Annonce
Forskning er en svær størrelse, og der er altid plads til tvivl. Men pilen peger mod, at vi ikke skal frygte 5G. Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix
Podcasts

Der findes ikke enhjørninger, og du får ikke kræft af 5G

Her kan du høre Adapter, hvor vi udfritter Vibeke Frøkjær Jensen om hendes kontroversielle holdninger til 5G. Klik her:

 

Der er en lille stemme i mit hoved, der har naget mig i flere dage.

Det begyndte i studiet, da vi optog podcasten "Adapter" i torsdags. Denne gang skulle det handle om 5G, og med os havde vi videnskabelig rådgiver for Rådet for Helbredssikker Telekommunikation Vibeke Frøkjær Jensen.

Modsat Sundhedsstyrelsen, WHO og de forskere, jeg har talt med, da jeg researchede til denne uges podcast, mener Vibeke Frøkjær Jensen, at vi ikke skal have 5G og lignende teknologier, før vi med sikkerhed ved, at de er ufarlige.

Og sådan en sikkerhed er svær at give. For selv om Sundhedsstyrelsen vurderer, at vi hverken med de gamle mobile netværk eller det nye 5G bliver udsat for stråling, der er i nærheden af grænseværdierne, er det nærmest umuligt helt at afvise, at der er en eller anden sundhedseffekt.

Netop derfor placerer det internationale agentur for kræftforskning, IARC, elektromagnetisk stråling fra blandt andet 5G, i gruppe 2B på listen over ting, der kan være kræftfremkaldende.

Hvad det betyder, er teknisk, men vigtigt. Så hæng lige på.

Listen er lavet ved at en stor gruppe forskere gnasker sig igennem tusindvis af undersøgelser, for til sidst at tage en fælles beslutning om, hvor sikker man er på, at noget øger kræftrisikoen.

I gruppe 1 er det, man er sikker på. Rygning, asbest, forarbejdet kød og alkohol optræder her. Det betyder ikke, at de ting er lige kræftfremkaldende, men blot at der er solidt videnskabeligt grundlag for, at de er forbundet med en øget risiko for visse kræftformer.

Næste gruppe hedder 2A. I den gruppe hører ting, som IARC opfatter som "sandsynligvis kræftfremkaldende". Her hører blandt andet rødt kød og anabolske steroider under.

Så er der gruppe 2B: "Muligvis kræftfremkaldende". Her finder man ikke-ioniserende elektromagnetisk stråling sammen med blandt andet aloe vera-ekstrakt, som til min overraskelse også optræder på listen.


Tilbage til den lille, usikre stemme i mit hoved. Den hvisker: "Skal vi ikke vente med 5G, til vi er helt sikre på, at det ikke er farligt?"


Tilbage til den lille, usikre stemme i mit hoved. Den hvisker: "Skal vi ikke vente med 5G, til vi er helt sikre på, at det ikke er farligt?".

Problemet er, at det næsten er umuligt helt at afvise, at noget kan være forbundet med en øget sundhedsrisiko. Det er lidt ligesom at sige, der ikke findes enhjørninger. Selv om du aldrig har set en, og vi aldrig har fundet en, kan vi så med sikkerhed sige, at der ikke findes en enhjørning et eller andet sted derude?

Nej. Men vi kan sige, at det er meget usandsynligt.

Uden 5G rykker selvkørende biler længere væk. De har ellers potentiale til at gøre trafikken mere sikker og dermed redde liv. Fjernkirurger og sundhedsdroner har også brug for 5G, hvis deres potentiale skal udleves de kommende år.

Og det er de muligheder, jeg vil minde den lille, forsigtige stemme i mit hoved om, når jeg en dag i den nærmeste fremtid får mulighed for at få mine dimser over på 5G-netværket.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Udland

Dykkere reddede 12 meter lang pukkelhval fri af drivgarn

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen