Annonce
Forskning er en svær størrelse, og der er altid plads til tvivl. Men pilen peger mod, at vi ikke skal frygte 5G. Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix
Podcasts

Der findes ikke enhjørninger, og du får ikke kræft af 5G

Her kan du høre Adapter, hvor vi udfritter Vibeke Frøkjær Jensen om hendes kontroversielle holdninger til 5G. Klik her:

 

Der er en lille stemme i mit hoved, der har naget mig i flere dage.

Det begyndte i studiet, da vi optog podcasten "Adapter" i torsdags. Denne gang skulle det handle om 5G, og med os havde vi videnskabelig rådgiver for Rådet for Helbredssikker Telekommunikation Vibeke Frøkjær Jensen.

Modsat Sundhedsstyrelsen, WHO og de forskere, jeg har talt med, da jeg researchede til denne uges podcast, mener Vibeke Frøkjær Jensen, at vi ikke skal have 5G og lignende teknologier, før vi med sikkerhed ved, at de er ufarlige.

Og sådan en sikkerhed er svær at give. For selv om Sundhedsstyrelsen vurderer, at vi hverken med de gamle mobile netværk eller det nye 5G bliver udsat for stråling, der er i nærheden af grænseværdierne, er det nærmest umuligt helt at afvise, at der er en eller anden sundhedseffekt.

Netop derfor placerer det internationale agentur for kræftforskning, IARC, elektromagnetisk stråling fra blandt andet 5G, i gruppe 2B på listen over ting, der kan være kræftfremkaldende.

Hvad det betyder, er teknisk, men vigtigt. Så hæng lige på.

Listen er lavet ved at en stor gruppe forskere gnasker sig igennem tusindvis af undersøgelser, for til sidst at tage en fælles beslutning om, hvor sikker man er på, at noget øger kræftrisikoen.

I gruppe 1 er det, man er sikker på. Rygning, asbest, forarbejdet kød og alkohol optræder her. Det betyder ikke, at de ting er lige kræftfremkaldende, men blot at der er solidt videnskabeligt grundlag for, at de er forbundet med en øget risiko for visse kræftformer.

Næste gruppe hedder 2A. I den gruppe hører ting, som IARC opfatter som "sandsynligvis kræftfremkaldende". Her hører blandt andet rødt kød og anabolske steroider under.

Så er der gruppe 2B: "Muligvis kræftfremkaldende". Her finder man ikke-ioniserende elektromagnetisk stråling sammen med blandt andet aloe vera-ekstrakt, som til min overraskelse også optræder på listen.


Tilbage til den lille, usikre stemme i mit hoved. Den hvisker: "Skal vi ikke vente med 5G, til vi er helt sikre på, at det ikke er farligt?"


Tilbage til den lille, usikre stemme i mit hoved. Den hvisker: "Skal vi ikke vente med 5G, til vi er helt sikre på, at det ikke er farligt?".

Problemet er, at det næsten er umuligt helt at afvise, at noget kan være forbundet med en øget sundhedsrisiko. Det er lidt ligesom at sige, der ikke findes enhjørninger. Selv om du aldrig har set en, og vi aldrig har fundet en, kan vi så med sikkerhed sige, at der ikke findes en enhjørning et eller andet sted derude?

Nej. Men vi kan sige, at det er meget usandsynligt.

Uden 5G rykker selvkørende biler længere væk. De har ellers potentiale til at gøre trafikken mere sikker og dermed redde liv. Fjernkirurger og sundhedsdroner har også brug for 5G, hvis deres potentiale skal udleves de kommende år.

Og det er de muligheder, jeg vil minde den lille, forsigtige stemme i mit hoved om, når jeg en dag i den nærmeste fremtid får mulighed for at få mine dimser over på 5G-netværket.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Tidligere TV 2-profil beretter om fysisk vold på ledelsesgangen

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre