Annonce
Sanger og komponist Peter Abrahamsen fylder tirsdag den 12. oktober 80 år. Fejringen af den runde fødselsdag skulle have været "en lille fejring". Men hurtigt tilkendegav 100 personer, at de kommer til festen, så der er hentet hjælp fra hans seks børn til at stå for festen. Foto: Lisbeth Holten/Free
Indland

Den politiske sang er blevet hans varemærke

Musiker Peter Abrahamsen har haft stort fokus på at italesætte samfundets uligheder i sin musik. 12. oktober runder han 80 år, og musikken spiller stadig.

Der kunne sagtens skrives sange og musik om sygeplejestrejken, kampene i politik og mange andre samfundsrelevante emner.

Men ingen gør det.

Det undrer sanger, komponist og musiker Peter Abrahamsen, der tirsdag den 12. oktober fylder 80 år.

Igennem sin karriere har han gjort en dyd ud af at lave musik om netop politik. Han har blandt andet lavet musik til tekster fra arbejderdigterne Rudolf Nielsen og Carl Scharnberg.

Den politiske sang, som han kalder det, får ikke længere den opmærksomhed, den burde.

- Ja, kig dig omkring, så kan du se. Der er nok at skrive om. Men jeg tror ikke, de yngre generationer synes, det er glorværdigt at synge om.

- For det er jo ikke noget, man kommer i ugeaviser eller på tv for. Men det var naturligt engang, og det er det ikke mere. Ærgerligt, siger han.

Den dag i dag er det fortsat Peter Abrahamsens musik om politik, der bliver efterspurgt. Det på trods af at hans karriere også har budt på meget andet.

Han har blandt andet drevet sit eget musikbureau og pladeselskab samt været kunstnerisk leder af Gyldendals grammofonpladeselskab Exlibris.

Selv ser han med stor glæde tilbage på sit arbejde med pladeselskabet, hvor han blandt andet var producer på albummet "Svantes Viser" af Benny Andersen og Povl Dissing.

Selv om alderen siger 80 år, er Peter Abrahamsen ikke færdig med at lave musik og optræde. Men det seneste halvandet år har foruden corona været præget af en hjernerystelse, der har slået ham tilbage.

Han er dog ved at være ovenpå igen, og planen er derfor både optrædener og mere musik i den kommende tid. Også lektioner ved en guitarlærer har han taget op igen for at få pudset sit spil af.

- Nogle ville nok sige, jeg trænger til det, bemærker han med et grin.

I 20 år boede Peter Abrahamsen med sin hustru, Abelone Glahn, på en nedlagt skole på Falster. I marts flyttede de dog fra det 600 kvadratmeter store hus tilbage til København. Tættere på de seks børn og snart fire børnebørn.

Med flytningen blev det dog også til et endeligt med succeskonceptet "Dagligstuekoncerter", hvor parret en gang om måneden inviterede indenfor til koncert og gulerodskage i deres hjem.

Og faktisk modtog de en Danish Music Award som bedste spillested kåret af publikum i 2013.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Indland

For fjerde dag i træk er der flere end 1000 nye coronatilfælde

Udland

Professor: Persona non grata-situationer er meget sjældne

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Kontrollen ved den dansk-tyske grænse er igen blevet forlænget. Det er mange tyskere og nok også en del danskere mildt skrevet rigtig sure over. Heldigvis er der ikke noget tysk modtræk, så det gav i hvert fald en kø mindre for de mange danskere, inklusive undertegnede med familie, der sidste lørdag suste sydpå for at holde efterårsferie.

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Debat

Debat: Jobcentrene er prygelknabe for politisk misrøgt

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst