Annonce
Kristian Thulesen Dahl har været DF-formand siden 2012, men søndag eftermiddag er det slut. (Arkivfoto). Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Danmark

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Kristian Thulesen Dahl har søndag sin sidste dag som formand for DF, der i Herning skal finde afløseren.

Hvis forventningen er bål og brand, at det hele går op i hat og briller, og at Dansk Folkeparti går helt i opløsning, så skal man tro om igen.

Sådan lyder det fra den afgående formand i Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl inden partiets ekstraordinære årsmøde i Herning søndag.

Her skal DF finde en ny formand. Thulesen Dahl går af efter et skidt kommunalvalg for partiet i november.

Formandskampen har været uskøn. Det har kandidaterne Morten Messerschmidt, Martin Henriksen og Merete Dea Larsen alle erkendt. Især de to førstnævnte har været efter hinanden.

- Når der skal vælges, skal der også være nogle fravalg, og så kan det selvfølgelig godt udarte sig lidt hårdt, siger Thulesen Dahl.

- Men jeg synes også, at vi så i september, hvor der også var et årsmøde med optræk til uro, og hvor det også blev beskrevet, at det ville gå meget voldsomt for sig, at der viste vores tillidsfolk, at man respektfyldt klappede af alle, der talte. Og så stemte man bare og valgte dem, man helst ville vælge.

- Jeg håber, at det samme gør sig gældende igen. At man optræder med respekt over for alle sine partikolleger, fordi man ved, at man som delegeret til sidst sidder med stemmesedlen og bestemmer, hvem der skal være formand. Jeg har en tro på, at det er sådan, det bliver, siger Thulesen Dahl.

Alt var dog ikke fryd og gammen ved det omtalte årsmøde i september sidste år.

Ganske opsigtsvækkende vendte partistifter og eksformand Pia Kjærsgaard synligt tommelfingeren nedad under Martin Henriksens tale, hvor han blandt andet kritiserede partiets - ifølge ham - for slappe udlændingepolitik.

Ganske bizart kan Thulesen Dahl ikke selv være til stede fysisk i Herning Kongrescenter, hvor det ekstraordinære årsmøde finder sted.

Thulesen Dahl er for nylig blevet smittet med corona og kan derfor ikke nå at få et gyldigt coronapas, hvilket er et krav for at kunne deltage.

Derfor vil han heller ikke ved eget syn kunne se eventuelle dramaer udspille sig. Men det frygter den afgående formand altså ikke.

- Mange af dem, som tror, at det går op i hat og briller, der tror jeg, at de bliver skuffede. Jeg tror, at det kommer til at gå værdigt for sig.

- Så må vi se, hvordan tingene kommer til at udarte sig bagefter, altså hvordan folk agerer i det. Men du taler med en her, som tror på, at der også er en fremtid for DF.

- Man har tit skrevet nekrologer om partier, som så har gjort nekrologerne til skamme. Det tror jeg også, bliver tilfældet her, siger Thulesen Dahl.

Han blev DF-formand i 2012, hvor han tog over fra Pia Kjærsgaard. Messerschmidt, Henriksen eller Dea Larsen bliver partiets tredje formand i historien. Det er første gang, at en DF-formand vælges ved et kampvalg.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarede på spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Borgmester i Grønlands største kommune stopper efter boligsager

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani