Annonce
Danmark

- Det er Jim Brandt, jeg vil gerne købe nogle våben

Retten i Horsens tog fredag hul på en opsigtsvækkende sag om våbenkøb på det mørke net. Arkivfoto: Palle Herløv
En unik sag om køb af 83 skydevåben begyndte fredag ved Retten i Horsens. Et centralt tema er politiets brug af hemmelige agenter i Danmark og i USA. Fire mænd og en kvinde er tiltalt, men nægter. To af mændene menes af være bagmænd, den ene gemte sig, ifølge politiet, under dæknavnet "Jim Brandt".

Retssag: Politiet tog ingen chancer, da et nævningeting ved Retten i Horsens fredag tog hul på en stor sag om køb af 83 skydevåben.

Retsbygningen var svært bevogtet - både uden for og inden for med betjente i kampuniformer, hjelme og skudsikre veste. Tasker blev undersøgt, og besøgende skulle gennem en metaldetektor for at komme ind i retslokalet.

Det er også en spektakulær sag.

To mænd på 34 og 35 år, begge svenske statsborgere, er tiltalt for at være de bagmænd, der via det mørke internet, dark net, forsøgte at købe i alt 83 skydevåben og ammunition. Det skete under dæknavnet Jim Brandt.


Inden dansk politi kom ind i sagen, havde der gennem nogen tid været efterforsket mod personerne bag brugernavnet Jim Brandt i USA. HSI havde som en del af efterforskningen mod illegal våbenhandel oprettet en honeypot (honningkrukke, red.) der helt forenklet betyder en form for falsk sælgerprofil, hvor HSI udgiver sig for at være våbenhandlere.

Signe Gråkjær Pedersen, anklager, Særlig Efterforskning Vest


Tre andre personer, en 39-årige rumænsk mand og et serbisk ægtepar på 34 og 38 år, er tiltalt for at være kurerer, der skulle hente våbnene og fragte dem til Sverige. Alle nægter sig skyldige.

Honningkrukken

Våbnene skulle købes af to omgange, men det mislykkedes, fordi de "våbenhandlere", som Jim Brandt var i kontakt med via nettet, var amerikanske politiagenter fra Homeland Security Investigations, HSI.

- Inden dansk politi kom ind i sagen, havde der gennem nogen tid været efterforsket mod personerne bag brugernavnet Jim Brandt i USA. HSI havde som en del af efterforskningen mod illegal våbenhandel oprettet en honeypot (honningkrukke, red.), der helt forenklet betyder en form for falsk sælgerprofil, hvor HSI udgiver sig for at være våbenhandlere, lød det fra anklager Signe Gråkjær Petersen, da hun forelagde sagen for retten.

I maj 2019 tog HSI kontakt til dansk politi med mistanke om, at en eller flere personer under dæknavnet Jim Brandt forsøgte at købe store mængder våben til levering i Europa.

Særlig Efterforskning Vest, der hører til i Aarhus, blev sat på sagen, og 18. juli 2019 indhentede politiet en kendelse fra Retten i Aarhus til at indsætte en agent i efterforskningen.

Det var en politiagent, der 24. juli - forklædt som pakkeomdeler - afleverede 20 våben til den 39-årige rumænske mand, der havde lejet sig ind i en lejlighed i Vamdrup.

Det var også politiagenter, der 9. november mødte det serbiske ægtepar på rastepladsen Ejer Bavnehøj på motorvej E45 ved Skanderborg. Agenterne fremviste 25 våben og anholdt derefter parret, der i øvrigt havde deres søn med i bilen, da de gjorde sig klar til aflevere de 25.500 euro, der var den aftalte pris for våbnene.

Brugen af agenter er central

Netop brugen af agenter og lovligheden af de amerikanske myndigheders optræden bliver et centralt tema under sagen.

For mens der er strikse regler for, hvornår dansk politi kan bruge agenter, er lovgivningen anderledes i USA, påpegede advokat Michael Juul Eriksen, der er forsvarer for den 34-årige svenske statsborger, som politiet mener er Jim Brandt.

- HSI har lavet en honningkrukke, men reglerne for, hvad man må agentmæssigt i USA, er væsentlig forskellig for, hvad man må i Danmark. Og hvis der er en overtrædelse af provokationsforbuddet, skal det have de konsekvenser, lød det fra Michael Juul Eriksen, der også fra start slog fast:

- Min klient er IKKE Jim Brandt.

Return to sender

En enkelt af de tiltalte, nemlig rumæneren, afgav fredag eftermiddag forklaring. Han fortalte, at han i juli sidste år tog til Danmark for at holde ferie og valgte Vamdrup på grund af de smukke omgivelser.

Han kendte den 34-årige svenske statsborger og sagde ja, da denne spurgte, om han ville modtage nogle breve for ham i Vamdrup. I stedet for breve dukkede imidlertid et pakkebud op med en pakke på størrelse med en stor flyttekasse.

- Det var underligt. Jeg troede, at jeg skulle modtage et brev, og så kom der en stor kasse. Det var meget overraskende. Jeg åbnede den ikke. Hvordan kan jeg åbne noget, der ikke tilhører mig, sagde han.

Han besluttede sig for at returnere pakken og skrev "return to sender" på den.

Da han forlod lejligheden, blev han anholdt af politiet og har siddet varetægtsfængslet lige siden.

Sagen fortsætter næste fredag, hvor det serbiske ægtepar samt en af de formodede bagmænd afgiver forklaring.

Forsiden netop nu
Danmark

Her er redaktørens anbefalinger til dig

Indland

En farverig professor med jura i blodet

Indland

Markant stemme og teaterfigur