Annonce
Regeringen kommer især til at fokusere på de områder, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris ligger under 8000 kroner. Ifølge tal fra Finans Danmark gælder det 89 postnumre ud af i alt 321. Foto: Sophia Juliane Lydolph/ritzau scanpix
Erhverv

Det skal være nemmere at købe hus på landet

I et nyt udspil om lånemuligheder i yderområder vil regeringen fokusere på 89 ud af 321 postnumre.

Yderområder: Det skal i fremtiden være nemmere for borgere at få fingrene i deres drømmebolig, hvis den ligger i et af landets yderområder.

Det skal en ny model, der er blevet lanceret af regeringen, sørge for, fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S).

- Vi har igennem mange år desværre set Danmark blive trukket mere skævt, og vi kan se, at der ikke er lige muligheder i Danmark for at købe sin drømmebolig, siger han.

Modellen betyder, at staten vil garantere den yderste fjerdedel af realkreditlånet – det vil sige 20 procent af boligens værdi.

Den skal bruges i tilfælde, hvor realkreditinstitutterne ikke tilbyder lån på grund af for stor usikkerhed i forhold til ejendommens værdi i udvalgte områder.

Regeringen kommer især til at fokusere på de områder, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris ligger under 8000 kroner. Ifølge tal fra Finans Danmark gælder det 89 postnumre ud af i alt 321.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil med nyt udspil gøre det nemmere for borgere at få et realkreditlån. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Curt Liliegreen, der er direktør for Boligøkonomisk Videncenter, tror på, at det nye udspil kommer til at forbedre nogle borgeres lånemuligheder.

- Det er først og fremmest vigtigt at sige, at de fleste allerede får lov til at optage lån hos institutterne. Men så er der det problem, at få af dem ikke gør, siger han.

Risikoen fjernes

- Denne ordning kommer heller ikke til at gøre, at alle får mulighed for at låne, men der vil være borgere, hvis lånemuligheder på baggrund af ordningen vil blive forbedret.

- Det kommer til at ske, fordi ordningen fjerner risikoen hos långiveren, som derfor formentlig har større mod på den type udlån, lyder det.


Vi er jo hele tiden i dialog med mange af de borgere, der ikke får lov til at optage lån, fordi deres ønskebolig ligger i et yderområde.

Steffen Damsgaard, formand i landdistrikternes Fællesråd


En undersøgelse fra Epinion viser, at ni ud af ti danskere i landdistrikterne, der har søgt om lån, også har fået lånet.

Curt Liliegreen understreger desuden, at problematikken i udspillet er præget af store mørketal.

- Vi ved jo ikke, hvor mange der i virkeligheden oplever at få afslag på lån i yderområderne. Der er nemlig ikke nogen registrering af disse.

Det samme anerkender Steffen Damsgaard, formand i Landdistrikternes Fællesråd, som arbejder for at skabe muligheder for bosætning i hele landet.

- Men selv om vi ikke kender de præcise tal, så ved vi, at der er et problem.

- Vi er jo hele tiden i dialog med mange af de borgere, der ikke får lov til at optage lån, fordi deres ønskebolig ligger i et yderområde.

Ændret udlånsmønster

Steffen Damsgaard tror og håber på, at udspillet kommer til at ændre ved institutternes udlånsmønstre.

- Det kommer jo til at sikre realkreditinstitutterne fra økonomiske tab. Derfor håber jeg og tror på, at folk i yderområder bliver hjulpet af den her model, lyder det.

Sådan skal låntagere i yderområder støttes

Regeringen vil gøre det nemmere for borgere i yderområderne at låne penge til en bolig.

Her er hvad vi ved om udspillet indtil videre:

Regeringen foreslår at indføre en model med en statsgaranti på realkreditbelåningen mellem 60 og 80 procent.

Det betyder, at staten vil garantere finansiering af 20 procent af boligens værdi.

Regeringen vil med forslaget fokusere på de postnumre, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris ligger under 8000 kroner.

Det gælder ifølge tal fra Finans Danmark 89 ud af i alt 321 postnumre.

Modellen skal bruges i de tilfælde, hvor realkreditinstitutterne ikke tilbyder belåning på grund af for stor usikkerhed om ejendommens værdi i udvalgte boligområder.

De nærmere elementer i initiativet skal nu fastsættes i samarbejde med den finansielle sektor.

Hos Finans Danmark, der repræsenterer landets realkreditinstitutter, forsøger man at nuancere billedet.

- Penge- og realkreditinstitutterne vil meget gerne låne penge ud - det er jo hele formålet med at drive dem, siger Finans Danmarks administrerende direktør, Ane Arnth Jensen.

- Når de så alligevel siger nej til nogen, sker det ud fra en vurdering, der omfatter boligens langsigtede værdi og låntagerens økonomi.

Finans Danmark skal sammen med regeringen drøfte modellen.

Danmark

Løvkvist: Mens hårtotterne flyver i DF, lister formanden i sikkerhed og håber, det går over

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Danmark For abonnenter

Motorvejsplaner efterlader borgere i usikkerhed i årevis: Sådan kan de skånes i fremtiden

Podcasts

Net-butikker presser din urhjerne: Sådan undgår du uønskede impulskøb