Annonce
I september 2018 fremlagde DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, en spare- og udviklingsplan. Nu vil Dansk Folkeparti skære yderligere. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

DF går til medieforhandlingerne med et krav om, at DR skal spare en milliard. Uden milliarden skal DR så blive bedre til at samle danskerne om fjernsynet og bruge nye kræfter på at formidle folkemusik, salmesang og dansktop. En del af pengene skal bruges på at styrke lokale og regionale medier.

Medier: I Dansk Folkeparti er man enige om - og man fortæller også om det - at partiets krise især bunder i, at DF ikke turde gå i regering, da det blev forventet, og at det gnubbede sig for meget op af Socialdemokratiet, mens S samtidig var lystigt optaget af at stjæle DF's kernedagsordener: Den stramme udlændingepolitik og provins/hovedstads-diskussionen.

DF's medieordfører Dennis Flydtkjær vil have mere folkemusik, salmesang og dansktop i et billigere DR, der både skal blive smallere og bredere. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Nu går Dansk Folkeparti ind i forhandlingerne om et nyt medieforlig med en stor pose penge til landets lokale og regionale medier - penge, der skal komme fra en rundbarbering af det DR, som DF har et evigt problematisk forhold til.

Det fremgår af det udspil, medieordfører Dennis Flydtkjær vil have med til forhandlingerne.


Hvad er det i jeres mediepolitik, som har været medvirkende til at placere jer i en krise?

- I bagklogskabens klare lyse var der nogle beslutninger, der var dumme. Sagen om Radio 24Syv endte åbenlyst forkert. Det var rigtigt at vise, at man kan lave god radio andre steder end i København. Det endte bare et skævt sted, siger Dennis Flydtkjær.


Det endte med Radio4, som er baseret i provinsen. Var det ikke det, I ville?

- Ingen sagde, at det skulle være en ny kanal - det måtte godt være 24Syv, der bare ikke var så fokuseret på København.


Blev det en dårlig sag for jer?

- I hvert fald mediemæssigt. Mange var glade for 24Syv - inklusiv mig selv.

Mindre DR-underholdning

For de færre penge skal DR så blive bedre og bredere, men også have et smallere fokus - først og fremmest på nyheder, oplysning og dansk kultur - de ting, hvor markedskræfterne alene ikke kan løfte opgaven. Underholdningsprogrammer og især amerikanske og britiske film og tv-serier må så holde for.

Folkemusik, salmesang og dansktop til alle

I Dansk Folkepartis udspil til de kommende forhandlinger om et nyt medieforlig vil partiet have DR til at rette fokus mod folkemusik, salmer og dansktop.

Har I set et stort behov derude, hvor folk står og forlanger mere folkemusik, salmesang og dansktop?

Medieordfører Dennis Flydtkjær: - Vi kunne i hvert fald se glæden under corona, hvor vi havde fællessang på DR.

Det er jo ikke fællessang, I siger til DR, at de skal rette fokus mod, men specifikt folkemusik, salmer og dansktop.

- Der er da også en masse kulturarv i det. Det er jo sange om Danmark. Folkesange, salmer, højskolesangbogen eller en god gammel sang med Kim Larsen er kulturarv for os alle.

Er du i tvivl om, at programmer på DR om folkemusik, salmer eller dansktop, ville gøre nogle lykkelige, men at det også ville blive meget smalle programmer?

- Nej, men DR skal også lave smalle programmer. Alt det brede kan markedet godt dække.

Så vil der også være nogle, der synes, der skal være programmer om avantgardejazz og dødsmetal.

- Jeg tror måske ikke lige, dødsmetal vil være så godt for en radio. Skal vi sikre det danske sprog i fremtiden, skal vi have politisk fokus på, at der bliver lavet film, serier og musik på dansk.

I skriver bare ikke "dansksproget musik", men folkemusik, salmer og dansktop.

- Det er også dansk musik. Jeg er med på, at der er mere end det. Det kunne også godt have været Kim Larsen eller TV-2.

Så det er ikke bare, fordi I vil sikre, at Kim Christiansen (tidligere MF for DF og dansktopsanger) kommer i fjernsynet med sine dansktop-sange?

- Ha-ha, nej, det klarer han vist fint selv.

Kan du godt selv lide dansktop?

- Ja, noget af det. Jeg kan godt lide sådan noget som TV-2, der ikke lige er dansktop-genren, men det er trods alt god, gammel dansk musik. Det elsker jeg. Jeg tror, jeg har været til 23 TV-2-koncerter. Men dansktop er en af de genrer, der kan være svær at leve af kommercielt, og det er vigtigt at vi holder fast i den kultur. Det skal DR bl.a. være fokuseret på.


Hvorfor skal DR så stadig satse på nyheder - leverer de private medier ikke et nuanceret nyhedsbillede til danskerne?

- Der er også nyheder, som der ikke er et kommercielt marked for. F.eks. mener jeg, at DR skal dække sport bredt og ikke bare fodbold og håndbold. De skal også dække, hvad der sker i en surferkonkurrence i Thy, en anden sportsgren i Skagen eller et petanquemesterskab på Fyn. DR skal dække ting, andre ikke vil dække.


Hvorfor er det underholdning og udenlandsk fiktion, DR skal skære ned?

- Alle kan finde ud af at købe en amerikansk film. De skal have fokus på fortællinger om Danmark og vores kultur.


DR vil sige, at de ikke kan nå ud til alle danskere uden underholdning og amerikanske film, og at det så bliver et nichemedie, som folk vil vælge fra. Er det en relevant problemstilling?

- Måske hvis de slet ikke skulle lave underholdning. Der skal stadig være noget, men når et offentligt medie får 3,5 mia. kr. kan man godt forlange, at det dækker, hvad andre ikke dækker. Lav noget godt indhold for børn og unge, så de ikke er fanget af Netflix, som jeg synes er fordummende.


Hvordan skal DR vide, hvornår de lever op til forventningen - vil I indføre procentsatser for, hvor meget underholdning eller udenlandsk fiktion, de må sende?

- Jeg er lægmand, så det er svært for mig at sige. Jeg kan sætte en retning. Der er ting, DR ikke kan slå streamingtjenesterne på, men de kan, når de fortæller historier om danskerne og laver sportsudsendelser f.eks.


Hvordan vil du definere underholdning?

- Det er svært. Der er også underholdning, man bliver klogere af.


Er "Den store bagedyst" underholdning?

- Man kan ikke lige lave en skillelinje. DR rubricerer selv, hvad der er underholdning og sådan nogle ting.


Er det f.eks. "Den store bagedyst", DR skal droppe?

- Den ligger nok ikke lige for, men det kunne være sådan et program. Det er ikke min opgave at pege på programmer. DR skal sørge for, at vi har en fælles fortælling i Danmark. At man i kantinen kan tale om at have set de samme nyheder, den samme fodboldkamp eller bagedyst. Som man har kunnet under corona, hvor folk har set det samme pressemøde f.eks.

Mere mangfoldighed

DF vil også pålægge DR en mangfoldighedsklausul, "der sikrer en alsidighed og mangfoldighed i indhold og medarbejdere."


Skal minoriteter være bedre repræsenteret i DR?

- Nej, men vi vil gerne sikre, at DR repræsenterer os alle. At de f.eks. optager programmer i Aalborg og Esbjerg - hvorfor skal det hele laves i DR-Byen? Og når man laver debatprogrammer skal man sikre, at begge fløje er repræsenteret.


Så mangfoldighed i denne sammenhæng handler om geografi i Danmark og politiske holdninger?

Vi vil gerne sikre, at DR repræsenterer os alle. At de f.eks. optager programmer i Aalborg og Esbjerg - hvorfor skal det hele laves i DR-Byen?

Dennis Flydtkjær (DF), medieordfører

- Det handler om, at folk skal føle sig repræsenteret. I årtier har det været sådan, at nogle synes, det er for rødt, andre at det er for blåt. Det er ofte for vinklet og for meget København, men det handler mest om, at folk synes, det er for rødt. Det er bare svært at komme med eksempler, for det handler ikke kun om, hvad jeg synes.


Men DU synes, det er for rødt?

- Ja, jeg er jo fra borgerlig blok. Der er sikkert folk i den røde lejr, der mener det modsatte.

Mere af det hele

DF vil tage penge fra DR, der samtidig skal blive bedre til at samle nationen og levere historier om danskernes liv. Og give penge til lokale og regionale medier, der leverer nyheder og information til borgere, der bor i afgrænsede områder.


Når I vil have et DR, der gør alt det, er det så smart at give dem færre penge?

- De kan godt gøre det for færre penge. Mediestøtten til aviserne er på 358 mio. kr. DR får 3,5 mia. kr.


Så DR skal være bedre for færre penge?

- Det skal være mere fokuseret og også bedre. Det vil give en mere fair konkurrence mellem medierne. Jeg vil hellere bruge flere penge på regionale og lokale medier - det er jo ikke DR, der er presset af Google og Facebooks indhug i annoncekronerne. DR får deres penge lige meget hvad.


Er der et paradoks i at flytte pengene til medier for folk, der bor et bestemt sted, samtidig med at ville skabe et fællesskab for alle?

- Nej, jeg foreslår jo ikke at lukke DR. Der skal være plads til begge dele, så vi også får programmer, der samler os om det så er en dramaserie eller en håndboldkamp. Det er ikke hinandens modsætninger.

DF's udspil til medieforhandlingerne

 1. Flere penge til lokale og regionale medier - færre til landsdækkende
  Loftet over mediestøtte til landsdækkende medier skal sænkes fra 17,5 til 11 mio. kr.
  Lokale medier skal kunne søge en pulje i størrelsesordenen 120 mio. kr. over fire år til at omstille sig til digital produktion.
  En del af udviklingsstøtten fra Innovationspuljen skal målrettes lokale medier.
  Ugeaviser skal have 25 mio. kr. ekstra om året i fem år.
  Ultralokale medier skal have fem mio. kr. i en forsøgspulje.
 2. DR skal være billigere og bedre
  DR skal spare 618,5 mio. kr. i 2022 stigende til 1082,3 mio. kr. i 2025.
  Besparelserne skal bl.a. finde sted på underholdning og udenlandsk dramatik og fiktion, mens nyheder, kultur, historieformidling, børn og unge, uddannelse, kristen kulturarv og lokaldækning skal styrkes.
  DR skal indføre og leve op til en mangfoldighedsklausul, så flere danskere vil føle sig repræsenteret af DR.
  DR's orkestre skal væk DR og placeres under Det Kongelige Teater.
  Flere DR-programmer skal laves af private firmaer.
  DR skal stille sine arkiver til rådighed for kommercielle aktører og Det Kgl. Bibliotek.
  DR skal rette særligt fokus mod folkemusik, salmer og dansktop.
 3. Techgiganter til bidrage mere
  Aktører som Facebook, Google, Twitter, YouTube osv. skal øge indsatsen for at begrænse falske nyheder og offentliggøre og dokumentere bestræbelserne.
  Streamingtjenester som Netflix, HBO, Apple TV, Disney Plus osv. skal pålægges at bruge fem procent af deres omsætning i Danmark på dansksproget indhold. I dag er den sats på to procent.
Forsiden netop nu
Danmark

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

På en måned er hver tiende blevet smittet med coronavirus

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Arbejdskraft: I nytårstalen fra landets statsminister faldt en sætning, der fik Danmarks erhvervsliv til at spidse ører.

Indland

Smittetal sætter igen rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Endnu engang er der registreret rekordmange coronatilfælde.

Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Danmark

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt som formand

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Udland

Danskere advares - situation i Ukraine kan ændres hurtigt

Erhverv

Novak Djokovic og fruen har købt dansk coronaselskab

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling