Annonce
Indland

Definition udvides: Flere bør selvisoleres og testes efter tæt kontakt til smittet

Arkivfoto: Morten Pape
I et forsøg på at mindske smittespredning udvider Sundhedsstyrelsen definitionen på at være en nær kontakt.
Annonce

For at mindske risikoen for smittespredning har sundhedsmyndighederne opdateret kriterierne for, hvornår man bliver defineret som nær kontakt til en, der er smittet med coronavirus.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Hidtil har man været defineret som nær kontakt, hvis man har opholdt sig inden for en meter i mere end 15 minutter – eksempelvis i en samtale – med en person, der er smittet med coronavirus.

Fremover bliver man også defineret som nær kontakt, hvis man i visse situationer har opholdt sig inden for to meter i mere end 15 minutter med en smittet person.

Det gælder i situationer, hvor der synges, tales højt eller råbes, eller hvis man har opholdt sig i et lukket rum uden udluftning eller med dårlig ventilation.

- Når man er nær kontakt, er det meget vigtigt, at man går i selvisolation med det samme, fordi der er en øget risiko for, at man er smittet, og det er afgørende for os alle, at man undgår at sprede smitten til andre.

- Derefter skal man have taget to test på bestemte tidspunkter, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Den første af de to test skal tages, tidligst fire dage efter at man sidst blev udsat for mulig smitte. Test nummer to skal tages to dage efter første test, uanset om der er kommet svar på første test.

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu også, at i de situationer, hvor man har været tæt på en smittet, men altså ikke er nær kontakt, kan få taget en screeningstest.

En screeningstest kan forstås som en test, man tager for en sikkerheds skyld for at være sikker på, at man ikke er blevet smittet.

- Det kan være i en situation, hvor man sidder på et kontor sammen eller har siddet i et mødelokale. Det anbefaler vi, for at undgå at der er smitte, som vi ikke opdager, siger Helene Probst.

I de situationer er anbefalingen, at man får taget en test hurtigst muligt. Man skal ikke selvisolere sig, men man skal være ekstra opmærksom på de generelle anbefalinger som blandt andet fysisk afstand, og om man udvikler symptomer.

Derudover anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man viser særligt hensyn til personer, der er i øget risiko for alvorligt forløb ved coronasmitte.

Sådan definerer Sundhedsstyrelsen en nær kontakt til coronasmittede

Man er nu også i nær kontakt, hvis man har været i tæt kontakt med en smittet, hvor der synges eller råbes.

Sundhedsstyrelsen har tirsdag opdateret retningslinjerne for, hvornår man er nær kontakt til en coronasmittet person. Fremover bliver man også defineret som nær kontakt, hvis man har opholdt sig inden for to meters afstand i mere end 15 minutter med en smittet person i visse situationer.

Hvis man har været i nær kontakt med en coronasmittet person, er man ifølge Sundhedsstyrelsen i høj risiko for at være blevet smittet. Derfor opfordrer styrelsen til, at man går i selvisolation og bliver testet for at forebygge, at man smitter andre, hvis det viser sig, at man er smittet.

Nære kontakter er typisk dem, den smittede person bor sammen med og dagligt deler eksempelvis sofa eller kram med.

Læs her mere om, hvornår man er nær kontakt. Du er nær kontakt, hvis du har været tæt på en smittet person i en af følgende perioder:

*En smittet person med symptomer: Fra 48 timer før personens symptomer startede og indtil 48 timer efter, at personens symptomer stoppede.

*Smittet person uden symptomer: Fra 48 timer før personen fik taget testen og til syv dage efter.

Samtidigt skal du opfylde mindst et af følgende kriterier:

*Man bor sammen med en smittet person.

*Man har haft direkte fysisk kontakt med en smittet person. Eksempelvis ved kram.

*Man har haft direkte kontakt til sekreter fra en smittet person – eksempelvis fra en smittet persons hoste eller nys.

* Man har i mere end 15 minutter været sammen med en smittet person inden for to meters afstand ved enten kraftig udånding, sang, høj tale, aktiviteter, der indebærer fysisk anstrengelse som fitness, eller ophold i lukkede rum med dårlig ventilation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark For abonnenter

Nye idéer er piblet frem: Her er tre solestrålehistorier midt i corona-mørket

Danmark For abonnenter

Mundbind blev en guldgrube for iværksætter-duo: Omsatte pludselig for fem millioner

Danmark For abonnenter

Statens hjælpepakker var ikke nok: Sherlyns livsværk blev et af coronakrisens ofre

Annonce