Annonce
Villy Søvndal
Læserbrev

Der er lys forude

Debat: Det har for os alle været et langt og hårdt forløb at komme igennem denne vinters nedlukning p.g.a corona. For nogen har det været værre end for andre.

De unge, der har savnet deres venner og sociale fællesskaber. De ældre og sårbare, der i lange perioder har været isolerede fra deres kære for at undgå smitten. De ansatte i sundheds- og ældreplejen, skoler og institutioner, butiksansatte med flere, der har taget det hårde slid. Samt alle dem, der har mistet deres job eller har måttet se deres forretninger og virksomheder lukket ned.

Det er en ringe trøst, at det står langt værre til i andre lande - både med smittede, døde og efterfølgende total nedlukning.

Lige nu, hvor vi endnu ikke har set virkningerne af den sidste genåbning, er antallet af indlagte på vores sygehuse, antallet af daglige dødsfald på grund af corona faldende. Det samme er smitteudbruddene på plejehjem. Det er rigtig godt. Ligeledes er antallet af smittede medarbejdere på vores sygehuse faldet markant. Det er godt ikke alene for dem, der ikke bliver smittede, men også fordi vi undgår de store huller i vagtplanerne på vores sygehuse.


Derfor synes jeg også det mest uforståelige lige nu, er de mænd klædt i sort, der med kanonslag og lidt spredt hærværk demonstrerer i København og et par andre byer med krav om frihed til at gøre, hvad de vil uden hensyn til andre. De er selvsagt i deres fulde ret til at demonstrere. Men det er nu underligt at være så besat af konspirationsteorier, at man mener sig bedre i stand til at bedømme smitterisiko end læger, forskere og sundhedspersonale, regeringer og parlamenter og ikke mindst dem, der har prøvet at være syge eller har mistet pårørende.


Årsagerne til at det går bedre er flere: stadig flere bliver vaccinerede, vi tester langt flere og kan derfor langt hurtigere opspore smittekæder, vi passer stadig godt på os selv og hinanden ved at holde afstand, vaske hænder og spritte af, vi er blevet langt bedre til at behandle smittede end i starten af epidemien, og der gribes i de fleste tilfælde hurtigt og kompetent ind fra myndighedernes side. Så langt så godt.

Nu får vi oveni købet årstiden med os ved at stadig mere af livet flytter udenfor, hvor smittespredningen er langt mindre end indendørs. Opgaven bliver nu ikke at blive overmodig.

Sygdommen er stadig lige derude (det ved os, der bor i Kolding meget om) og går det galt, går det rigtig stærkt. Derfor synes jeg også det mest uforståelige lige nu, er de mænd klædt i sort, der med kanonslag og lidt spredt hærværk demonstrerer i København og et par andre byer med krav om frihed til at gøre, hvad de vil uden hensyn til andre.

De er selvsagt i deres fulde ret til at demonstrere. Men det er nu underligt at være så besat af konspirationsteorier, at man mener sig bedre i stand til at bedømme smitterisiko end læger, forskere og sundhedspersonale, regeringer og parlamenter og ikke mindst dem, der har prøvet at være syge eller har mistet pårørende.

Godt at fornuften stadig afgør, hvordan vi bedst bekæmper sygdommen og åbner ansvarligt op.

Danmark

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank vil skåne familien for sin sygdom - Min kone skal beholde sin nye kæreste 9:9