Annonce
Tusindvis af afghanere strømmede til lufthavnen i Kabul, da Taliban indtog præsidentpaladset. Seks herboende dansk/afghanske kvinder sætter ord på, hvordan det er for dem at være tilskuere til begivenhederne i Afghanistan lige nu. Foto: Wakil Kohsar/ritzau Scanpix
Danmark

- Det er som et mareridt, jeg håber, vi vågner op fra igen

For herboende afghanere er udviklingen i Kabul hjerteskærende. Avisen Danmark har talt med seks kvinder, hvoraf flere har oplevet at leve under Talibans styre som små. Nu er de skrækslagne for deres nære i Afghanistans ve og vel - og den afghanske kvindes fremtid.

Afghanistan: Søndag indtog Taliban præsidentpaladset i Kabul og en talsmand for den islamistiske gruppe erklærede over for Al Jazeera, at Taliban nu anser krigen i Afghanistan for værende ovre. De har overtaget magten, men endnu hersker kaos og panik stadig. Flere tusinde afghanere og udenlandske statsborgere bosat i Kabul har mandag morgen stormet byens lufthavn, Hamid Karzai. De opholder sig på landingsbanerne i håb om at komme ombord på et fly ud af Afghanistan.

Værst er situationen for landets kvinder, der fra det ene øjeblik til det andet er blevet beordret ned i burka. De må ikke forlade deres hjem, hvis ikke de er tildækkede og har en mandlig værge ved deres side. Alle de rettigheder, som de har nydt igennem snart to årtier, forsvinder formentlig som dug for solen under Taliban.

Nogle af dem, der kan leve sig ind de afghanske kvinders situation og smerte, er herboende dansk/afghanske kvinder. Vi giver mikrofonen til seks stemmer, der på hver deres måde har bidraget til den afghanske frihedskamp - og som nu er ramt af sorg og håbløshed.

Deres beretninger bringer os tættere på den aktuelle situation i Kabul.

1 Madina Marwa Shafiqi: - Mørkemænd står udenfor min kusines dør

1 Madina Marwa Shafiqi, 26 år, kandidatstuderende i statskundskab og byrådskandidat for Radikale i Køge Kommune. Kom til Danmark fra Afghanistan i år 2001.

- Jeg har lige modtaget en række beskeder fra min kusine, som er læge i Kabul. Hospitalet har ringet til hende og sagt, at det er for farligt at møde ind på arbejde. Højtalere på vejene annoncerer, at kvinder ikke må gå uden for døren uden burka på kroppen og en mand ved deres side. Piger og single-kvinder mellem 12 og 45 år bliver skrevet på lister, som skal giftes med Taliban-krigere. Søndag aften bankede nogen på min kusines dør på jagt efter piger. Igennem vinduet kunne hun se mændene med skæg. Hun tør ikke engang gå ud på sin altan. Hun skriver, at alt er håbløst.

- Det virker nærmest perverst af mig, at jeg føler smerte, fordi det blegner i forhold til, hvordan de har det. Jeg er så, så, så ked af, at verden er så unfair. Jeg har over 100 nært beslægtede familiemedlemmer i Afghanistan. Onkler, tanter, kusiner, fætre og bedsteforældre. De er alle sammen i vildrede. Deres liv er i fare.

- Et af de tidligste minder, jeg har, er fra Afghanistan. Jeg var måske fire år, og jeg gemte mig under min mors burka. Jeg synes, at det var sjovt at være der, uden at nogle andre end min mor vidste det. Når vi gik ind i butikker, og hun skulle have mad eller juice, så tog hun det ind under burkaen, og så smilte vi til hinanden. Jeg anede ikke, hvor hårdt det var for hende. Min mor var veluddannet, en mønsterbryder. Så kom Taliban.

- I 2001 flygtede vi til Danmark. Efter min mor har alle kvinder i familien fået uddannelse. Jeg er selv i gang med min kandidat i statskundskab, og jeg stiller op til kommunalvalget for De Radikale Venstre i Køge Kommune.

2 Zohreh Faizi: - Taliban har ændret sig til det værre

2 Zohreh Faizi, 32 år, advokatfuldmægtig hos Vesterbroadvokaterne og formand for foreningen af Aghanske Jurister i Danmark. Kom til Danmark fra Afghanistan som niårig. Privatfoto

- Det er som et mareridt, jeg håber, vi vågner op fra igen. Prisen for fred er, at kvinder bliver dehumaniserede.

- Da Taliban kom til magten i 1995, måtte jeg ikke komme i skole mere. Jeg var syv år, og det var svært for mig at forstå, hvorfor min legekammerat han godt måtte fortsætte. “Sådan er det bare,” svarede min mor, når jeg spurgte. Jeg har seks andre søstre. Vi sad alle derhjemme.

- Ni år gammel forlod jeg Afghanistan. Min far flygtede til Danmark, og så fik vi familiesammenføring. Jeg lovede mig selv, at jeg skulle have en uddannelse og gøre noget for dem, der stadig var i Afghanistan.

- Jeg læste jura på Københavns Universitet og specialiserede mig i det afghanske retssystem. Efter endt uddannelse i 2016 tog jeg til Afghanistan, hvor vi med hjælp af fonde oprettede gratis retshjælp til fængslede kvinder. Det var primært kvinder, som har begået love crime - det vil sige, at de har fået et barn uden for ægteskabet.

- Søndag, før Taliban overtog Kabul, var der en af vores mandlige medarbejdere, som ringede og sagde, at banken var lukket. Han kunne ikke få organisationens penge ud. “Er du træt af dit liv? LØB,” sagde jeg til ham. Jurister, dommere og advokater er i meget høj fare, for i Talibans øjne udfører de vestlige regler.

- Mange siger, at Taliban har ændret sig. Ja. De er blevet stærkere, de har mere teknologi. I gamle dage voldtog de ikke piger på 12 år. Det gør de nu. De lavede ikke selvmordsbomber i skoler og på hospitaler. Det gør de nu.

- Små piger får måske lov til at gå i skole indtil 6. klasse. Men alle skal tildække sig. Kvinderne, som er i krisecentre, bliver sendt tilbage til voldelige mænd. Og de får ikke nogen varm velkomst.

- Jeg er taknemmelig for Vesten og alle de soldater, som har hjulpet Afganistan. Men jeg forstår ikke udtrækningsstrategien. Hvorfor gav USA en deadline, så Taliban vidste, hvornår de kunne slå til?

3 Nahid Osmai: - Har ikke kunnet nyde min egen forlovelse

3 Nahid Osmai, 29 år og afleverer speciale på medicinstudiet på torsdag. Kom til Danmark fra Afghanistan i år 2000. Privatfoto

- Mit speciale på medicinstudiet skal afleveres på torsdag, og lørdag holdt jeg forlovelsesfest. Derfor havde jeg slukket for fjernsynet og alle de sociale medier indtil søndag morgen, hvor jeg ser, at alle de store byer er faldet, at præsidenten har forladt landet, og at Taliban er på vej ind i Kabul.

- Jeg er vred, jeg er såret. Jeg føler mig magtesløs. Jeg har selv været aktiv som frivillig og har hjulpet med at sende afghanske børn i skole. Hvad skal der ske med dem? Tæt på 50 procent af Afghanistans befolkning er unge og børn under 18 år. De børn har aldrig kendt til andet end krig og kaos. Og det, de kommer til at opleve nu, er endnu værre.

- Nogle børn kommer til at flygte, og så skal de gennemleve det, som jeg også har prøvet. De skal på asylcentre, hvor de skal tigge om ikke at blive sendt hjem til helvede. Det er de heldige børn. De uheldige børn kan blive rekrutteret som børnesoldater eller sexslaver. Det er ikke til at bære.

- Samme dag som min egen forlovelse blev min kusine i Kabul forlovet. Vi delte billeder med hinanden, og det er så hårdt at tænke på nu. Taliban stod lige rundt om hjørnet. Har de fået lov til at holde fest? Får de lov til at blive glade? Jeg har ikke været i kontakt med hende siden lørdag. Det er hjerteskærende. Selvom mit hjerte er fyldt med kærlighed og glæde over min egen forlovelse, så har det ikke været muligt at nyde min forlovelse. På torsdag bliver jeg læge, men jeg ved ikke, hvordan jeg skal overleve indtil da.

- Taliban kan ikke repræsentere Afghanistan. Der er ingen, der vil have dem, men de tvinger sig til magten. Folk bliver halshugget, kvinder forsvinder, mænd bliver lemlæstet. Den frygt kan man simpelthen ikke rumme i Danmark. Og det er vigtigt for mig, at alle forstår, at det her ikke er afghanernes skyld.

4 Khaterah Parwani: - Alle afghanere er rystede og i chok

4 Khaterah Parwani, 39 år, debattør og direktør for LØFT, der arbejder for forebygge negativ social arv i Danmark. Kom til Danmark som kvoteflygtning i 1986.

- Jeg tror, jeg taler på vegne af alle afghanere, når jeg siger, at vi er rystede og i chok. Jeg kender nogen fra den ældre generation, som er meget kyndige i afghansk politik. Ingen forstår, hvordan det er gået så hurtigt, hvor robuste og organiserede Taliban har været, hvor lidt modstand de har fået, og hvordan præsidenten bare kunne flygte.

- Et godt billede på hvor hurtigt det er gået er en afghansk kvinde, der fortalte, at hun søndag morgen gik rundt i vestligt tøj. I jeans. Søndag aften havde hun fået burka på.

- Jeg er født i Afghanistan, og min mor ligger begravet i Afghanistan. Jeg har aldrig mødt en afghaner, som kan lide Taliban. Hvis de kommer til at styre landet, så får Afghanistan militant islamisme. Jeg sammenligner det med tv-serien Handmaids Tale. Taliban skal nok få lukket munden på samtlige kvinder og cuttet forbindelsen til omverdenen.

- Lige nu er der heftig kriminalitet i Kabul. Kidnapninger, pengeafpresninger. Truslen kommer fra så mange sider - især når du er kvinde. Vi har ikke kunnet få fat på hele min familie endnu.

- Tilbagetrækningen har været en fatal fejl, og man har ikke lyttet til de veteraner, som rent faktisk var på jorden. Noget af det klogeste, jeg har set og læst, er kommet fra soldaterne, flere af dem har jo advaret imod det her. Og de har gjort en forskel. Efter Talibans tilbagetrækning har jeg set kvinder i tætsiddende jeans. Jeg har set vanvittig forandring. Men alt er gået tabt nu. Og soldaterne må føle sig som cirkusklovne.

5 Mina Qaume: - Vi bliver immune over for dødsfald

5 Mina Qaume, 26 år og studerer statskundskab. Hun kom til Danmark som 14-årig. Privatfoto

- Jeg befinder mig stadig i en form for choktilstand. Mange af os har familie i Afghanistan, og det er skræmmende, at man ikke kan komme i kontakt med dem. De sidste to uger har jeg haft svært ved at sove og spise. Jeg har ikke kunnet forstå, hvad der foregår. I går skulle en af mine tætteste veninder giftes. Nyheden om Kabul breakede lige inden, og så brød jeg fuldstændig sammen.

- Lige nu er der mange følelser på spil. Skuffelse over det internationale samfund. Vrede. For en som mig, der har været involveret i nødhjælpsarbejde og udvikling i Afghanistan, så gør det rigtig ondt, at alt det man har kæmpet for, det er tabt. Vi er tilbage i 1992.

- For halvanden uge siden ringede min tante 20 gange på en morgen. Det var fordi Taliban havde indtaget hendes landsby i provinsen Khost, og hun ville give os livstegn, før de bremsede telekommunikationen. Min mors fætter er blevet skudt og dræbt, fordi han var en del af de afghanske sikkerhedsstyrker.

- Noget, som min moster sagde, sidder fast i min hukommelse: “De skyder folk, som var de kyllinger”. I den afghanske diaspora i Danmark har man døden tilfælles. Man bliver ligesom immun over for dødsfald.

- Jeg er lige vendt hjem fra et praktikophold på Danmarks ambassade i Washington D.C., og vi er mange unge dansk/afghanere, der arbejder på højtryk. Jeg har tætte veninder, som tog hele vejen fra D.C. til Istanbul for at hjælpe nogle af de afghanere, som nåede at flygte til Tyrkiet. Og jeg planlægger selv at tage tolkeopgaver. Godt nok ser det håbløst ud. Men vi arbejder hårdt for at skabe en bare lidt lysere fremtid.

6 Navida Walli: - Det er svært ikke at have skyldfølelse

6 Navida Walli, 29 år og arbejder som bygningsingeniør. Kom til Danmark som syvårig i år 2000. Privatfoto

- Som herboende dansk/afghansk kvinde er det svært ikke at have en form for skyldfølelse. Nu er det endt så dårligt igen, og så sidder vi her i fredelige Danmark. Regnvejr er det eneste, jeg kan brokke mig over. Det er rigtigt hårdt og en meget magtesløs følelse, man sidder tilbage med.

- Lige før du ringede, talte jeg med min kusine, som bor i Kabul. Hun startede på journalistskolen i vinter, samme dag som der var terrorangreb på skolen. Hun var en af de heldige, der overlevede, men hvad så nu? Skal hun aldrig på universitetet igen? Skal hun aldrig blive den journalist, hun drømmer om at være. Jeg hører frygten fra mine kusiner. Og jeg kan slet ikke forestille mig frygten i deres mødre, som har kæmpet i så mange år for deres børns rettigheder. For at de ikke skulle gennemleve samme helvede, som dem.

- Jeg var selv meget lille, da jeg kom ud af Afghanistan. I de senere år er jeg rejst en del derned. Jeg er bygningsingeniør, og min plan var, at jeg en dag ville arbejde i landet og være med til at bygge det op igen. Det ser sort ud lige nu.

- Jeg er med til at arrangere en demonstration foran den pakistanske og amerikanske ambassade den 22. august. De ansvarlige skal stå til ansvar.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge