billedhjul udfolde sig temmelig modsætningsfyldt i forhold til den aktuelle ufred i partiet: Billede på billede af fremtrædende DF-skikkelser i storsmilende, altfavnende og fællesskabssøgende positurer.

Så vennesælt blev det ekstraordinære årsmøde dog ikke, men det udartede ikke til decideret mudderkastning og skrækindjagende ordvekslinger.

Det havde mange af de 831 delegerede frygtet med tanke på dengang, partiet blev stiftet i 1995 efter et kaotisk landsmøde i det daværende Fremskridtspartiet. En historisk begivenhed, som den afgående formand Kristian Thulesen Dahl henviste til i sin farveltale.

Det var dengang Kresten Poulsgaard brølede det sidenhen herostratisk berømte "TØSEDRENGE" ud over alle dem, der var uenige med ham.

Dertil kom det ikke i Herning her mange år efter. Derfor fik lettelsen så godt fat og forplantede sig helt ud på gadeplan, da de delegerede ved 16-tiden forlod det ekstraordinære årsmøde.

Småsludrende begav de sig over på den nærliggende parkeringsplads, hvor deres biler holdt parate til at fragte dem hjem til Randers, Grindsted, Viborg, Bogense, Høng, Slagelse - hele landet såmænd.

Det var på den tur og på turen rundt på pladsen, det igen og igen lød, at det kunne have været meget værre.

Sådan en kan vi ikke have som formand, og hvis han bliver dømt igen og sendt ud af Folketinget, skal Peter Kofod være formand, og han sidder nede i Bruxelles og er slet ikke medlem af Folketinget. Sikke noget rod.

Nick Jørgensen, bestyrelsesmedlem af Dansk Folkeparti på Nordfyn

Klar med udmeldelse

Men nogle var sure, og havde de haft ordet under mødet - men det havde de delegerede ikke adgang til at få - kunne partiets interne intriger være brudt yderligere ud og helt smadret den nogenlunde fordragelige tone, der udgjorde mødets kulisse.

En af de sure, var så sur, at noget af det allerførste, han gør mandag, er at melde sig ud af partiet. Valget af Morten Messerschmidt som formand gjorde ham gram i hu. Han stemte selv på Merete Dea Larsen.

Det er Nick Jørgensen, som er medlem af partiets nordfynske bestyrelse.

- Man kan ikke have en kriminel siddende i Folketinget ... og så skal jeg jo lige sige, at det er han ikke, fordi dommen alligevel ikke gælder. Men hvis sagen, når den går om, ender bare i nærheden af den dom, der blev annulleret, så kan han ikke sidde i Folketinget.

- Sådan en kan vi ikke have som formand, og hvis han bliver dømt igen og sendt ud af Folketinget, skal Peter Kofod være formand, og han sidder nede i Bruxelles og er slet ikke medlem af Folketinget. Sikke noget rod, sagde Nick Jørgensen, mens eftermiddagens tusmørke så småt begyndte at indfinde sig over parkeringspladsen.

Den dom, han omtaler, er de seks måneders betinget fængsel, Morten Messerschmidt fik for Meld & Feld-sagen, indtil den blev annulleret, fordi dommeren skønnedes at have været inhabil.

- Arrogant og sig selv nok

Nick Jørgensens kæreste Eva Jørgensen, der også er bestyrelsesmedlem i partiets afdeling på Nordfyn, var tilsvarende utilfreds med udfaldet, men der er her og nu ingen udmeldelse på vej fra hende.

- Morten Messerschmidt er arrogant og sig selv nok, så jeg har svært ved at se ham som en leder, der kan genrejse partiet og samle medlemmerne. Jeg tror, Merete (Dea Larsen, red.) havde været det friske pust, vi har brug for. Men det kan måske modne sig til september, hvor vi har det ordinære årsmøde, og formanden igen er på valg, sagde Eva Jørgensen

Et tredje nordfynsk bestyrelsesmedlem Johnny Puggaard har heller ikke den nyvalgte formand på sin personlig hitliste. Men uforsonlighed er ikke det vitamin, partiet har mest brug for lige nu, mener han.

- Jeg melder mig ikke ud, selv om jeg tror, han får problemer med at skabe ro i partiet. Men nu er han valgt, så skal han også have chancen, sagde Johnny Puggaard.

Frygt for hanekamp

Frank Nørgaard fra Randers var glad for valgdagens neddæmpede krigsretorik. Hvad selve valgudfaldet angår, er han mere tvetydig.

- For et par dage siden lød det lidt, som om man kunne få en gentagelse fra 1995. Sådan blev det heldigvis ikke. Uanset hvem af de to kamphaner, det blev, havde det været min mand, sagde Frank Nørgaard og lod forstå, at han mener, Merete Dea Larsen holdt sig ude af hanekampen.

Bjarne Gamborg Hansen, der er bestyrelsesmedlem for partiet i Grindsted drog hjemad i højt humør.

- Vi er slet ikke dér, hvor vi var i 1995, og valget af Morten Messerschmidt er jeg glad for; han passer helt til det, jeg selv står for, sagde han.

- Ærgerligt, men sobert

Kurt Pedersen fra Høng hæfter sig også ved, at tonen var mere afdæmpet, end den har været i valgkampen.

- Nu var der jo heller ingen delegerede, der havde ordet. Hvis det havde været tilfældet, var det nok blevet anderledes, sagde Kurt Pedersen.

Partiets formand i Vesthimmerland Liselotte Lynge Petersen betegnede årsmødet som stille og roligt:

- Det blev heldigvis ikke, som man frygtede. Der var en god tone, sagde hun.

Grethe Ørskov Sørensen, formand for partiforeningen i Viborg, var helt på linje:

- Det foregik jo i fred og fordragelighed. Man havde jo frygtet nogle af de vilde ting, man kender fra Glistrups tid, sagde hun.

Jes Haubt er bestyrelsesmedlem i Slagelse, og han tog turen hjem med blandede følelser.

- Martin Henriksen er spidskandidat hos os, så ham havde jeg håbet på, men sådan skulle det ikke være. Det var ærgerligt. Til gengæld var det godt, at det hele forløb sobert.

Men så brød det ud igen

Mere sobert var det så heller ikke. Et par timer inden det ekstraordinære årsmøde gik i gang, troppede noget uventet den afgående formand Kristian Thulesen Dahl op på pladsen foran kongrescenteret.

Han er coronaramt og kunne derfor ikke være med inde i salen, men her ude foran, nåede han at aflevere en bredside mod partistifteren Pia Kjærsgaard. Hun havde svært ved reelt at acceptere, at hun ikke længere var leder, da han i sin tid overtog hendes formandspost, lod han forstå.

Pia Kjærsgaard kvitterede ved at se ualmindelig vrissen ud under hans efterfølgende takketale på videolink, ligesom hun i modsætning til de 830 andre delegerede undlod at rejse sig, da ovationerne lød efter Thulesens tale.

Folketingsmedlem Marie Krarup har i ugerne op til formandsvalget givet udtryk for, at hun kan være på vej ud af partiet med Morten Messerschmidt som formand. I stedet ser hun sig selv som muligt medlem af et nyt parti, hvis Inger Støjberg skulle finde på at stifte sådan et.

Det gentog hun umiddelbart efter, Messerschmidt var valgt søndag. Hun kaldte ham manipulatorisk og uden de store lederevner. Desuden betegnede hun Pia Kjærsgaards ageren i partiets formandskamp som pinlig.

Bøgsted: Han får 14 dage

Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører i Folketinget Bent Bøgsted har længe været på Marie Krarups linje og var den første efter hende til at advare mod Morten Messerschmidt som formand. Han foretrak Martin Henriksen.

Sådan som resultatet blev, var der ikke rigtig noget afterparty for Bent Bøgsted at deltage i. Han forlod hurtigt Herning Kongrescenter. Han styrede direkte mod sin bil på parkeringspadsen. Her mødte Avisen Danmark ham, og han gentog sin modstand mod Morten Messerschmidt. Han  er ikke sikker på, at han bliver i partiet, og den nye formand får ikke oceaner af tid til at vinde ham for sig.

- Jeg har ikke gjort min stilling op. Jeg giver ham 14 dage, så må vi se. I første omgang er jeg spændt på at høre mere til hans projekt. Dét forventer jeg, han fremlægger, når vi har gruppemøde tirsdag aften. Men til lykke til ham. Det var ham, folk ville have, sagde Bent Bøgsted.

Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Borgmester: Letbane skal forhindre at Odense sander til i biler

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani