Annonce
Helena Lund. Pressefoto
Læserbrev

Debat: Vi stopper ikke vold mod børn ved at straffe hele familier

Debat: Foran mig sidder en dreng med hætten trukket op over hovedet. Han er tavs, og jeg kan næsten ikke se hans ansigt, men hans krop reagerer med små angstfyldte ryk, når jeg nævner faderens navn. Ved siden af sidder hans mor.

Drengen og moderen har lige været til en udredende familiesamtale, hvor de har tegnet sammen – for at give os et indblik i deres samspil og dynamik. På tegningen ser vi en mor, og et barn i et bur.

Jeg kom til at tænke på episoden, da jeg for nylig læste om den nye politisk aftale mellem regeringen, DF, V, LA, K og NB, der blandt andet vil ramme familier på ydelserne, hvis der er vold i hjemmene. Det er glædeligt, at regeringen vil bekæmpe vold i børnefamilier. Vold mod børn er helt uacceptabelt og skal fordømmes kraftigt og tydeligt. Men mere straf til forældrene – både juridisk og økonomisk – kan få den stik modsatte effekt.


Mange børn vil tie om volden.


Som psykolog møder jeg familier med psykiske skader fra krig, tortur og flugt. Fædre fortæller ofte om en oplevelse af at have mistet deres roller som forsørgere, beskyttere og bidragende borgere til samfundet. Mødre fortæller, at deres energi og kampgejst er tabt, og at de oplever almindelige hverdagsopgaver som uoverkommelige.

Det bliver derfor ofte op til børnene at være de succesrige, de integrerede, det lysende håb i familiens fremtid. Det er ikke altid et udtalt krav fra forældrene, men bliver ofte barnets egen fortolkning af familiens og samfundets forventninger.

Når familien bærer på traumer, er der samtidig en større risiko for at vold opstår som en del af reaktionsmønstret hos forældrene. Vi ved, at volden både kan være en umiddelbar reaktion på en oplevet trussel i form af flashbacks, angst og øget vagtsomhed, og at denne type vold er opstået i familien efter de traumatiske begivenheder.

Fælles for alle typer af vold er, at de skader de udsatte og ofte er forbundet med stor skam og skyld hos hele familien. Flere børn har fortalt mig, at de oplever volden mod dem som et tegn på, at de er værdiløse, ubetydelige og ikke værd at elske.

Med denne opfattelse af en selv er det svært at have tillid til andre mennesker, og til at verden er et trygt sted. For børn, som bliver udsat for vold – både på egen krop, eller som vidner til vold mellem forældrene – har det ødelæggende konsekvenser for den psykosociale udvikling.

Når politikere derfor argumenterer for yderligere sanktioner mod udsatte familier, vil det ramme børnene hårdest – trods en intention om at hjælpe. Og det vil ramme flygtningebørn endnu hårdere – da deres eventuelle ’afsløring’ af volden ikke alene vil forværre familiens økonomi, men også potentielt true familiens opholdsgrundlag i Danmark. Mange børn vil simpelthen tie om volden.

Derfor er den nye aftale også med rette blevet kritiseret af en række organisationer, herunder Børns Vilkår, Red Barnet og Dansk Psykologforening. Vi ved efter mange års erfaring, at det har en positiv effekt at tilbyde traumebehandling til udøvere af traumerelateret vold. Derudover ved vi også, at denne behandling til familien er den mest bæredygtige måde at stoppe vold i nære relationer. Jeg håber, at drengen og hans mor vil modtage vores tilbud om behandling. Jeg håber, at han tør vise sit ansigt næste gang, jeg ser ham.

Forsiden netop nu
Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Danmark

Valget er hans: Manden med den sorte hat er bekymret over klimaforandringer

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Podcasts

Lyt til 'Ring hjem, Emil': Tysklands skæbnevalg afgøres i morgen - hvem skal stå i spidsen for tyskerne og resten af Europa?

Indland

Antallet af coronapatienter er det laveste siden august

Udland

Merkel prøver for sidste gang at overbevise tyskerne om Laschet

Indland

Ingeniørforening: Der skal langt flere lynladere til elbiler

Ved afslutningen på august måned var der 4200 offentligt tilgængelige ladepunkter til elbiler i Danmark - og der blev sat historisk mange ladepunkter op i august.

Kultur For abonnenter

Danica Curcic: - Kunsten hjælper os til at være mennesker - selv under de værste omstændigheder

SEPTEMBER 2020

Udland

Bilbombe i Somalias hovedstad dræber mindst otte

Mindst otte mennesker har mistet livet, efter at en bilbombe lørdag er eksploderet i Somalias hovedstad, Mogadishu.

Danmark

Rigsret dag 10 - Støjberg kæmper for ikke at blive ædt op indefra

Danmark

- Danmark ville gå fallit, for værdierne skabes uden for de store byer

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Podcasts

Det bliver både pinligt, kedeligt og meget alvorligt

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nyt job? Så skal vi headhuntes

Kultur

X Factors nye dommer: Livet handler om at udfordre sig selv

Debat

Kronik: Kære politikere, I kan være med til at gøre handicap mindre