Annonce
Danmark

Deres arbejdspladser sendte dem hjem: Helene og Nikolaj fandt hurtigt nye jobs som podere

Helene Petersen (tv.) kan på grund af coronaepidemien ikke arbejde som rejseleder, og Nikolaj Balle er sendt hjem fra sit job som instruktør, indtil motionscenteret åbner igen. Indtil da arbejder de begge som podere for henholdsvis SOS International og Falck. Privatfotos
Mens regionerne primært ansætter folk med sundhedsfaglig erfaring til test- og vaccineindsatsen, kan ufaglærte få job som podere hos private testudbydere som SOS International, Falck og Copenhagen Medical. Da coronaepidemien lukkede rejsebranchen og motionscentrene, fandt Helene og Nikolaj nyt arbejde hos de private testudbydere.
Annonce

Corona: Mens hele brancher må holde lukket på grund af coronaepidemien, og mange danskere er sendt hjem, er der opstået nye jobmuligheder for nogle af dem, der ikke kan varetage deres normale arbejde.

Behovet for medarbejdere til den danske test- og vaccineindsats er nemlig så stort, at der siden epidemiens start er ansat tusindvis af nye medarbejdere i regionerne og de private firmaer, der i december indgik aftaler med det offentlige om at pode og lynteste. Det fremgår af en rundspørge, som Fagbladet 3F har foretaget.

Et par af dem, der har fundet sig en ny beskæftigelse midt i epidemien, er 25-årige Helene Petersen fra Ryomgård på Djursland, og 20-årige Nikolaj Balle fra Gudum mellem Struer og Lemvig.

Inden coronaens hærgen arbejdede Helene Petersen som rejseleder i rejsebureauet Aarhus Charter. Onsdag den 11. marts, da statsminister Mette Frederiksen annoncerede den første nedlukning af Danmark, var hun på arbejde på atlanterhavsøen Madeira.

- Om fredagen (den 13. marts, red.) ringede telefonen, for nu blev alle danskere i udlandet bedt om at komme hjem. Så vi pakkede ned og fløj med gæsterne hjem om søndagen. Jeg har aldrig rigtig haft et forhold til fredag den 13. som en ulykkens dag, men det har jeg nu, siger Helene Petersen.

I august tog hun igen af sted som rejseleder, denne gang til Grækenland, hvor smittetallene var lave. Da hun kom hjem igen i midten af oktober, spurgte hun sin nabo, der er ansat i SOS International, om ikke de manglede en medarbejder til testarbejdet.


Jeg er bare virkelig glad for at have noget at lave. Samtidig er det jo coronavirus, der holder mig fra lave det, jeg elsker. På den måde giver det også mening for mig at deltage i testindsatsen.

Helene Petersen, testmedarbejder i SOS International


Få dage senere, da virksomheden akut stod og manglede medarbejdere til at teste slagterimedarbejdere hos Danish Crown i Horsens, blev hun ansat som testassistent. Hun har siden taget del i testarbejdet i Billund Lufthavn og nu i SOS Internationals testcenter på Aarhus Havn.

Annonce

Glad for at have noget at lave

Nikolaj Balle blev student fra handelsgymnasiet i sommer og arbejdede som instruktør i Lemvig Motionscenter, indtil regeringen i december bebudede, at fitness- og motionscentre skulle holde lukket.

- Min leder spurgte, om jeg var interesseret i at arbejde i det testcenter, Falck skulle åbne i motionscenteret. Tre dage senere var jeg til oplæring i Herning, og dagen efter havde jeg første arbejdsdag, siger han.

I dag er han teamleder i Falcks testfaciliteter i Stadionhallen i Holstebro. Når han nu ikke kunne fortsætte som instruktør, er han glad for i mellemtiden at være en del af Falcks testpersonale.

Helene Petersen er også godt tilfreds med sit nye, midlertidige job i SOS International.

- Jeg er bare virkelig glad for at have noget at lave. Samtidig er det jo coronavirus, der holder mig fra lave det, jeg elsker. På den måde giver det også mening for mig at deltage i testindsatsen, siger hun.

Annonce

Ikke nervøse for smitte

Hverken Helene Petersen eller Nikolaj Balle har sundhedsfaglig baggrund eller erfaring. De har dog ingen betænkeligheder ved at være en del af frontpersonalet, hvor risikoen for at møde smittede må siges at være højere, end hvis man arbejder hjemmefra.

- Jeg tænker ikke rigtig over smitterisikoen. Vi er jo godt og grundigt dækket ind med mundbind, visir, handsker og kittel. Vi er også meget opmærksomme og godt oplært i rengøring og hygiejne, så jeg er ikke så bange for at blive smittet, siger Nikolaj Balle.

Hvornår de helt præcist kan vende tilbage til arbejdet som rejseleder og instruktør i motionscenteret er endnu uvist for dem begge.

- Vi plejer at tage af sted i slutningen af april, så vi kan modtage de første gæster i starten af maj. Men alt kan jo ændre sig. Det har rejsebranchen oplevet en del gange efterhånden, siger Helene Petersen.

Nikolaj Balle har heller ikke indtryk af, at motionscentrene er førsteprioritet i genåbningsplanerne.

- Restriktionerne bliver jo ved med at blive forlænget, så jeg regner med at blive i Falck, så længe jeg kan, og så længe de har brug for mig, siger han.

Så mange er ansat i testarbejdet

  • Falck har ansat mere end 1.500 medarbejdere til virksomhedens testfaciliteter.
  • Carelink har indenfor de seneste to måneder ansat mellem 150 og 200 nye medarbejdere med relevant, sundhedsfaglig baggrund.
  • SOS International har siden udgangen af september ansat mellem 300 og 400 podere. Virksomheden skønner, at omkring halvdelen har sundhedsfaglig erfaring som sygeplejersker og læge- eller sygeplejerskestuderende.
  • Copenhagen Medical har ansat 650 podere til testopgaver i blandt andet Parken i København.
  • Region Hovedstaden havde 5. januar 1.021 medarbejdere ansat på teststeder. Kun 43 have sundhedsfaglig baggrund.
  • Region Nordjylland har omkring 475 medarbejdere ansat til podning. Det er hovedsageligt studerende fra sundhedsfaglige uddannelser.
  • Region Syddanmark har 1.854 personer tilknyttet en jobbank til podnings- og vaccinationsopgaver.
  • Region Midtjylland har lignende jobbank, hovedsageligt for personer med sundhedsfaglig baggrund.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Annonce