Annonce
Helena Lund. Pressefoto
Læserbrev

Debat: Vi stopper ikke vold mod børn ved at straffe hele familier

Debat: Foran mig sidder en dreng med hætten trukket op over hovedet. Han er tavs, og jeg kan næsten ikke se hans ansigt, men hans krop reagerer med små angstfyldte ryk, når jeg nævner faderens navn. Ved siden af sidder hans mor.

Drengen og moderen har lige været til en udredende familiesamtale, hvor de har tegnet sammen – for at give os et indblik i deres samspil og dynamik. På tegningen ser vi en mor, og et barn i et bur.

Jeg kom til at tænke på episoden, da jeg for nylig læste om den nye politisk aftale mellem regeringen, DF, V, LA, K og NB, der blandt andet vil ramme familier på ydelserne, hvis der er vold i hjemmene. Det er glædeligt, at regeringen vil bekæmpe vold i børnefamilier. Vold mod børn er helt uacceptabelt og skal fordømmes kraftigt og tydeligt. Men mere straf til forældrene – både juridisk og økonomisk – kan få den stik modsatte effekt.


Mange børn vil tie om volden.


Som psykolog møder jeg familier med psykiske skader fra krig, tortur og flugt. Fædre fortæller ofte om en oplevelse af at have mistet deres roller som forsørgere, beskyttere og bidragende borgere til samfundet. Mødre fortæller, at deres energi og kampgejst er tabt, og at de oplever almindelige hverdagsopgaver som uoverkommelige.

Det bliver derfor ofte op til børnene at være de succesrige, de integrerede, det lysende håb i familiens fremtid. Det er ikke altid et udtalt krav fra forældrene, men bliver ofte barnets egen fortolkning af familiens og samfundets forventninger.

Når familien bærer på traumer, er der samtidig en større risiko for at vold opstår som en del af reaktionsmønstret hos forældrene. Vi ved, at volden både kan være en umiddelbar reaktion på en oplevet trussel i form af flashbacks, angst og øget vagtsomhed, og at denne type vold er opstået i familien efter de traumatiske begivenheder.

Fælles for alle typer af vold er, at de skader de udsatte og ofte er forbundet med stor skam og skyld hos hele familien. Flere børn har fortalt mig, at de oplever volden mod dem som et tegn på, at de er værdiløse, ubetydelige og ikke værd at elske.

Med denne opfattelse af en selv er det svært at have tillid til andre mennesker, og til at verden er et trygt sted. For børn, som bliver udsat for vold – både på egen krop, eller som vidner til vold mellem forældrene – har det ødelæggende konsekvenser for den psykosociale udvikling.

Når politikere derfor argumenterer for yderligere sanktioner mod udsatte familier, vil det ramme børnene hårdest – trods en intention om at hjælpe. Og det vil ramme flygtningebørn endnu hårdere – da deres eventuelle ’afsløring’ af volden ikke alene vil forværre familiens økonomi, men også potentielt true familiens opholdsgrundlag i Danmark. Mange børn vil simpelthen tie om volden.

Derfor er den nye aftale også med rette blevet kritiseret af en række organisationer, herunder Børns Vilkår, Red Barnet og Dansk Psykologforening. Vi ved efter mange års erfaring, at det har en positiv effekt at tilbyde traumebehandling til udøvere af traumerelateret vold. Derudover ved vi også, at denne behandling til familien er den mest bæredygtige måde at stoppe vold i nære relationer. Jeg håber, at drengen og hans mor vil modtage vores tilbud om behandling. Jeg håber, at han tør vise sit ansigt næste gang, jeg ser ham.

Forsiden netop nu
Danmark

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Danmark

Ændring af dagpengesatsen på vej - nogle ledige får mere i posen, andre får mindre

Danmark For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Podcasts

Lyt: Mads og Lena vil vise Udkantsdanmark gennem "Årgang 2020"

Indland

Flere danskere lever videre efter at have fået kræft

Udland

Baltiske lande vil sende våben til trængt Ukraine

Udland

Den amerikanske rocksanger Meat Loaf er død, 74 år

Den amerikanske rocksanger og skuespiller Michael Lee Aday, kendt som Meat Loaf, er død, 74 år.

Danmark For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Hedensted: Halvanden måneds kamp mod DSB slutter nu med en lykkelig udgang for 16-årige Phillip Rytter Jensen fra Hedensted.

Podcasts

Lyt: Stædig og sej men uden overblik - Årsager til Kristian Thulesen Dahls nedtur findes i barndommens Nørre Snede

Han kan tale solen sort, han er fantastisk til tal, og så er han sej, lyder de positive bedømmelser af Kristian Thulesen Dahl fra to politiske reportere i podcasten "Ugens vigtigste".

Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Danmark

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Kultur For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Indland

Regeringen skruer ned for kapaciteten for hurtigtest

Danmark

Politifolk uenige om hvordan minkplan endte på regeringsmøde

Erhverv

Færre vejrskader med til at give Topdanmark rekordoverskud

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Justitsministeren i debatindlæg: Vi skal holde hånden under fængselsbetjentene