Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Debat: Vi vil suge millioner af ton CO2 ud af luften

Debat: Forestil dig et kraftvarmeværk eller et stort forbrændingsanlæg med en kæmpe støvsuger på skorstenen. Røgen fra værkerne renses for CO2, som opsamles, komprimeres og pumpes ned i kæmpemæssige lagre under jorden - for eksempel i Nordsøen - eller omsættes til nye brændstoffer, der kan holde fly på vingerne og skibe i vandet. CO2’en stiger ikke op i atmosfæren, hvilket er til gavn for klimaet. Samtidig skaber det reelle reduktioner i transportsektoren, hvor de kan være vanskelige at finde.

Det lyder måske som en skør fremtidsidé, men det er det ikke.

Med tirsdagens politiske aftale for næste etape af CCS (CO2-fangst og lagring) har vi endelig fået sat de overordnede rammer for det, der potentielt kan blive et nyt grønt, dansk eksporteventyr. Det er visionært, modigt og ikke mindst klimavenligt. Hos Dansk Fjernvarme står vores medlemmer parat i startblokken til at komme i gang. Fra både biomasse- og affaldsenergianlæg kan vi opsamle CO2 og bidrage til at gøre klimaet lidt mere grønt og bæredygtigt.

Vi havde meget gerne set, at man politisk havde været endnu mere modig og sat et klart mål for denne teknologi. Det havde givet værkerne mere sikre og klare rammer for de massive investeringer, som skal til det kommende årti for at indfri potentialet. Vores analyser viser, at Dansk Fjernvarmes medlemmer kan levere mere end fem millioner ton CO2 i 2030 - cirka halvdelen af det, man politisk mangler at adressere for at nå 70 procent-målet.


Dansk Fjernvarmes medlemmer kan levere mere end fem millioner ton CO2 i 2030 - cirka halvdelen af det, Danmark mangler for at nå 70 procent-målet.

Fra debatindlægget

Et egentligt CCS-mål for 2030 var der desværre ikke flertal for at fastsætte. Vi er dog glade for, at både tænketanken Concito og ikke mindst Klimarådet bakker os op i, at tempoet for udviklingen af teknologien, og en klar ramme, der styrker hele værdikæden med fangst, transport og lagring, skal op i gear.

Potentialet, ikke mindst for erhvervslivet, er enormt. Vi kan, under de rette omstændigheder faktisk skabe negative udledninger, så vi bidrager positivt til klimaregnskabet.

Hos Dansk Fjernvarme har vi en klar mission om, at vi skal levere 100 procent CO2-neutral varme til de mere end 3,7 millioner danskere, som er afhængige af os. Her kan CO2-fangst levere et markant bidrag. Vi mener, det er realistisk - nu skal vi bare se at komme i gang, og det kræver hurtig handling for fremtidige generationers og klimaets skyld.


Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Hvert tredje barn har oplevet krænkelserinternettet

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv