Annonce
Debat

Debat: Venstre og Konservative har hovedet fuld af A-kraft

Debat: Jeg fik for nylig kaffen galt i halsen, da jeg på sociale medier læste, hvordan både Søren Gade (V) proklamerede, at ”A-kraft er grøn energi,” og Pernille Weiss (K) skrev om, at vi skal ”fortsætte med at understøtte den massive udvikling, der foregår i kerneenergi i EU.”

Jeg kan se, at den nuværende energikrise har fået mange borgerlige politikere og debattører til at genoplive deres gamle ønsker om atomkraft. Jeg tror, der er tale om ideologisk bragesnak, for det giver ingen mening i virkelighedens verden at svare på energikrisen med atomkraft.

Jeg er med på, at vi ikke skal gå efter at lukke de eksisterende atomkraftværker i Europa hurtigst muligt, inden vi har alternativer i form af grøn energi. Vi vil ikke have en udvikling, hvor kernekraft erstattes af fossil energi. Men der er en række selvindlysende grunde til, at atomkraft er en dum idé at satse på.

1) Det er dyrt. Jeg har ikke hørt om noget kommercielt energiselskab, der gerne vil udbygge atomkraft i dag, for det bliver udkonkurreret på prisen af vind og sol. Det er kun ideologer, der taler om atomkraft. Ligesom Donald Trump talte om kul, selvom det også er dyrere end vedvarende energi.

2) Det er ikke bæredygtigt, for det kræver store mængder energi at udvinde den uran, som A-kraft-værkerne skal bruge.

3) Vi ved ikke, hvad vi skal gøre med affaldet, der først nedbrydes efter tusindvis af år. Vi ved, at vi allerede har en udfordring med at bygge nye vindmølleparker langs kysten i Vestjylland – senest har debatten været ophedet om Lem Kær. Hvis mange allerede nu takker nej til en vindmølle i deres baghave, vil de nok heller ikke sige velkommen til radioaktivt affald der.

4) Der er stadig en risiko. Selvom nye værker selvsagt er langt mere sikre end Tjernobyl var, er de ikke risikofri. Og hvis ulykken rammer, er det forfærdeligt, især i befolkningstætte områder som Danmark.

5) Kernekraft er uoptimalt at kombinere med store mængder vind og sol, da det er svært at skrue op og ned for kernekraft hurtigt, og det er der behov for, når vinden og solen aftager eller tiltager.

6) Fra et dansk synspunkt er det et økonomisk selvmål at promovere atomkraft, når vi har et erhvervsmæssigt guldæg i vindenergi.

Så kære V og K, drop den ideologiske bragesnak og kom ind i virkelighedens grønne revolution. Den handler om vedvarende energi, og den ser fremad.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Dansk piratmission ventes at runde 177 millioner kroner

Udland

Udvalg vil udspørge Ivanka Trump om stormløb

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling