Annonce
Indland

Fundings analyse: Alt handler om corona - men den glemte dagsorden lever

Thomas Funding. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Corona, corona, corona. Alt handler om corona. Men hvad skete der egentlig med den politiske dagsorden, der dominerede mediebilledet, før jägerbomb-drikkende skiturister hev smitten til Danmark? Skal den kommunale udligningsordning stadig reformeres? Svaret er ja. Og selvom medierne er blevet inficeret med virus, så sker der faktisk andet i dansk politik.
Annonce

Det virker som en evighed siden, at det vigtigste emne i dansk politik var udligningsordningen. Mange har nok ligefrem glemt, hvad det gik ud på.

Men det er kun godt tre uger siden, at det var spørgsmålet, der optog alle på Christiansborg. En reform af systemet, der fordeler penge mellem kommunerne. Populært sagt fra de rigeste til det fattigste.

I det øjeblik corona-epidemien brød ud i Danmark, blev forhandlingerne sat på pause, men nu ser det ud til, at regeringen lægger an til at trykke på play igen. Og det er klogt. Der er nemlig ikke noget, der er så galt, at det ikke er godt for noget, og coronaen kan på besynderligvis øge chancerne for en aftale.

Og der er stadig brug for en aftale. Selvom coronaen påvirker snart set alle afkroge af det danske samfund, så gælder det ikke rigtig udligningsordningen.

Epidemien har ikke ændret på, at det nuværende system er plaget af mange års lappeløsninger. Det trænger gevaldigt til en sanering, og selvom landets borgmestre lige nu har travlt med at stå for nødpasning og kommunal krisestyring, så presser de stadig deres partifæller på Christiansborg med SMS'er, mails og telefonopkald. Hvad enten de er socialdemokrater eller venstrefolk, så kræver de en reform. Og det haster.

Corona-krisen har nemlig ikke ændret på, at landets bykonger vil have, at udligningsordningen skal være reformeret, inden næste års budgetter i kommunerne indgås. Det sker i september, men inden da har kommunerne under et forhandlet de overordnede økonomiske rammer på plads med staten. Det løber af stablen allerede i sommermånederne, og udligningsreformen skal derfor gerne være på plads inden da. Det betyder – for at gøre en lang historie kort – at Folketingets partier skal nå og lande en aftale inden midten af maj, ellers bliver det svært at nå at få lovgivningen vedtaget inden deadline.

Regeringen skal derfor til og i gang nu, hvis de ikke vil have landets 98 borgmestre – eller kommunepartiet som de spydigt kaldes på Christiansborg – på nakken. Og det er da helt sikkert også årsagen til, at finansministeriet ser ud til at begynde at røre på sig.

Inden coronaen stillede Venstre således en række skriftlige spørgsmål til regeringens udspil til en reform, og i løbet af denne uge kom svarene. Et tegn på at forhandlingerne ikke er syltet, og at regeringen er ved at forberede grundlaget for at kunne indkalde til et nyt møde, så en aftale kan forhandles i hus.

Og det bør også kunne lade sig gøre. Ja, måske er det - som tidligere nævnt - nærmest en fordel, at coronaen hærger landet, mens man forhandler.

Inden epidemiens start gik forhandlingerne således jævnt ringe for Socialdemokratiet. Venstre var lykkedes med at problematisere 1001 detaljer i regeringens udspil, og Mette Frederiksens folk gjorde det ikke nemmere for sig selv.

Vælgernes hukommelse er nogle gange overraskende kort, men nogle kan måske huske skandalen, der rullede før corona. En pressemedarbejder ved Socialdemokratiet var ved en fejl kommet til at sende en mail til en journalist, hvor han beskrev, hvordan Venstre skulle angribes i pressen. Og det var altså selvsamme Venstre, som Socialdemokratiet forsøgte at få med i en aftale. En pinlig affære der tvang Mette Frederiksen til at undskylde overfor Jakob Ellemann-Jensen i folketingssalen. Og derudover kom en række ærgerlige regnefejl i regeringens udspil, der fik det hele til at virke en smule sjusket.

Men alt det er glemt nu, og Venstre har mistet deres momentum. Medierne interesserer sig stort set kun for corona.

I politik opererer man med et begreb kaldet ”take out the trash day”, hvilket direkte oversat betyder ”tøm skraldespanden dag”. Formuleringen dækker over, at særligt kyniske politikere og spindoktorer ynder at udnytte store samfundsbegivenheder til at fyre ubehagelige nyheder af. Ideen skulle være, at man kan slippe ubemærket afsted med mindre skandaler, når medierne har travlt med alt muligt andet.

Udligningsordningen er naturligvis ikke en skandale ej heller skrald, men regeringen kan ikke desto mindre drage fordel af samme mediedynamik.

Finansminister Nicolai Wammen har nemlig med corona fået arbejdsro fra medierne til at forhandle en aftale på plads. Venstre har ikke længere samme muligheder for at igennem pressen at påføre regeringen ridser i lakken – simpelthen fordi medierne har øjnene rettet et andet sted hen.

Og når spin og taktik er skrællet væk, så står der kun de egentlige forhandlinger tilbage, og sandheden er, at Socialdemokratiet og Venstre ikke er særlig uenige, hvad indhold angår. Socialdemokratiet har spillet ud med, at kommuner med mange indvandrere forgyldes, hvilket ”tilfældigvis” kommer partiets egne vestegnsborgmestre til gode. Det vil Venstre have skruet ned for, hvilket må antages at have været en kalkuleret krigsskadeomkostning for Mette Frederiksen.

Slutteligt kræver Venstre, at staten skyder en ekstra milliard ind i udligningssystemet. Det vil afbøde slaget for de kommuner, der står til at skulle betale mere som konsekvens af regeringens udspil. Også dette krav bør Socialdemokratiet kunne imødekomme.

Forhandlingerne kan med andre ord ende med lige pludselig at gå hurtigt, når finansministeren beslutter sig for at hidkalde Venstre til det navnkundige forhandlingslokale kaldt Struenseværelset. Lige nu virker eneste forhindring for dette at være begrænsningerne i Finansministeriets arbejdskapacitet.

Corona-krisen lægger således bånd på mange af de samme nøglemedarbejdere, der skal bruges til at servicere udligningsforhandlingerne, men så snart de får næsen oven vande, må man formode, at Nicolai Wammen rykker. Måske allerede hen over påsken. I ly af coronaen.

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- Hvis vi danskere i de næste to uger henover påsken fortsætter med at stå sammen ved at holde afstand, og hvis tallene fortsat er stabile og fornuftige i de næste to uger, vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning af vores samfund igen på den anden side af påsken.

Statsminister Mette Frederiksen viftede mandag med en gulerod foran danskernes næser. Hvis alle klemmer ballerne sammen, bør Danmark så småt kunne åbnes op på den anden side af påske.

- Jeg synes, det er dobbeltkommunikation. Med den ene hånd signalerer statsministeren, at nu er vi nærmest ovre på den anden side, og med den anden hånd sidder vi og vedtager love, som potentielt kan være meget indgribende i forhold til eksempelvis folks forsamlingsfrihed.

Sundhedsordfører i Venstre Martin Geertsen var i Berlingske noget forvirret over, regeringens kommunikation i forhold til genåbningen af Danmark.

- Hvis man i den situation omgås tanker om en flyafgift, så tror jeg ikke bare, at branchen vil føle det som et slag i ansigtet. Men også som et signal om, at man ikke mener, at luftfartsbranchen hører til i Danmark.

Dele af erhvervslivet begyndte i Politiken at bakke på klimaambitionerne. Det gælder for eksempel direktør i Dansk Luftfart Michael Svane. Kombinationen af en økonomisk krise og klimaafgifter kan ifølge ham blive en giftig cocktail.

- Det var totalt spild af alles tid. Regeringen udviser eklatant mangel på forståelse for, at det handler om den demokratiske infrastruktur i samfundet. Den har simpelthen ingen forståelse for den akutte krise, som den rammer medierne.

Kulturminister Joy Mogensen (S) fik hårde ord med på vejen af Radikale Venstres medieordfører Jens Rohde. Det lod til at virke, for få dage efter lykkedes det at indgå en aftale om en hjælpepakke til medierne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Nye idéer er piblet frem: Her er tre solestrålehistorier midt i corona-mørket

Annonce
Danmark

Debat: Skuffende genåbningsplan

Danmark For abonnenter

Corona-eksperten: Sådan kan vaccinen komme til at ændre din hverdag

Annonce