Annonce
Debat

Debat: Venstre vil vores veteraner

Illustration: Gert Ejton
Annonce

I dag er det Flagdag, det er en god anledning til at hylde de, som har gjort en ekstra indsats for Danmark. Det gælder uanset om de er, eller har været, sendt ud fra Udenrigsministeriet, Forsvaret, Redningsberedskabet eller Politi og Sundhedsvæsenet. De fortjener – alle som én – en hyldest for den fremragende og professionelle indsats, som de yder, og har ydet, i en række af verdens konfliktområder. En særlig gruppe, vi hylder i dag, er vores veteraner.

I juli besøgte jeg ’Familiecamp 2020’ for skadede danske krigsveteraner og deres familier i Paradislejren ved Silkeborg. Det var Danmarks Idrætsforbund og en gruppe initiativrige spejdere fra Det Danske Spejderkorps, der arrangerede den ugelange lejr for i alt 130 børn, unge og voksne. Mødet med veteranerne og deres familier gjorde et enormt stort indtryk på mig. Flere fortalte om de alvorlige ar på både krop og sjæl, de har fået som følge af deres udsendelse til verdens brændpunkter, fordi vi politikere bad dem om det.

Vi sender ikke vores soldater ud i verden for sjov. Vi sender dem ud for at sikre – eller skabe – fred og frihed, og de yder en fantastisk indsats, som både de og vi kan være stolte af. Selvom langt de fleste veteraner kommer hjem fra en udsendelse uden psykiske eller fysiske skader, skal vi i fremtiden blive endnu bedre til at hjælpe de, der har brug for det. Både ift. at komme sig ovenpå sygdomme, hvad end de er fysiske eller psykiske – men også ift. at hjælpe veteranerne videre på arbejdsmarkedet, når og hvis veteranerne slipper forsvaret.

Derfor prioriterede vi i Venstre også området – sammen med en bred vifte af folketingets partier – da vi sidst sad i regering. Vi lavede blandt andet en såkaldt ’Veteranpakke’ med en lang række initiativer, vi sørgede for at nedbringe sagsbehandlingstiden i veteransager og afsatte i forsvarsforliget næsten 2 mia. kr. til at styrke indsatsen for veteranernes mentale helbred.

Men vi er ikke i mål endnu. Vi skal sikre, at de danske veteraner får støtte, anerkendelse og muligheder, der står mål med deres beundringsværdige indsats for Danmark. Evalueringer af den danske veteranindsats viser, at der særligt er et behov for et større fokus på gruppen af de hårdest ramte veteraner. Derfor foreslår Venstre konkret, at tilbuddet ”På vej mod en god hverdag” udbredes til alle landets fem regioner. Tilbuddet støtter veteraner, der er eller har været i terapeutisk behandling for PTSD og hjælper veteranerne igennem den svære overgang fra patient til borger med et godt hverdagsliv - og om muligt en plads på arbejdsmarkedet. Veteranen kobles med én konsulent, der sætter veteranen i førersædet og tilpasser aktiviteter til veteranens behov og situation. Det er en afprøvet metode – og det virker.


Vi sender ikke vores soldater ud i verden for sjov. Vi sender dem ud for at sikre – eller skabe – fred og frihed, og de yder en fantastisk indsats, som både de og vi kan være stolte af. Selvom langt de fleste veteraner kommer hjem fra en udsendelse uden psykiske eller fysiske skader, skal vi i fremtiden blive endnu bedre til at hjælpe de, der har brug for det.


Det handler om at sætte borgeren før systemet, og om at møde den enkelte veteran på den måde, der passer ham eller hende bedst. Det, der er det rigtige for den ene veteran, er ikke nødvendigvis det rigtige for den anden. Og når det kommer til sygdomme som PTSD, så er der ingen ”one-size-fits-all-løsning”.

De, der for os har sat livet på spil for andre menneskers frihed og sikkerhed, de fortjener at blive hjulpet, hvis de skulle få brug for det. Det er et spørgsmål om værdighed og om respekt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark For abonnenter

'Historisk' kampagne skal tale direkte til vaccinemodstandere - men Maria er ikke til at overbevise

Indland

Hans evner gav ham øgenavnet Budgetbissen

Annonce